Kuzey Irak'tan Gelen Hasta Lokman Hekim'de Ilk Kez Uygulanan Yöntemle Sagligina Kavustu

Kuzey Irak’tan gelen Sabriya Hasan Murad isimli hasta, Lokman Hekim Van Hastanesinde ilk defa uygulanan TAVI yöntemi ile sagligina kavustu.

Kuzey Irak'tan Gelen Hasta Lokman Hekim'de Ilk Kez Uygulanan Yöntemle Sagligina Kavustu
Kuzey Irak’ta yasayan Sabriya Hasan Murad (75) isimli kadin hasta, gögüs ve nefes darligi sikayeti nedeniyle Van’a geldi. Burada Özel Lokman Hekim Van Hastanesine basvuran Sabriya Hasan Murad, ilk defa gerçeklestirilen TAVI yöntemi (kalp kapaginin ameliyatsiz degistirilmesi) ile sagligina kavustu. Konuyla ilgili açiklamada bulunan Lokman Hekim Van Hastanesi Kardiyoloji Uzmani Prof. Dr. Mustafa Tuncer, hastanin gögüs agrisi ve nefes darligi sikayetiyle hastaneye basvurdugunu ifade ederek, “Yapilan muayenede kalp kapaginda ileri derecede darlik oldugunu tespit ettik. Hastamizin ileri yasi dolayisiyla ameliyati riskliydi. Bu sebeple TAVI dedigimiz anjiyo yöntemiyle kalp kapagini degistirdik. Tabi bu kalp kapaginin degistirilmesi, risk açisindan yüksek olmakla beraber ameliyat riskinin daha da yüksek olmasi dolayisiyla bunu tercih ettik. Hastamiz ameliyattan bir gün sonra kalkip yürüyebilecek noktada. Ameliyat gibi uzun süre yataga bagimli kalmayacak ve gögsü açilmadi. Ertesi gün hastamizi taburcu ederek, sifaya sebebiyet vermis olduk” dedi.

Van’da daha önce gerçeklestirdikleri TAVI yönteminin ilk defa Lokman Hekim Van Hastanesinde yapildigina dikkat çeken Tuncer, “Burada bunlari rahatlikla yapabilecegimiz teknik donanimimiz ve tecrübemiz mevcut. Tabi bunun burada ilk olmasi ve hastada herhangi bir sikayet veya komplikasyon gelismeden taburcu ediyor olmak hem hastanin hem de bizlerin yüzünü güldürdü. Sikinti yasamadan hastamizi taburcu ediyoruz” ifadelerini kullandi.

Van’in saglik turizmi açisindan önemli bir konumda yer aldigini vurgulayan Dr. Tuncer, “Lokasyon olarak baktigimiz zaman Van hem Iran hem Irak ile siniri olan bir ilimiz. Bu yönden o bölgelerden buralara zaman zaman hasta gelmekte. Oralarda bu islemler belki yapiliyor olabilir ama hem batiya gitmekten daha yakin hem de iklim sartlarini da dikkate aldigimiz zaman burasi daha iyi. Çünkü o bölgede sicaklik suanda belki 50 derecenin üstünde. Hastalar burada hem tedavi oluyor hem sehirde rahat etmis oluyor hem de tatillerini de yapmis oluyorlar. Yani bu yönden hastalar hem sagligina kavusuyor hem tatilini yapmis oluyor. Bu sekilde iki isi bir arada gerçeklestirmis oluyorlar. Dolayisiyla hastalar bir sikinti yasamiyorlar ve genellikle memnun olarak ilimizden ayriliyorlar” diye konustu.

Van’da sagligina kavusmanin mutlulugunu yasayan Sabriya Hasan Murad ise Kürtçe yaptigi konusmasinda, Lokman Hekim Van Hastanesi yönetimi ve çalisanlarina tesekkür etti.
Kaynak: İHA