Günes Isinlarina Fazla Maruz Kalmak Kanser Gibi Pek Çok Sonucu Beraberinde Getiriyor

Son günlerde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sicakliklari ve günesin etkisini fazla hissettirmesi nedeniyle Denizli Devlet Hastanesi Cildiye Uzmani Dr. Selim Gümüs, uyarilarda bulundu. Dr. Gümüs, günes isinlarina uzun süre maruz kalmanin cilt kanseri, erken yaslanma ve lekelere yol açabildigini belirterek saglikli bir cilt için düzenli günes koruyucu kullaniminin önemine dikkati çekti.

Günes Isinlarina Fazla Maruz Kalmak Kanser Gibi Pek Çok Sonucu Beraberinde Getiriyor


Yaz aylarinda günesin keyfini çikarirken cilt sagligini korumak için günes koruyucu kullanmanin çok önemli oldugunu vurgulayan Cildiye Uzmani Dr. Selim Gümüs, günes isinlarina uzun süre maruz kalmanin cilt kanseri, erken yaslanma ve lekelere yol açabildigini söyledi.

Günes koruyucularin önemini vurgulayan Dr. Gümüs, “Günes isinlari, ciltte yaniklara ve uzun vadede cilt kanserine neden olabilen UVA (ultraviyole A) ve UVB (ultraviyole B) isinlari içerir. Günes koruyucular bu isinlara karsi koruma saglamaktadir. Günes koruyucular, içerdikleri aktif bilesenler sayesinde UV isinlarini emer, dagitir veya geri yansitarak cildimize zarar vermelerini engeller. Fiziksel filtreler cildin yüzeyinde koruyucu bir tabaka olustururken, kimyasal filtreler cilde nüfuz ederek UV isinlarini emip zararsiz hale getirir. SPF, günes koruyucunun özellikle UVB isinlarina karsi sagladigi koruma seviyesini gösterir. Örnegin, SPF 30 bir ürün, cildimizi SPF 15’ten daha fazla korur. Ancak, SPF düzeyinin yüksek olmasi, ürünü daha az siklikla uygulamamiz gerektigi anlamina gelmemektedir. Ideal bir günes koruyucunun en az SPF 30 düzeyinde olmasi önerilir. Günes koruyucular, cildimizi zararli UV isinlarindan korudugundan günlük hayatimizin vazgeçilmez bir parçasi olmalidir” diye konustu.



“Saglikli bir cilt için günes kremini her gün kullanin”

Günes kremlerinin ise yaramasi için dogru sekilde uygulanmasi gerektigini belirten Uz. Dr. Selim Gümüs, “Öncelikle dogru miktarda günes kremi sürmemiz sarttir. Bunu basitçe çay kasigi üzerinden hesaplayabiliriz. Bu miktar yüz ve boyun için bir çay kasigi, gövde ön ve arka yüzüne toplam iki çay kasigi, her bir kola bir çay kasigi, her bir bacagimiza iki çay kasigi olarak hesaplanir. Günes kremleri, ciltte koruyucu bir tabaka olusmasi için günese çikmadan 20 dakika önce uygulanmalidir. En az iki saatte bir uygulanmali ve yüzme, terleme veya havluyla kurulanma sonrasi da yeniden kullanilmalidir. Günes kremlerini sadece plajda degil, günlük hayatta da kullanmak sarttir. Çünkü bulutlu havalarda bile UV isinlari cildimize zarar vermektedir. Ürün alirken de hem UVA hem de UVB isinlarina karsi koruma saglayan genis spektrumlu ve su-tere dayanikli ürünleri tercih etmeliyiz. Sahte ürün riski nedeni ile günes kremlerini internetten almak yerine bir dermatolog tavsiyesi ile eczanelerden almaliyiz. Sonuç olarak günes kremlerini dogru ve düzenli kullandigimizda cildimizi zararli UV isinlarindan koruyarak cilt kanseri riskini azaltabilir, cilt yaslanmasini geciktirebilir ve günes yaniklarindan kaçinabiliriz. Saglikli bir cilt için günes kremlerini her gün kullanmayi ihmal etmeyelim” dedi.

Kaynak: İHA