MESKI, 2025-2029 Stratejik Plan Çalistayi Düzenledi

İçel Büyüksehir Belediyesine bagli İçel Su ve Kanalizasyon Idaresi (MESKI) Genel Müdürlügü, 2025-2029 Stratejik Plan Çalistayi düzenledi.

MESKI, 2025-2029 Stratejik Plan Çalistayi Düzenledi
Büyüksehir Belediyesi Kongre Merkezi Meclis Salonunda gerçeklestirilen çalistayda, MESKI Genel Müdürü Irfan Korkmaz, MESKI ve Büyüksehir Belediyesinin birimlerinden temsilciler, ilçe belediyeler, akademisyenler, farkli disiplinlerdeki meslek gruplari ve sektör temsilcileri, özel ve resmi kurum yöneticileri, STK ve oda temsilcileri ile bir araya geldi. 2 oturum süren 2025-2029 Stratejik Plan Çalistayinde, ‘Temiz ve Kaliteli Içme Suyu Temini’, ‘Yagmur Suyu ve Kanalizasyon Yönetimi’, ‘Aritma ve Çevresel Etkileri’, ‘Abone Hizmetleri Yönetimi’, ‘Iklim Degisikligi Ve Afetlerin Su Yönetimine Etkisi’, ‘Teknolojik Yatirimlar’, ‘Kurumsal Kapasitenin Artirilmasi-Insan Kaynaklari ve Varlik Yönetimi’ ile ‘Gelecege Dair Projeksiyon ve Talep Tahmini’ konu basliklari tartisildi. Çalistay, masa moderatörleri tarafindan yapilan degerlendirme konusmalari ile sona erdi.

MESKI Genel Müdürü Irfan Korkmaz, MESKI’nin önemli yatirimlarinin bilgisini verdi

Açilis konusmasinda stratejik planin önemine vurgu yapan MESKI Genel Müdürü Irfan Korkmaz, geçmis 5 yillik stratejik plan döneminde gerçeklestirdikleri önemli yatirimlarla ilgili bilgiler paylasarak, su ifadeleri kullandi: “Su yönetimi anlayisi ile il nüfusunun yüzde 83’ünün, toplam abone sayisinin ise yüzde 70’inin içmesuyu ihtiyacinin temin edildigi depolari SCADA’dan 7/24 izliyor ve yönetiyoruz. Geçtigimiz aylarda devreye aldigimiz Enerji, Sayaç ve Su Güvenligi SCADA’lari ile 430 tesisin enerji takibini, 66 bin abonenin uzaktan su tüketimlerini ve 150 lokasyondan alinan güvenlik verileri ile toplamda bin 156 tesisi SCADA’dan izliyoruz. 2020 yilinda kurdugumuz ’Alo Teksin’ çagri merkezi ile kayip, kaçak ve arizalara çok daha hizli müdahale ediyor, haftada 14 bin çagriyla merkezimize gelen taleplerin kategorisine göre isi haritalarindan yola çikarak çözümcül projeler üretiyoruz. Cografi Bilgi Sistemi (CBS) ile tüm altyapilari bütüncül veri tabanimiza isliyoruz. Bakanlikça yetkilendirilmis, ’Mükemmel Sertifikali’ ve 144 parametreden akredite edilmis laboratuvarimiz sayesinde suyumuza gereken özeni gösteriyor, her yil 45 bin ögrencimize ulasma imkâni buldugumuz okullarda, suyun önemini ‘Su Tasarrufu Egitimleri’ basligiyla anlatiyoruz. Barkod Sistemli Merkezi Stok Takibi ile bir ürünün satin alinmasindan hurdaya ayrilmasina kadar olan süreci takip ederek, insan kaynagindan tasarruf ediyoruz. Evraksiz Biyometrik Imza veya ’e-Devlet’ üzerinden online abonelik islemleri ile akilli veznelerimiz ve dijital arsivimiz sayesinde çalisan ve abone memnuniyetini artiriyoruz. Biyogazdan elde ettigimiz enerji ve 2020-2024 yillari arasinda kurdugumuz GES vasitasi ile elde edilen enerji ile toplam tüketimin yüzde 8.3’ünü karsiliyoruz”

“Suyun korunmasini ve takibini ancak bilimin isiginda ileri teknolojiyi kullanarak yapabiliriz”

Korkmaz, nüfus artisi, küresel isinma, kuraklik, rezervlerin azalmasi ve su kaynaklarinin hizla kirlenmesinin beraberinde getirdigi su talebindeki artis ile suyun dogru yönetimi ve korunmasinin önem kazandigini vurgulayarak, MESKI’nin büyük çaba verdiginin altini çizdi. Korkmaz; “Ölçemediginiz seyi yönetemez ve gelistiremezsiniz. Ölçüm ve analiz yapmiyorsaniz, hangi degisikliklerin en büyük etkiyi olusturdugunu bilme sansiniz yok. Yasam kaynagimiz olan suyun korunmasini ve takibini ancak bilimin isiginda ileri teknolojiyi kullanarak yapabiliriz. Bu konuda MESKI Genel Müdürlügü olarak dogru yolda oldugumuzu ifade etmek isterim" ifadelerini kullandi.

“Birlikte düsünme ve sorgulama yetenegini gelistirmeyi hedefliyoruz”

MESKI’nin tüm paydaslari önemseyen katilimci yönetim anlayisina sahip bir idare oldugunun bilgisini veren MESKI Strateji Gelistirme Dairesi Baskani Deniz Çingisiz ise “Yeni dönem stratejik plan çalismalarimiza mayis ayinda sürecimize yön veren genelgemizin çikarilmasiyla baslanmistir. Arkasindan strateji gelistirme kurulumuz ve hazirlik ekibimizin görevlendirilmeleri ile stratejik plan çalismalarimiza hiz verilmistir. Kurumumuz tüm paydaslari önemseyen, katilimci yönetim anlayisina sahip bir idaredir. Bu anlayisla en verimli paydas analizi olarak çalistay düzenlemesi, strateji genel kurulundan daha dirsek temasiyla çalismanin, birbirimize bilgi alisverisinin bu sekilde yüz yüze çalistay ortaminda yapilmasinin karari, kurumumuz tarafindan verilmistir. Idaremizin etkilesim içerisinde oldugu taraflarin stratejik plan ile ilgili görüslerinin alinmasi, ayni zamanda idaremizin ihtiyaç ve beklentilerinin de sekillendirilecegi çalistay ortaminda bir araya gelmis bulunmaktayiz. Çalistayimizda faaliyetlerimiz gruplandirilarak, 9 baslik altinda masalarimiz olusturulmustur. Mesleklerinde uzman arkadaslarimiz konularinda paydaslariyla direkt temasa geçerek, sizleri davet etmede bizlere son derece destek olmuslardir. Ayrica, kurumlar arasi iletisimin artirilarak, kaynaklarin etkin ve verimli kullanilmasi amacina yönelik birlikte düsünme ve sorgulama yetenegini gelistirmeyi hedeflemis bulunmaktayiz" diye konustu.

Kaynak: İHA