Prof. Dr. Selahattin Kumru Açiklamasi 'Obezite Cerrahisi Sonrasi Gebelik Daha Avantajli'

Kadin Hastaliklari ve Dogum Perinatoloji Uzmani Prof. Dr. Selahattin Kumru, obezite cerrahisi geçirmis kadinlarin saglikli gebelik sansinin arttigini, gebelikle ilgili istenmeyen bazi sorunlarin da azaldigini söyledi. Kumru, “Tam tersine kilo verdikten sonra gebe kalmak, kilolu gebe kalmaya göre çok daha iyi sonuçlara neden oluyor. Obez kadinlarda özellikle hipertansif ve diyabetik rahatsizliklara bagli olarak sorunlu gebelik, erken dogum, bebek ölümü gibi riskler daha fazla. Bu nedenle kilo istemedigimiz bir durum. Ancak bu operasyonu geçirdikten sonra da saglikli bir gebelik için bazi protokollere uymak gerekiyor” dedi.

Prof. Dr. Selahattin Kumru Açiklamasi 'Obezite Cerrahisi Sonrasi Gebelik Daha Avantajli'
Obezite cerrahisi operasyonu geçirmis kadinlarin, obez kadinlara oranla saglikli hamile kalma ve saglikli bebek dogurma sansi daha yüksek. Uzmanlara göre, obeziteye bagli hipertansif ve diyabetik hastaliklar hamile kalmada ve sonrasinda büyük bir risk olustururken, obezite cerrahisi sonrasi hamile kalan kadinlarda, özellikle gebelige bagli seker hastaligi daha az görülüyor. Ancak cerrahi operasyon geçirdikten sonra hamile kalmak her ne kadar daha az riskli olsa da hizli kilo kaybina bagli olarak olabilecek besin ögesi eksikliklerine karsi gebe kalmadan önce mutlaka kadin hastaliklari ve dogum uzmaniyla hamileligi planlamak gerekiyor.

Kadin Hastaliklari ve Dogum Perinatoloji Uzmani Prof. Dr. Selahattin Kumru, obezite cerrahisi geçirmis kadinlarin saglikli gebelik sansinin arttigini, gebelikle ilgili istenmeyen bazi sorunlarin da azaldigini söyleyerek, “Tam tersine kilo verdikten sonra gebe kalmak, kilolu gebe kalmaya göre çok daha iyi sonuçlara neden oluyor. Obez kadinlarda özellikle hipertansif ve diyabetik rahatsizliklara bagli olarak sorunlu gebelik, erken dogum, bebek ölümü gibi riskler daha fazla. Bu nedenle kilo istemedigimiz bir durum. Ancak bu operasyonu geçirdikten sonra da saglikli bir gebelik için bazi protokollere uymak gerekiyor” dedi.



“Obezite ameliyatindan sonra gebelikler daha az riskli”

Halk arasinda Obezite ameliyati olarak bilinen Bariatrik Cerrahi operasyondan sonra kilo veren kadinlarin üreme sagliginin hizla iyilestigini, adet döngüsünün düzene gerdigini, Polikistik Over Sendromu gibi rahatsizliklarin iyilestigini ve dolayisiyla dogurganligin arttigini belirten Kumru, obez olarak hamile kalanlarda görülme riski yüksek olan düsük, dogumsal anomaliler gibi durumlarin görülme imkaninin çok daha düsük oldugunu belirtti.

Kumru, “Yapilan arastirmalar gösteriyor ki, obezite ayni zamanda annede süt üretiminin gecikmesine ve emzirme süresinin de azalmasina neden oluyor. Süt salinimi ile prolaktin hormon salinimi obez kadinlarda, normal kilosundaki kadinlara kiyasla daha düsük saptanmis. Bu da bize gösteriyor ki, obezite ameliyatindan sonra gebe kalmak her durumda çok daha avantajli” dedi.



“Gebelik esgüdümlü olarak takip edilmeli”

Her ne kadar obezite ameliyati sonrasi hamile kalmanin riskleri daha az olsa da, Prof. Dr. Selahattin Kumru, hamilelik öncesi uzmanlarin görüsleri ile birlikte gebeligin daha dogru olacagini belirtiyor. Hamile kalan kadinlarda beslenme ve vitamin takviyesinin diger hamileliklere oranla daha özen gösterilmesi gerektigini belirten Kumru, mutlaka ihtiyaca göre vitamin takviyelerinin alinmasinin uygun olacagini ve hem bebegin genel durumu hem de anne adayinin yakin takip edilmesinin önemli oldugunu söyleyerek, “Obezite ameliyatindan sonra gebelik daha az riskli elbette. Ancak bu süreci bir kadin hastaliklari ve dogum perinatoloji uzmani, beslenme uzmani, endokrinoloji ve gastroenteroloji ile birlikte esgüdümlü takip etmek daha uygun olacaktir” seklinde konustu.



“Ilk 18 ay gebe kalmayi önermiyoruz”

Yapilan arastirmalarin, Bariatrik (Obezite) operasyondan sonra 18 ay süresince hamile kalinmasinin uygun bulunmadigini belirten Kumru, “Çünkü ilk aylarda hizli kilo kaybi, bazi besin ve protein kaybina bagli vücutta bazi eksikliklere neden olabilir. Bu durum da fetal gelisimi etkileyebilir. Ayrica vitamin ve mineral takviyesi de bizim için önemlidir. Gebelik öncesi ve gebelikte bu olabilecek besin ögesi eksiklikleri acisindan dikkatli olmak ve gerekirse takviye planlamak yerinde olacaktir. Bunun için de gebe kalmadan önce mutlaka ilgili uzmanlara danismak önerilmektedir” dedi.

Kaynak: İHA