Zoveser Dogasiyla Ziyaretçilerini Büyülüyor

Batman’in Sason ilçesinde Zoveser Dagi dogasinin yani sira zengin bitki florasi, yilki atlari, selaleleri ve göletleriyle dogaseverleri büyülüyor.

Zoveser Dogasiyla Ziyaretçilerini Büyülüyor
Sason ilçesinde bulunan rakimli Zoveser Dagi yilin her mevsiminde ayri güzelliklerle ziyaretçilerini agirliyor. Dogaseverlerin, trekkingçilerin (doga yürüyüsü) rotalari arasinda bulunan Zoveser Dagi, yaz aylarinda keklik sesleri arasinda aralarinda civan perçemi, altin otu, kantaron çiçegi gibi çok farkli çiçeklerin oldugu rengarenk çiçekleriyle dogaseverleri karsilarken kis aylarinda ise yogun kar yagisi sonucu adeta gelinligini giymis gibi ziyaretçileri kendine hayran biraktiriyor.

Kar sulari ile beslenen Zoveser Dagi zirvesindeki Zoveser Gölü ise bu yil havalarin mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayi kurumayla yüz yüze kalmis durumda. Zoveser Dagi’na çikan bir gurup dogasever, gördükleri manzaralar karsisinda hayranliklarini gizleyemedi.

Dogaseverlerden Metin Özmen, Zoveser Dagi’nda kantaron çiçeginin yogun bir sekilde bulundugunu belirterek, "Mide hastaliklarina iyi geldigi söyleniyor, hacamat tedavisi sonrasi yaralarin iyilesmesinde kullaniliyor. Kantarin çiçegi bu bölgede oldukça yogun ancak bölge insani çok fazla kantaron yagi çikarmadiklari için koparip kullanmiyorlar. Özellikle Zoveser Dagi’nda bu kantaron çiçeginden çok fazla var. Degerlendirilerek kantaron yagina dönüstürülebilir” dedi.

Zoveser Dagi zirvesindeki gölün bu yil kurumaya basladigini ifade eden Özmen, "Zoveser’in zirvesindeyiz. Göl özellikle bilinen ve ziyaret edilen bir göl. Çünkü etrafindaki kar erimiyordu ve suyu hiç bitmiyordu. Yaz turizminde özellikle Batman, Diyarbakir, Sanliurfa gibi illerden ziyaretçiler geliyor. Sehirlerde insanlar sicaktan kavrulurken burada çiçekler yeni açmaya basliyor. Yürüyüs esnasinda müthis kokulari içimize çekiyoruz. Gerçekten buralar anlatilmaz ancak yasanir. Herkesi Zoveser Dagi’ni görmeye davet ediyoruz. Burada bulunan Sarigan Selalesi ise Güneydogu’da essiz bir güzellige sahip. Buz gibi bir suyu var” seklinde konustu.



“Burasi Antalya degil, Sason”

Ziyaretçilerden Sabahattin Atalay ise, “Batman Mus sinirinda bulunan 2 bin 700 rakimli Zoveser Dagi zirvesinde bulunan ve kar sulariyla beslenen göl, bu yil maalesef ki yasanan sicaklik nedeniyle kurumus durumda. Biz dogaseverler olarak buraya gezi düzenledik ama üzüldük çünkü göl kurumaya yüz tutmus. Çok temiz havasi var, bitki örtüsü oldukça zengin bir bölge, envai çesit çiçekler var. Selale, Zoveser Dagi’na ayri bir güzellik katiyor. Burasi Antalya degil, Batman’in Sason ilçesindeki Kaleyolunda bulunan Sarigan Selalesi. Inanilmaz soguk bir su ve serin bir hava var burada” ifadelerini kullandi.

Gördügü manzara karsisinda sasirdigini belirten dogasever Tarcan Baran da, "Harika bir dogasi var buranin. Geldigimde böyle bir manzara ile karsilasacagimi ummuyordum dogrusu. Burayi gördügümde buranin Sason olabilecegine ihmal vermiyordum ama burasi Sason" dedi.

Kaynak: İHA