Van'daki Aktif Faylar, Hendek Kazilip Ulasilarak Arastiriliyor

Van Yüzüncü Yil Üniversitesinde (Van YYÜ) görevli akademisyenler, Van Gölü’nün kuzey ve güneyinde bulunan diri faylari incelemek için is makinesi yardimiyla kazdiklari hendeklerde, yikici depreme neden olabilecek faylarin gelecekteki tehlikesini arastiriyor.

Van'daki Aktif Faylar, Hendek Kazilip Ulasilarak Arastiriliyor
TÜBITAK destekli 8,5 milyon liralik, "Türkiye Diri Faylarinin Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi” projesi kapsaminda Yüksekova-Semdinli Fay Zonu, Baskale, Ercis ve Tutak fay zonlarinda inceleme yapiliyor. Van Afet Yönetimi ve Deprem Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Azad Saglam Selçuk, Van YYÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisligi Bölümü Uygulamali Jeoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Levent Selçuk ve Van YYÜ Güvenlik Meslek Yüksekokulu Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü Doktor Ögretim Üyesi Sacit Mutlu’nun öncülügündeki arastirma ekibi, Van Gölü’nün kuzey ve güneyinde bulunan diri faylari inceliyor. Proje kapsaminda titizlikle incelenen faylarin gelecekteki deprem üretme potansiyelleri arastiriliyor.

“8,5 milyon liralik bir destekle yapiliyor”

IHA muhabirine konusan Afet Yönetimi ve Deprem Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdür Yardimcisi Dr. Ögretim Üyesi Sacit Mutlu, "Türkiye Diri Faylarinin Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi" projesi çerçevesinde Van Gölü’nün kuzey ve güneyindeki çalismalarini yürüttüklerini belitti. Dr. Ögretim Üyesi Mutlu, “Özellikle Van Gölü’nün hemen güneyinde yer alan ve sismik bosluk olarak degerlendirilen Semdinli-Yüksekova Fay Zonu, yine o bölgede bulunan ve MTA tarafindan 2012 yilinda haritalanan Baskale Fay Zonu, Van Gölü’nün kuzeyinde yer alan Ercis Fay Zonu ve Tutak Fay Zonu’nu proje kapsaminda gerçeklestirecegiz. TÜBITAK 1007 Kamu Projesi kapsaminda desteklenen bir proje ve yaklasik 8,5 milyon liralik bir destekle yapiliyor. Genel olarak bölgemize baktigimiz zaman 2011 yilinda yikici bir deprem meydana geldi. Onun disinda 2020 yilinda Baskale’de yikici bir deprem meydana geldi. Bizler de bu faylarla ilgili bölgede genel olarak çalisma gerçeklestiriyoruz” dedi.



“Faylarin gelecekteki tehlikesini belirlemeyi amaçliyoruz”

Harita Genel Müdürlügünden elde etikleri yüksek çözünürlüklü verilerle çalismayi sürdürdüklerini dile getiren Mutlu, “Sahada drone ile görüntüler aliyoruz ve bölgede paleosismolojik kazi yapacagimiz hendek lokasyonlarini belirliyoruz. Bu projenin amaci; Türkiye’de yikici depremlere neden olabilecek faylarin gelecekteki tehlikesini belirlemektir. Bu anlamda hem sehir bölge planlama hem de alt ve üst yapiya ciddi derecede destek saglayabilecek veriler elde edebiliyoruz. Böylece hem Semdinli-Yüksekova Fay Zonu hem Baskale Fay Zonu hem Ercis hem de Tutak fayinin geçmiste ürettigi yikici depremleri tarihlendirebiliyoruz. Ayni zamanda bu faylari yaslandirabiliyoruz ve bu faylarin gelecekte deprem üretme potansiyellerini ortaya koymaya çalisiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA