Ayni Kaderi Yasayan Ikizler Ayni Gün Ameliyat Oldu

Sivas’ta tek yumurta ikizi Orhan ve Furkan Seker, genetik özelliklerinin yani sira benzer hayatlari ve yasadiklariyla da dikkatleri üzerlerine çekiyor. Tip ögrencisi ikizler, ön çapraz bagi ameliyatlarini da ayni gün oldu.

Ayni Kaderi Yasayan Ikizler Ayni Gün Ameliyat Oldu
Sivas’ta yasayan Orhan ve Furkan Seker isimli 20 yasindaki tek yumurta ikizleri, benzer hayatlariyla da hayrete düsürüyor. Tip fakültesinde egitim gören Orhan ve Furkan, sadece okuduklari bölümle degil, yasadiklari bazi olaylarla da ayni kaderi paylasiyor.

Küçükken kaslarinin yarilmasiyla baslayan benzerlikler ilerleyen yillarda hali sahada futbol oynarken ön çapraz baglarini koparmalariyla devam etti. Orhan, yaklasik 5 yil önce hali sahada futbol oynarken, Furkan ise 1 yil önce ayni sekilde ön çapraz bagini hali sahada futbol oynarken kopartti. Bu durumu çok önemsemeyen ikizler, hastaliklarinin ilerlemesi üzerine tedavi olmaya karar verdi. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tip Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Zekeriya Öztemür’e basvuran ikizler, yapilan tetkikler sonrasi ameliyata alindi. Ayni gün ayni ameliyathaneyi paylasan ikizler basarili bir sekilde gerçeklestirilen ön çapraz bagi ameliyatlariyla sagliklarina kavustu.

"Kardesimle ayni acilari çekiyoruz"

Erciyes Üniversitesi Tip Fakültesi 2. sinif ögrencisi Furkan Seker, kardesiyle ayni acilari çektigini ifade ederek, "Arkadaslarimla futbol oynarken birden ayagim kit etti ve adalem koptu. Biraz öyle idare ettim. Yaza da ameliyat için gün almistik. Kardesimin ön çapraz bagi ise 5-6 sene önce okulumuzun hali sahasinda futbol oynarken koptu. Benim adalem de kopunca ayni anda ameliyat olmak istedik. Kardesimle ayni acilari çekiyoruz, empati kuruyoruz, garip bir durum. Top oynamaya daha devam etmem çünkü ameliyattan sonra bayagi agrilarim oldu. Ameliyatin acisi kopma aninin acisindan daha fazla" dedi.



Küçükken de benzer olaylar yasadilar

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tip Fakültesi 2. sinif ögrencisi Orhan Seker ise, bu durumlarin tesadüf olmadigini söyleyerek, "Hali sahada futbol oynarken bir anda oldu, oyuna kendimi kaptirmisim. Kardesim de ameliyat oldu. Buna benzer küçükken bazi olaylar da olmustu. O düsmüstü kasindan yaralanmisti ve dikis atilmisti. Ardindan kisa bir süre sonra hemen hemen ayni yerden benim kasim yaralandi ve dikis atilmisti. Yasadiklarimiza tesadüf diyorduk ama bundan sonra da fazla inanamiyoruz tesadüflere. Bu acidan sonra futbola devam etmem biraz zor. Üniversite sinavinda bile aramizda üç puan vardi. Yani o derece benzer seyler” diye konustu.



“Bilime isik tutacaklar”

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tip Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Zekeriya Öztemür, ikiz kardeslerin bilime isik tutacagini söyleyerek, “Çok nadir görebilecegimiz bir ameliyat oldu. Ikiz kardesler, Orhan bes yil önce yaralanmis ve ön çapraz baglarini yirtmis. Furkan ise bir yil önce bir yaralanma geçirmis ve ön çapraz baglarini yirtmis. Ikisini de art arda ameliyat ettik. Bu çok nadir bir durum aslinda. Anatomileri birbirlerinin aynisi, genetikleri birbirlerinin aynisi. Bilime isik tutacaklar ve ikisi de tip ögrencisi. Dizlerinde bosluk hissi, takilma, dönme sikayetleri ile bize geldiler. Ikisine de ön çapraz bagi ameliyati yaptik, arti olarak Orhan’a menüsküs tamiri ve kikirdak tamiri yaptik. Basketbol, futbol gibi spor yapanlara yada eglence amaçli hali sahada futbol oynayanlara maçtan önce en az 10-15 dakika süre ile isinma hareketleri yapmalarini öneririm” seklinde konustu.

Kaynak: İHA