Olumsuz Hava Sartlari Bal Verimini Olumsuz Etkiledi

Çankiri’da yaz mevsiminde etkili olan olumsuz hava sartlari arilarin gelisim ve beslenmesine olumsuz yansimasi sebebiyle bal üretimi büyük ölçüde düstü.

Olumsuz Hava Sartlari Bal Verimini Olumsuz Etkiledi
Bu yil ülke genelinde oldugu gibi Çankiri’da da bal mevsiminde etkili olan yüksek sicakliklar ve ani yagislar, arilarin gelisim ve beslenmesini olumsuz etkiledi. Geçen yil yaklasik 450 ton bal üretiminin yapildigi Çankiri’da, yüksek hava sicakligi sebebiyle kovandan ayrilamayan arilar, ani saganak yagislar sebebiyle de nektarli bitkilerden faydalanamadi. Yasanan durum sebebiyle bal üretimi büyük ölçüde düstü. Konu ile ilgili açiklamalarda bulunan Çankiri Il Tarim ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, bal üreticilerine ari beslenmesine daha erken baslamasini tavsiye etti.

“Sicakliklar ve ani yagislar sebebiyle üretimimiz kismen etkilendi”

Çankiri Il Tarim ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Ilimizde yaklasik 56 bin adet ari kovani vardir. Geçen seneki degerlere göre, 450 ton bal üretimi yapan bir iliz. Bu sene ülke genelinde oldugu gibi ilimizde de mevsim normallerinin çok üzerinde bir sicaklik yasadik. Bu sicakliklar ve ani yagislar sebebiyle üretimimiz kismen etkilendi. Ari yetistiricilerimizi ana arinin yenilenmesi konusunda uyariyoruz. Geçmis yillardan farkli olarak bu sene bitki fenolojisinin asiri sicakliklara göre biraz daha erken çiçeklenme dönemi bitmesi sebebiyle arilarin beslenmesine erken baslamalarina tavsiye ediyorum. Geçmis yilara göre çok verimli olmasa da yetistiricinin çalismasinin kazancini alacak kadar üretim yapmalarini düsünüyoruz. Asiri yagislarda ve yüksek sicakliklarda ari çalisamiyor. Yetistiricilerimiz bu üretimi bilinçli olarak yaptiklari sürece özel bir durum olmadigi sürece iklim sartlari ne olursa olsun kazanacaklarina inaniyorum” dedi.



“Balin en verimli oldugu dönemde yagmurlarin yagmasindan dolayi iyi bir verim elde edemedik”

Havalarin yagisli geçmesinden dolayi verim elde edemedigini belirten aricilikla ugrasan Salih Saglam, “Bu seneye kadar ariliktan yüzümüzü somurtarak dönmemistik. Bu sene Haziran ayinin yagisli geçmesi bizi dibe vurdurdu. Bazi kaynaklara göre, bal mevsimi yilda 10-15 gündür. Bu günler içerisinde yagmur yagarsa çiçeklerde ballar yikanip toprakla bulusuyor. Dolayisiyla ari da nektar bulamiyor. Balin en verimli oldugu dönemde yagmurlarin yagmasindan dolayi iyi bir verim elde edemedik. Geçtigimiz senelerde çektigimiz çitalar doluydu, fakat bu sene arilarimin çogu bal katina dahi çikmadi. Disaridan bal gelmedigi için ana ari yumurta atmadi. Kovanin nüfusu çogalmadi. Yildan yila bizim verimimiz düsüyor. Insallah bir dahaki seneye verim elde ederiz” diye konustu.

Kaynak: İHA