3 Dönüme Trüf Mantari Ekmisti, Ilk Hasadini Yapti

Elazig’da 3 dönüm alana 95 adet trüf mantari asili mese eken Yasar Ekmekçi, 6’nci yilin ardindan ilk hasadini özel egitimi köpek ile yapti. Umdugunu bulamayan Ekmekçi, çalismalara devam edecegini ifade etti.

3 Dönüme Trüf Mantari Ekmisti, Ilk Hasadini Yapti
Elazig’in Gezin köyünde yasayan bir çocuk babasi Yasar Ekmekçi, 2018 yilinda bir arkadasinin tavsiyesi üzerine trüf mantarina yöneldi. Arastirma yapan Ekmeçi, Mugla Arastirma Enstitüsünden 100 adet trüf mantari asili mese fidesi aldi. 95 fideyi 3 dönümlük alan eken Ekmekçi, domuzlarin girmemesi için de etrafini çevirdi. 6 yilin ardindan Ekmekçi, hasat için Zafer Serafettin Kavak ve özel egitimli Lagotto Ramagnolo cinsi ’Cesur’ isimli köpegi davet etti. Bölgeye gelen Kavak, köpegi ile arama yapti. Aramada birkaç tane trüf mantari bulundu. Istedigini tam olarak alamayan Ekmekçi, beklemeye devam edeceklerini söyledi.



Kalitesine göre degisiyor, fiyati 15 bin liraya kadar çikiyor

Trüf mantari asili mese agaçlarini 2018 yilinda Mugla Üniversitesinden temin ettiklerini belirten Deniz Ugur Ekmekçi, ’’Tarlamizi ona uygun bir sekilde dizayn ettik. Her yil bakimlarini yaptik. 6 yil süre geçti. Bize söylenen 6 yil sonra iyi bir verim alinmasiydi. Mantarin bulunmasi için egitimi bir köpek ve Zafer agabeyimizi buraya davet ettik. Onlarin vasitasiyla burada aramalarimizi gerçeklestirdik. Ama zaman veya iklim olarak geç mi kaldik ya da farkli bir sey mi bilmiyoruz. Bizim beklentimizi karsilamasa da az da olsa bulduk. Bizi tatmin etti diyelim. Buraya 6 yil boyunca emek verdik. Kütür mantari için de babam zamaninda çok emek verdi. Simdi de trüf mantari revaçta oldugu için bizde bu ise girmistik. Insallah ilerleyen yillarda verimlerimiz daha artacak. Biz daha da bilgi sahibi olacagiz. Bölgemizi bu konuda daha da bilgilendirecegiz. Su an deneme sürecindeyiz. 6-7 yil zaman alan bir olay. Aldigimiz verimin yogunlugunu görürsek ilerlemelerimiz olacaktir. Trüf mantari suanda 6 ile 15 bin arasinda degiskenlik gösteriyor. Kalitesine ve satilan yere göre degisiyor” dedi.

Kaynak: İHA