(Özel) Cografi Isaret Tescilli Lapseki Seftalisi Rusya Pazarinda

Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde toprak yapisi ve rüzgarin etkisiyle daha lezzetli yetisen cografi tescilli isarete sahip seftali, iç pazarda oldugu kadar yurt disinda da büyük ragbet görüyor. Seftaliler, aromasiyla, büyüklügüyle ve görüntüsüyle özellikle Rusya’da büyük ilgi görüyor. Kilosu 35 liradan satilan seftali üreticinin de yüzünü güldürdü. Geçen yil cografi tescil isaretli Lapseki seftalisinde yaklasik 90 bin ton arasi seftali ihracati gerçeklesirken, bu yil ise bu rakamin yaklasik 100 bin ton olmasi bekleniyor.

(Özel) Cografi Isaret Tescilli Lapseki Seftalisi Rusya Pazarinda


Çanakkale’nin Lapseki ilçesi, kirazi ve seftalisiyle önemli bir rekolte ve pazar payina sahip. Kiraz sezonunun sona erdigi ilçede seftali hasadi ise basladi.

Seftali denince de akla Lapseki ilçesi ve Umurbel beldesi geliyor. Yetkililer, yörede 40 bin dekar alanda bu yilki seftali üretiminin 150 ton arasinda olmasini bekliyor. Geçen yil cografi tescil isaretli Lapseki seftalisinde yaklasik 90 bin ton arasi seftali ihracati gerçeklesirken, bu yil ise bu rakamin yaklasik 100 bin ton olmasi bekleniyor. Hasadi baslanan Lapseki seftalisinin 30 ile 35 lira arasinda satilmasi ise üreticiyi memnun etti. Üreticiler bu fiyatin hasat sonuna kadar böyle devam etmesini istiyor. Lapseki ilçesinde toprak yapisi ve rüzgarin etkisiyle daha lezzetli yetisen cografi tescilli isarete sahip seftali, iç pazarda oldugu kadar yurt disinda da büyük ragbet görüyor. Aromasiyla, büyüklügüyle ve görüntüsüyle dikkat çeken seftaliler, özellikle Ruslar tarafindan da bol bol tüketiliyor.

Yaklasik bir buçuk aydir seftali hasadinin devam ettigini belirten Lapseki Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Ali Kaçan, “Seftali ve nektarin hasadimiz devam ediyor. Bütün çesitler devreye girince bir hafta içinde üretimimiz pik seviyeye ulasacak. Üreticimiz de memnun. Lapseki’mizde 40 bin dekar alanda seftali ve nektarin üretimi yapiliyor. Bu yil ise 150 bin tona yakin bir üretimimiz var. Ihracatimizda artiyor. Ihracatçilar Lapseki’mizdeki seftali ve nektarinleri tercih ediyorlar. Yillardir biz Rusya’ya ve dis pazara ürün sunuyoruz. Istanbul ve Izmir piyasasi da bizim ürünlerimizi tercih ediyorlar. Ürünümüzün farkliligini cografi isaretimizle süsledik. Üreticimiz memnun, Lapseki’miz geçis iklimine sahip bir cografya. Biz Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü ekipleri olarak sahadayiz. Üreticimizde bu konuda neyi nasil yapmasi gerektigini çok iyi biliyorlar. Üretimlerini, attiklari ilaçlari zamaninda takip ediyorlar ve saglikli bir sekilde ürün üretiyoruz. Tüketiciler, üzerinde Lapseki ve Çanakkale yazan tüm ürünleri gönül ferahligiyla tüketebilirler. Suanda 30 ile 35 lira arasinda üreticiyi memnun eden fiyatlarla deva ediyoruz. Insallah bu fiyatlar ürünün bol oldugu zamanlarda da devam eder. Böylelikle üretici hem kendi hem de ülke ekonomisine katki saglamaya devam edecektir” dedi.

Lapseki’nin aranan ürünlerin üretildigi yer oldugunu da kaydeden Müdür Ali Kaçan sözlerine söyle devam etti:

“Herkes ürün üretebilir. Herkes ürün yetistirebilir. Fakat Lapseki, ürettigi ürünün farkliligini ortaya koyuyor. Cografi isaret buradan ortaya çikiyor.”

Umurbey’de meyvenin bol oldugunu belirten seftali üretici Hikmet Sahin ise, “Fiyat durumlari suanda iyi. Bereket versin. Fiyatlar 30 ile 35 lira. Fiyatlardan memnunum. Malina bakarsan, kalitesi iyi olursa, fiyatlarda karsiliyor” diye konustu.

Kaynak: İHA