Sinop Balatlar Yapi Toplulugu'nda Yeni Eserler Bulundu

Sinop’ta tarihi 2 bin 300 yila dayanan Balatlar Yapi Toplulugu’nda din adamlari figürleri, kilise piskoposlari ve Hristiyan dini figürleri çikti.

Sinop Balatlar Yapi Toplulugu'nda Yeni Eserler Bulundu
Sinop’ta tarihi 2 bin 300 yila dayanan ve birçok farkli medeniyet tarafindan kullanildigi belirlenen Balatlar Yapi Toplulugu çalismalarinda din adamlari figürleri, kilise piskoposlari ve Hristiyan dini figürleri çikti.

Çalismalar kapsaminda bilgiler veren Balatlar Yapi Toplulugu Kazi Baskani Prof. Dr. Gülgün Köroglu, “Çalismalarimiz Haziran basinda basladi.

Kasim ayi sonuna kadar çalismayi hedefliyoruz. Insallah, her sey yolunda gider. Öncelikle bu yil için duvar resimlerinin restorasyonuna agirlik verdik. Kilise içinde daha önce kurdugumuz iskele vardi, burasi zaten yapi olarak Roma hamaminin bir bölümü. Sonraki dönemde 12’nci yüzyildan sonra kilise olarak kullanilmis. Çok tahribat vardi. Daha önce hayvan barinagi olarak, tütün kurutmak için kullanilmis. Çok önemli bir yer. Zaten yapinin da kilise olarak adlandirilmasinin sebebi olan bu mekan. Burada çalismalarimiz devam ediyor. Restoretörümüz Sedef Öztürk, baskanliginda bir çalisma yapiyoruz. Son Osmanli dönemine ait buradaki Rum Ortadoks manastirinin kilisesi bu, mezarlik kilisesi. Hz. Meryem’in uykusuna, ölümüne adanmis, Hz. Isa’nin göge yükselisine adanmis bir kilise. O nedenle de, buna uygun olarak Hristiyan ikonuna uygun bir resim programina uygun resimleri yapilmis. 17’inci yüzyilda da, 13’üncü yüzyilda da o dönemlere ait farkli tabakalarda resimler var. Bunlari hem farkli dönemleri belirlemek hem ikonunu ortaya çikarmak hem de restore edip kültüre, tarihe katki sunmak amacindayiz” diye konustu.

Kaynak: İHA