Istanbul Erkek Berberleri Esnaf Ve Sanatkarlar Odasi Baskani Sükrü Akyüz'den Açiklama

Istanbul Erkek Berberleri Esnaf ve Sanatkarlar Odasi Baskani Sükrü Akyüz, berber ve kuaförlerin pazar günü tatil edilmesi kararina tepkiler üzerine, “Gerek Istanbul gerek federasyon olarak, haftada bir gün tatil olmasi için basvuru yaptik. Bakanligimiz sanki bu konuda berberi, kuaförü zorla kapatiyor gibi bir algi olusturulmaya çalisildi” dedi.

Istanbul Erkek Berberleri Esnaf Ve Sanatkarlar Odasi Baskani Sükrü Akyüz'den Açiklama


Istanbul Erkek Berberleri Esnaf ve Sanatkarlar Odasi Baskani Sükrü Akyüz, Ticaret Bakanliginin 1 Temmuz itibariyle berber ve kuaförlerin pazar günü, tatil edilmesi kararina tepki gösterenlerle ilgili basin mensuplarina açiklamalarda bulundu.

“Pazar tatilini berber esnafimizin yüzde 93’ününün istedigi bir uygulamaydi”

Açiklamalarinda gündemlerinin berber ve kuaförlerin zorla kapatiliyor gibi bir alginin olusturuldugunu aktaran Akyüz, “Bakanligimizin berberi ve kuaförü zorla kapatiyor gibi görünmesi. Buradaki esnafa düsünmeden esnafin isini, gücünü sikintiya sokacak sekilde olmasini kamuoyuna anlatma geregi duyduk" dedi.



“Bu ankette her ilde ne isteniyorsa onlar uygulamaya kondu”

Pazar tatilinin esnafin talebi oldugunu söyleyen Akyüz, “Yedi gün böyle olunca esnafimizin ailesine, çocuklarina ayiracagi zaman kaliyor. Vakit olmadigindan dolayi bakanligimiza müracaat ettik. Gerek Istanbul gerek federasyon olarak basvuru yaptik. Biz haftada bir gün tatil olmasi için basvuru yaptik. Bunun içinde bir anket yaptik. Bu ankette her ilde ne isteniyorsa onlar uygulamaya kondu. Pazar günleriyle ilgili erkek kuaförlerinin yüzde 93’ü tatilin pazar günü olmasini tercih etti. Bizde bunu valilige bildirdik. Valilikte 2 yil önce yürürlüge giren kanunu ertelemesi söz konusuydu. 1 Temmuz 2024 itibariyle hayata geçirildi” seklinde konustu.



“Algi olusturup, bakanligimizi zor duruma düsürüyorlar”

Bakanligin berber ve kuaförleri zorla kapattigi gibi bir algi olusturulmaya çalistirildigini söyleyen Baskan Akyüz, “Bakanligimiz sanki bu konuda berberi, kuaförü zorla kapatiyor gibi bir algi olusturulmaya çalisildi. Ben kendi sektörüm ile ilgili bundan memnuniyetimizi dile getirmek için sosyal medya hesaplarimizda tesekkür paylasimlari yaptik. Algi olusturup, bakanligimizi zor duruma düsürüyorlar. Bu röportajlari 3 - 5 kisi ile yapiyorlar. Bu röportajdaki kisiler mahalledeki berber, kuaför degil. 3 -5 tane zincir kuaförler, 10-15 tane salonu olan kuaförler biz devlete vergi veriyoruz, biz su kadar kira ödüyoruz, çarsida sunu - bunu yapiyoruz diyerek onlari yok saymak istediler. Biz pazartesi zarar ediyoruz seklinde açiklamalarda bulundular. Bir de açilmasini istemeyenleri gündeme getirmek lazim. Bir de kapanmasindan memnun olanlari dile getirmek lazim. Insanlarin aileleri, çocuklari, anneleri ve babalari var. Haftada 1 gün izni çok mu görüyorlar. Bu kanun sektörümüz için çikmistir. Odaya bagli, ticaret odasina bagli her hangi bir ayrim yapilmadan ticaret odasina bagli olanlarda istisnalari bozmadan bu karar düsünüldü” ifadelerini kullandi.

“Su an pazar günü kapama olayi, bir kapama degil tatil olayidir”

Istanbul Kadin Kuaförleri Esnaf ve Sanatkârlar Odasi Baskani Bayram Ali Yatkin da tarafsiz olduklarini belirttigi açiklamalarinda, Baskanlar olarak biz tarafsiziz. Su an pazar günü kapama olayi, bir kapama degil tatil olayidir. Kapama olarak degil, tatil olarak degerlendirmek lazim. Bu mevzuat, meslegimizde 30 yildir var. Yeni çikan bir sey degil. 30 yildir bu talepler iletildi ancak bugünlerde verilen kararla beraber pazar tatili olarak, bakanlik tarafindan bize genelge sunuldu. Arkasindan, esnafimiz magdur olmasin diye, özel istisnalari oda baskanlarina vererek düzen kuruldu. Burada, hiçbir esnafimiz magdur olmadigi gibi, bilakis meslegimizdeki eksik kalanlar, yanlis çalisanlar bir düzene sokuldu. Burada, bildiginiz gibi Istanbul’da birçok kayitli kuaför olmasina ragmen bir o kadar da kaçak kuaförler var. Dolayisiyla, bu kaçak kuaförlerin de bir sekilde kayit altina alinmasi için katkisina bakmamiz lazim” diye konustu.

Kaynak: İHA