Dogu Karadeniz'den Yeni 'Siber Uzmanlar' Yetisecek

Dogu Karadeniz Kalkinma Ajansi (DOKA) ile Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ve Trabzon Üniversitesi arasinda Kalkinma Ajanslari Siber Vatan Programi kapsaminda “Siber Güvenlik Egitimi” is birligi protokolü imzalandi.

Dogu Karadeniz'den Yeni 'Siber Uzmanlar' Yetisecek
KTÜ Rektörlük makaminda düzenlenen protokol imza törenine KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalci, Dogu Karadeniz Kalkinma Ajansi (DOKA) Genel Sekreteri Kemal Akpinar, üniversite ve ajans yetkileri katildi.

Trabzon Üniversitesi’nde düzenlenen protokol imza törenine ise Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Asikkutlu, DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpinar, üniversite ve ajans yetkileri katildi.

Imza törenlerinde konusan DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpinar, Kalkinma Ajanlari Siber Vatan Programi’nin Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, Savunma Sanayi Baskanligi ve Dijital Dönüsüm Ofisi isbirliginde, Kalkinma Ajanslari Genel Müdürlügü koordinasyonunda kalkinma ajanslari, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi ve üniversiteler tarafindan uygulandigini hatirlatti.

Akpinar, Siber Vatan Programi ile ilgili olarak “Kalkinma Ajanslari Siber Vatan Programi ülkemizin siber güvenlik uzmani ihtiyacinin karsilanmasi hedefine yönelik olarak üniversitede ögrenim gören ögrencilerin Dijital Teknolojiler, Siber Güvenlik ve Yazilim alanlarinda istihdam edilmesine katki saglamak, inovatif fikirlerin ürün veya hizmete dönüsmesini saglamak ve tekno-girisimcilik konusunda farkindalik olusturmak amaciyla yürütülecek. Dogu Karadeniz Bölgesi’nde ilk kez Trabzon’da uygulanacak olan program kapsaminda Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Trabzon Üniversitesi’nin farkli bölümlerinde ögrenim gören lisans düzeyindeki ögrencilere siber güvenlik egitimleri verilecek. Kursiyerlere yaklasik 200 saatlik yüz yüze siber güvenlik uzmanligina hazirlik, beyaz sapkali hacker, sizma testi, adli analiz, tersine mühendislik, malware analizi, web güvenligi, bilisim hukuku, saldiri tespit ve kayit yönetimi gibi teknik ve uygulamali egitimler verilecek. Bu egitimler içinde web güvenligi, zararli yazilim analizi, yapay zeka ve blok zincir, mobil uygulama ve oyun gelistirme konulari ise halihazirda uzmanlasilan 4 tematik alan olarak karsimiza çikiyor. Vizyon bulusmalari, proje yarismalari (Teamscamp), egitim kamplari (Bootcamp), saha gezileri ve konferans gibi çesitli faaliyetlerinden olusan program tamamen ücretsiz olup yaklasik 18 ay sürecek. Teknik egitimlerde basari gösteren ögrencilere Türkiye Siber Kümesine üye firmalarda ve çesitli kurum ve kuruluslarda staj yapma ve istihdam imkâni saglanacak. Siber Vatan Programi ile birlikte Dogu Karadeniz Bölgesi’nde gençlerin yüksek teknolojili sektörlerde istihdam edilebilmelerine önemli katki saglanmasi hedeflenmektedir” bilgilerini paylasti.

Öte yandan bugüne kadar 9 Kalkinma Ajansi tarafindan 19 ilde uygulanan program sonucunda binden fazla ögrenciye 120 egitim verilirken, 200’ün üzerinde ögrencinin istihdamina katki saglandigi ve 7 genç girisimcinin ortaya çiktigi belirtildi.
Kaynak: İHA