Baskanlar Gelecegin Sehir Plancilari Ile Bir Araya Geldi

TMMOB Sehir Plancilari Odasi 12. Planlama Ögrencileri Yaz Egitim Kampi kapsaminda Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Cemil Tugay ve Selçuk Belediye Baskani Filiz Ceritoglu Sengel ile bir araya geldi. Yerel yönetimler ve planlama iliskisinin birçok yönden ele alindigi söyleside Filiz Baskan ve Cemil Baskan ögrencilerin sorularini cevapladi.

Baskanlar Gelecegin Sehir Plancilari Ile Bir Araya Geldi
TMMOB Sehir Plancilari Odasi Genel Sekreteri Ayhan Erdogan yerel yönetimlerin çalisma alanlarinin sehir planlamasi ile siki bir iliski içerisinde oldugunu belirterek; “Planlamada teorik çerçevenin uygulamadaki karsiliginin en temel alanlarindan biri yerel yönetimlerdir. Insan haklari ve yerel demokrasi, halkçi yerel yönetimler, toplumsal cinsiyet esitligi, göç ve mekan, sosyal ve kentsel adalet, kent akli, kentsel tasarim, kentsel gida sunumu, dirençli kentler gibi basliklara baktigimizda bunlarin ayni zamanda yerel yönetimlerin de dogrudan konu basliklari ve çalisma alanlari oldugunu görüyoruz” dedi.



Sizinle adim atmaya devam edecegiz

Gelecegin sehir plancilari ile bir kez daha Selçuk Pamucak Sahili’nde bir araya gelmekten mutlu oldugunu belirten Filiz Baskan, yerel yönetimler ve planlama iliskisine deginerek; “Bir kentin dogasinin korunmasi, var olan yasam standartlarinin yükseliyor olmasi ya da konut yetersizligi ve ayni zamanda dogru yapilasmaya haiz olmasi hepsi bir bütün halinde degerlendirilebilecek esaslardan bir tanesi. Bu anlamda ben her zaman söylüyorum iyi bir sehir plancisiyla bir yerin sehir dizayni gerçekten en iyi sekilde olabilir” dedi.

Sehirlerin planlamasinda yerel yönetimlerin önemine dikkat çeken Filiz Baskan; “Bir kentte bir adim atilacaksa en önemli karar vericiler o kenti en iyi bilen, o kente iliskin karar verirken en büyük yetkiye sahip olan yerel yönetimlerdir. Yerel yönetimlerin almis oldugu kararlarin, vermis oldugu insaat ruhsatlarinin, yapmis oldugu is ve islemlerin ne kadar önemli oldugunu geçtigimiz yil 11 ilde meydana gelen depremin sonucunda aci bir sekilde tecrübe etti. O anlamda yerel yönetimler olarak yasami daha iyiye dogru yönlendirmek adina sizin gibi teknik bilgileri gittikçe güçlenecek ve bu kentin her karisina sahip çikacak gençler ile birlikte dogru adimlar atmaya devam edecegiz” dedi.



Sizlere baktikça umut görüyorum

Kentlerde yasanan ekonomik, çevresel ve sosyal sorunlarin sehir planlamasi süreçleri ile çözülebilecegini belirten Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Cemil Tugay; “Dünyayi kurtarmak için kahramana ya da kahramanlara ihtiyaç vardir. Muhtemelen sizin yas grubunuzdan çikacak böyle birisi. Biraz daha derinlikli bakabilmenizi, daha genis açidan bakmanizi, dünyanin içinde bulundugu durumu dogru degerlendirmenizi ve mümkünse sizden kahraman olmayi denemenizi istiyorum” dedi.

Kentlerde yasanan ekonomik, çevresel ve sosyal sorunlarin her birinin sehir planlamasi süreçleri ile çözülebilecegini belirten Baskan Tugay; “Kamuya ait olan ne varsa aslinda hepimiz onlarin da sahibiyiz. Bu kent içerisinde inanilmaz güzel seylere sahibiz. Belediye baskanlari olarak bizim sorumlulugumuz sahip oldugumuz alanlarin insanlar tarafindan esit ve adil bir sekilde kullanilmasini saglayacak çalismalar yapmaktir. Bu açidan baktigimda sizin en önemli görevinizin esit ve adil planlar yapmak oldugunu düsünüyorum. Ben gelecegin sehir plancisi olan sizlere baktikça umut görüyorum” dedi.

Sehir Plancilari Odasi Izmir Subesi Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Mutluer kamp ile ilgili yaptigi degerlendirmede; “Ögrenciler kampta birbirleri ile yarisarak, not verilerek geçirdikleri egitim hayatinin disinda, baska bir pedagojik yaklasimla birbirlerinden ögrendikleri, yarismadiklari daha çok atölye agirlikli oturumlarin yer aldigi ve birçok farkli alana degen bir programla egitim aliyorlar” dedi.



Sehir planlamasi farkli fikirlerin ortak bir paydada bulusmasidir

Kampa katilan ögrencilerden Alperen Ünlü, kampin birçok farkli fikri bir araya getirdigini belirterek, “Farkli okullardan gelen ögrencilerin fikirlerini ögrenebilmek çok degerli. Çünkü ben sehir planlamasina her zaman farkli fikirlerin mutlaka bir ortak paydada bulusmasi ve her insanin birbiriyle ortak bir bilinç olusturmasi olarak bakarim. Bu düsüncemi de bu kampta çok güzel isledigimizi düsünüyorum. Katkilari için Izmir Büyüksehir Belediye Baskanimiza ve Efes Selçuk Belediye Baskanimiza çok tesekkür ediyorum. Burada olmaktan çok mutluyum” dedi.

Bir diger sehir planlama ögrencisi Dilara Sen ise kampin verimli geçtigini belirterek; “Kamp bizim için çok verimli geçti. Buradaki workshoplar, atölyeler, söylesiler, seminerler bize çok sey katti. Deneyimler kazanmis olduk. Türkiye’nin her yerinden gelen ayni bölümü okuyan arkadaslarimla birlikte sosyallesme ve bölümlerimiz hakkinda konusma imkâni bulduk. Katki saglayan herkese tesekkür ederim” dedi.

Kaynak: İHA