Egirdir Gölü'nde Sularin Çekilmesiyle Su Salyangozlari Kiyiya Vurdu

Isparta’nin Egirdir ilçesinde bulunan Egirdir Gölü’nde asiri kirlilik ve su seviyesinin azalmasi birçok su canlisinin ölümüne sebep oluyor. Göl kiyisina vuran binlerce ölü su salyangozunun temizlenmesi gerektigini söyleyen Türkiye Tabiatini Koruma Dernegi Bilim Danismani Dr. Erol Kesici, "Göl kenarindan toplanmamalari çevrede çok siddetli kokulara, kirlilige ve vicdanlari sizlatan manzaralara neden olmaktadir. Gölü bu sekilde korumak mümkün degildir" dedi.

Egirdir Gölü'nde Sularin Çekilmesiyle Su Salyangozlari Kiyiya Vurdu
Türkiye’nin en büyük tatli su göllerinden biri olan ve Isparta’nin da içme suyunun bir kisminin karsilandigi Egirdir Gölü’nde asiri kirlilik ve su seviyesinin azalmasi birçok su canlisinin ölümüne sebep oluyor. Gölün besleyici maddesi olarak görülen salyangozlar ölü olarak kiyilarda görülmeye baslandi.

"Egirdir Gölü ölüyor"

Binlerce salyangozun ölü olarak kiyiya vurmasinin sebeplerini açiklayan Türkiye Tabiatini Koruma Dernegi Bilim Danismani Dr. Erol Kesici ölü olarak kiyiya vurun salyangozlarin ve Egirdir Gölü’nün de asiri kuraklik ve kirlilik sebebiyle öldügünü gösterdigini vurguladi. Dr. Kesici yaptigi açiklamada, "Türkiye’nin önemli bir içme suyu kaynaklarindan biri olan Egirdir Gölü son yillarda ciddi sorunlarla karsi karsiyadir. Gölden asiri su alinmasinin nedeni ile göldeki su seviyesinin düsmesi, göldeki otçul baliklarin baliklandirma ile yok edilmesi, bunun sonucunda göldeki su bitkilerinin asiri artisi ve siyona bakteri sonucunda gölde kirlilik ve ötrofikasyon giderek artmaktadir" dedi.



"Egirdir Gölü’ndeki bu olumsuzluklar göldeki bu ekosistemin ve gölün direncinin azalmasina neden olmaktadir"

Egirdir Gölü’nün önemli dogal türlerinden biri olan su salyangozlarinin öneminden bahseden Kesici, "Su salyangozlari su otu adi verilen bitkilerin üzerinde tutunarak gelismelerini sürdürürler. Bunlar ayni zamanda suyun temizlenmesinde en önemli dogal filtrelerdir. Asiri oranda su bitkilerinin çogalmasi ve bunlarin yine kiyilara vurmasi, gölün yüzeyinde bulunmalari, sicakligin artisi Egirdir Gölü’ndeki bu olumsuzluklar göldeki bu ekosistemin ve gölün direncinin azalmasina neden olmaktadir. Gölün direncinin azalmasi ile birlikte gölün içinde çok az sayida kalan bilhassa gölün fanusunu olusturan kabuklu organizmalar baliklarin ölümlerine neden olabilmektedir. Gölün bu sekilde korunmasi mümkün degildir” seklinde konustu.



“Salyangozlarin toplanarak yurt disina ihracatlari da mümkün olabilir”

Göl kenarinda bulunan ölü su salyangozlari degerlendirilebileceginden bahseden Kesici, “Bunlari gübre, hayvan yemi olarak kullanilmasi saglanabilir ayni zamanda bunlar yurt disinda besin olarak degerlendirilmektedir. Bu sekilde ihracatlari da mümkün olabilir fakat göl kenarindan toplanmamalari çevrede çok siddetli kokulara, kirlilige ve vicdanlari sizlatan manzaralara neden olmaktadir. Bunun yani sira göldeki sadece yüzeyde olan su bitkilerini toplayan araçlarla su bitkilerinin kesilmesi baska bir yanlisliktir. Burada kullanilan makinalar göl ekosistemine çok büyük bir zarar verir. Bataklasmaya ve yine o bitkilere tutunan ve su içerisinde bulunan su salyangozlarinin gicirgan adini verdigimiz kabuklu organizmalarin yok olmasina neden olabilir. Bunun yöntemi bu degildir acele karar vermemek gerekir. Bilimsel yöntemlerle bunun bir çözümü mümkündür. Elbette gölün su seviyesinin korunmasi öncelikli unsurlardan bir tanesidir çünkü gölün suyu içilemeyecek duruma gelmistir” açiklamalarinda bulundu.
Kaynak: İHA