Uzmani Velileri Uyardi Açiklamasi 'Tercih Döneminde Ögrenciyle Çatismak Yerine Makul Yaklasin'

Egitim Koçu ve Aile Danismani Selver Yazici, Yüksekögretim Kurumlari Sinavi’na (YKS) giren ve tercih yapacak ögrencilerin ne istedigini bilmesinin çok önemli oldugunu söyledi. Yazici, tercih döneminde velileri de uyararak, “Tercih döneminde ögrenciyle çatismak yerine makul yaklasin” dedi.

Uzmani Velileri Uyardi Açiklamasi 'Tercih Döneminde Ögrenciyle Çatismak Yerine Makul Yaklasin'
Tercih yaparken ögrencinin kendini tanimasinin ve yeteneklerini bilmesinin çok önemli oldugunu söyleyen Egitim Koçu ve Aile Danismani Selver Yazici, “YKS sürecinde tercih dönemi bilindigi üzere çok yaklasti. Tercih döneminde özellikle ögrencilerin dikkat etmesi gereken birkaç konuya deginmek istiyorum bende. Öncelikle ögrencilerin kendini iyi tanimasi, yeteneklerini iyi belirlemesi ve ne istedigini iyi bilmesi çok önemli. Bu mesleki açidan ve gelecek planlamasi açisindan ögrenci için çok kiymetli bir tercih olacaktir. Tercihlerimizi belirlerken öncelikle ögrencinin kendini tanimasi, hangi meslegi istedigi, istedigi meslegin gelecegi, staj durumu ve is bulma potansiyeli ögrenciler için çok önemlidir. Gidecekleri üniversitenin yerleskeleri, bulunduklari sehirleri, ulasim sartlari ve konaklama sartlari da ögrencilerin göz önünde bulundurmasi gereken sartlardan bir tanesidir. Tercih yaparken biz tabii ki öncelikle puan ve siralamaya dikkat ederiz. Puan ve siralamalarina göre ögrencilerin gerçekçi tercih yapmalarini isteriz. Bu anlamda YÖK’ün ulastirdigi YÖK Atlas adinda çok iyi bir site var. Burada geçmis yillardaki taban puanlar, siralamalar ve ögrencilerin yerlestirme kontenjanlari net bir sekilde bulunabilir. Buradan faydalanabilirler” dedi.

Yazici, ögrencilerin A ve B plani olusturmalari durumunda daha rahat bir tercih dönemi geçirebileceklerini söyleyerek, “Benim ögrencilere özellikle en büyük tavsiyem bir rehber ögretmeninden, egitim danismanindan ya da egitim koçundan destek almalaridir. Ne istediklerini bilerek bir A plani olustururlarsa çok daha rahat bir tercih süreci yasayacaklarini düsünüyorum. Fakat bunun yaninda ögrencilerin bir B plani olusturmasi, eger önümüzdeki yil tekrar sinava hazirlanacaklarsa ona göre davranmalari ya da baska bir meslek, baska bir üniversite tercihinde de mutlaka bulunmalarini tavsiye ediyoruz. Eger ögrenci bu yil tercih yapmayacak ya da 12. sinif 2025 YKS’ye hazirlanacaksa sayet simdiden lütfen Eylül ya da Ekim ayini beklemeden ders çalismaya ve özellikle TYT’yi yaz aylarinda bitirmelerini tavsiye ederim” ifadelerini kullandi.

“Ögrenciyle çatismayin, makul yaklasin”

Velilerin de tercih döneminde ögrencilere mantikli ve makul yaklasmalari gerektigini söyleyen Selver Yazici, sözlerine su sekilde devam etti:

“Tercih döneminde ailelere de tavsiyem olacak. Ögrencilerin ne istedikleri, yetenekleri ve tercihleri çok önemli ama tabii aileler açisindan baktigimizda da üniversite için bir ögrenciyi su an sosyoekonomik durumlarda sehir disina göndermek biraz zorlu bir süreç olabilir. Ekonomik açidan bu aileleri zorlayabilir. Fakat mantikli ve makul yaklasmak, ögrenciyle çatisma durumuna girmemek bizim için çok degerli ve çok önemli. Çünkü bu durumda veliler ile ögrenciler arasinda yasanan kaoslar bizi gerçekten olumsuz etkiliyor. Özellikle ögrenciyi çok olumsuz etkiliyor ve ögrenciler genel olarak sehir disina kaçma egiliminde bulunuyorlar. Tabii ki bu da velilerimizi özellikle ekonomik olarak çok olumsuz etkiliyor. Hem konaklama, hem ulasim hem de ögrencinin okul masraflari derken, biraz çatismadan kaçinmak, biraz daha makul davranmak, ögrencilerin yeteneklerine uygun daha yapici konusmalarla daha iyi iletisim kurarak gitmelerini tavsiye ederim.”
Kaynak: İHA