Veteriner Hekim Benli Açiklamasi 'Geçen Yil 6 Bin Patili Dostumuzu Kisirlastirdik'

İçel Büyüksehir Belediyesinin Kasli Geçici Bakimevi’nde görevli sorumlu veteriner hekim Ömer Benli, "Geçen yil 6 bin patili dostumuzu kisirlastirdik. Bu yilin ilk 6 ayinda ise 3 bin 450 kisirlastirma yaptik" dedi.

Veteriner Hekim Benli Açiklamasi 'Geçen Yil 6 Bin Patili Dostumuzu Kisirlastirdik'
Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi bünyesindeki Kasli Geçici Hayvan Bakimevi, yüzlerce sahipsiz hayvani misafir ederken, her yil binlerce köpek tedavi edilip kisirlastiriliyor. Merkeze getirilen hasta hayvanlar, gerçeklestirilen tedavi ile sagliklarina kavusturuluyor. Yaklasik 6 ay önce bakimevine ayagi kirik ve gençlik hastaligi kapmis sekilde getirilen Rüzgar ile yine gençlik hastaligina yakalanmis sekilde gelen Zeytin adli Labrador melezi köpekler, tedavilerinin ardindan sagliklarina kavusturuldu. Kisirlastirilan köpekler sahiplendirilmek için bekliyor.

"Özel kliniklerde olan tüm imkanlara sahibiz"

Kasli Geçici Bakimevi’nde görevli sorumlu veteriner hekim Ömer Benli, bakimevindeki kedi ve köpeklerin bir kisminin sokak hayvani oldugunu, bir kismini da sahibinin terk ettigini söyledi.

Bakimevine gelen her kedi ve köpegi detayli saglik kontrolünden geçirdiklerini belirten Benli, "Gelen patili dostumuz gebeyse ultrason cihaziyla kontrol ediliyor ve gebe bölümüne aliniyor. Kirik, çatlak durumlarina göre röntgen cihaziyla, hastalik durumlarinda hemogram cihazlariyla, hizli test kitleriyle kontrol ederek sürece basliyoruz" diye konustu.

Yakin tarihte hayvanseverler tarafindan bakimevine birakilan Zeytin ve Rüzgar’in iyilesme öyküsünü de anlatan Benli, "Rüzgar’da gençlik hastaligi ve ayaginda kirik vardi. Zeytin’de sadece gençlik hastaligi vardi. Tedavi sürecine basladik. Yaklasik 6 aylik bir süreç sonucunda bu dostlarimiz sagligina kavustu. Ikisinin de kisirlastirmalarini yaptik, sahiplenmeye uygunlar" dedi.



"Viral hastaliklarda iyilestirme oranimiz çok yüksek"

Gençlik hastaliginda hastayi kaybetme oranlarinin yüzde 70 ve 80’ler arasinda oldugunu dikkat çeken Benli, Kasli Geçici Hayvan Bakimevi’nde ise kaybetme oraninin yüzde 50’lere kadar düstügünü belirtti.

Benli, "Viral hastaliklarda iyilestirme oranimiz çok yüksek. Burada yüzde 50’lere varan basari oranlariyla viral ölümcül hastaliklarin tedavisini yapiyoruz. Vatandaslarin özel kliniklerde aldiklari tüm tedavi imkanlarina; teçhizat, ekipman ve ilaç olarak sahibiz" diye konustu.

Bakimevinde yapilan kisirlastirma rakamlarini da paylasan Benli, "2021 yilinda 4 bin 268, 2022’de 5 bin 900 ve 2023’te 6 bin patili dostumuzu kisirlastirdik. Bu yilin ilk 6 ayinda ise 3 bin 450 kisirlastirma yaptik. Bu sayi giderek artiyor. Yaptigimiz çalismalarin basarisi bu sayilardan da görülüyor" ifadelerini kullandi.

"Sadece sokak hayvanlarina hizmet ediyoruz"

Tedavi ve kisirlastirma ücretlerini fazla bulan evcil hayvan sahiplerinin, kendi hayvanlarini sokak hayvani gibi göstererek tedaviye getirdigine de deginen Benli, "Belediyenin bu imkanlarini suistimal etmek isteyen insanlar da var. Bunlari zaten ön elemelerde eliyoruz. Acil olan durumlarda ilk müdahalesini yapip daha sonra özel kliniklere yönlendiriyoruz. Vatandaslarimiz sahipli olan köpekleri ve kedileri bize getirmesinler. Biz 5199 sayili yasayla çalisan bir yapiyiz ve sadece sokak hayvanlarina hizmet ediyoruz" dedi.

Kaynak: İHA