Kanada'daki Turistik Kasabanin Yaklasik Yarisinin Küle Döndügü Tahmin Ediliyor

Kanada’nin Alberta eyaletinde devam eden orman yangini nedeniyle turistik Jasper kasabasinin yüzde 30-50 oraninda küle döndügü tahmin ediliyor.

Kanada orman yanginlariyla mücadele ediyor. Alberta eyaletindeki turistik Jasper Milli Parki’nin merkezinde bulunan turistik Jasper kasabasinda alevler henüz kontrol altina alinamadi. Alberta Eyalet Basbakani Danielle Smith gazetecilere yaptigi açiklamada, böyle bir yanginin her toplum için kötü bir kabus oldugunu ifade ederek, "Potansiyel olarak yüzde 30-50 oraninda yapisal hasar görüyoruz. Bu ciddi bir yeniden insa süreci olacak" dedi.

Jasper Belediye Baskani Richard Ireland ise yaptigi açiklamada, "Orman yanginlari, birbirine bagli küçük toplulugumuzu harap etti. Sakinlerimizin çogunun karsi karsiya kaldigi yikim ve kayip tarif edilemez" ifadesini kullandi.

Kasabadaki hasarin boyutu henüz bilinmezken yangin nedeniyle külle kaplanan kasabadaki çok sayida araç ve yapi ile tarihi bir kilise küle döndü. Yetkililerden yapilan açiklamada, alevlerin günde 890 bin varil petrol tasima potansiyeline sahip Trans Mountain Boru Hatti’na ulasmasindan endise edildigi belirtildi. Trans Mountain ise su anda alt yapida herhangi bir hasar kaydi olmadigini ve boru hattinin güvenli bir sekilde çalismaya devam ettigini açikladi.



Yabanci ülkelerden 400 itfaiyeci gelecek

ABD genelinden bölgeye yanginlarla mücadele için takviye ekipler gönderilirken, Meksika, Güney Afrika, Avustralya ve Yeni Zelanda’dan toplam 400 itfaiyecinin önümüzdeki günlerde yangin söndürme çalismalarina katilmasi bekleniyor.

Kanada Basbakani Justin Trudeau sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada, yanginlarla mücadele için daha fazla kaynagin gönderildigini ifade ederek, yangina müdahale eden ekiplere çabalarindan dolayi tesekkür etti.

Alberta eyaletinde 173 farkli noktada yanginlarla mücadele devam ediyor. Komsu eyalet British Columbia’da da 407 aktif yangindan 218’i henüz kontrol altina alinamadi.
Kaynak: İHA