Kibris'ta Barisin Kahramanlari O Günleri Anlatti

Kibris Baris Harekati’na katilan Kayserili Gaziler Tahir Sahin ile Halim Sahbaz, harekatin 50’inci yilinda savasta yasadiklarini anlatti.

Kibris'ta Barisin Kahramanlari O Günleri Anlatti
Kibris gazisi 70 yasindaki Tahir Sahin, 20 Temmuz 1974’te Türk Silahli Kuvvetlerince gerçeklestirilen Kibris Baris Harekati’nin 50. yil dönümü dolayisiyla, Kibris’taki Türklere yapilan zulümleri durdurmak ve barisla birlikte huzurlarini saglamak için verdigi mücadeleyi anlatti. Kibris yolculugunu anlatan Sahin, "Askere ilk çagirildigimizda Samsun’a gittim. Degisme Birligi olarak seçmelere katildik ve seçildik. Acemi Birligi bitince Iskenderun’da ikinci bir egitim alarak Kibris’a gidecektik. O ara Makarios dogru durmadi, Kibris’taki kendi içlerinde olan kargasa bize de yansidi. Bir gece bize hazir olmamiz söylendi. O gün gece ilk çikarma yapildi, gece otobüslerle İçel Tasucu’na gittik. Yanlis hatirlamiyorsam 67 adet helikopterle bizi aldilar, Ortaköy, arkasinda Gönyeli’nin oldugu bir alana indirdiler bizi. Sonra Gönyeli’ye geçtik ve cepheye sürüldük. Gece bayagi bir çatisma oldu, karsimizda Yunan alayi vardi. Gece geri çekilme talimati geldi ve geri çekildik. Sabah Ingiliz üssüne geçtik. Orada sikinti yasadik, aldigimiz yerlerden tekrar bize ates edildi. 3 ates arasinda kaldik. Siddetli bir çatismamiz oldu ve kendi birligimizde ilk sehitlerimizi orada verdik. Baris Gücü girdi araya ateskes oldu. Ikinci harekat basladi.

Yunanlarin teçhizatlari çok iyiydi, biz buradan giderken egitim silahlariyla gittik. Ikinci harekat bittikten sonra tekrar yerlerimize çekildik" dedi.



"Esref Bitlis nadir komutanlardan biriydi"

Kibris’ta Alay Komutanlari’nin Esref Bitlis oldugunu ve kendisinin ordudaki nadir komutanlardan biri oldugunu aktaran Gazi Sahin; "Bizim birligimizin asil adi Kibris Türk Kuvvetleri Alayi’ydi, bu harekatlardan sonra Kibris Türk Baris Kuvvetleri olarak kaldi. Benim Alay Komutanim Esref Bitlis’ti. Türk ordusunda çok nadir bulunan komutanlardan birisiydi. Hiçbir askeri incittigine sahit olmadik" ifadelerini kullandi.

"Cengiz Topel’in sehit edildigini duyduk, ister istemez bir kin besledim"

Kibris’ta düzenlenen harekat sonrasi gelen barisla birlikte mutlu olduklarini sözlerine ekleyen Sahin; "Kibris hakkinda geçmisten bir seyler biliyorduk; Cengiz Topel’in orada sehit edildigini, komutanimizin çocuklarinin banyoda öldürüldügünü duydukça insan ister istemez karsidakine kin besliyor. Savas iyi bir sey degil, Allah bir daha yasatmasin. Tarihimizde biz hiçbir zaman saldirgan olmadik, bize müdahale olduysa karsilik verdik. Allah’a çok sükür hepsinde de basarili olduk. Baris oldugu için de mutlu olduk" seklinde konustu.

Kibris Baris Harekati’nda unutamadigi anisini da Ihlas Haber Ajansi’na paylasan Kibris Gazisi Tahir Sahin, "Bir arkadasimla beraber terhis olmak için sözlesmistik. Harekatin bittigi son gün Yunan alayinda onlar kaçiyor, biz de peslerinden gidiyoruz. Karsimizda Rum mevziisi vardi. Orada makineli tüfekle ates eden Rumlari görmüs, ben de o tarafa dogru gidiyormusum. 50. Piyade Alayi’ndan bir arkadas beni kolumdan tutarak çekti, oraya da ates etti. Sonra orada 3 tane Rum’un cesedini gördüm. Sag olsun arkadas 3’ünü de hak etmis, beni de oradan çekip çikarmisti" dedi.



"Tankimiz mayina düstü, o sira kiyamet koptu"

Bir diger Kibris Gazisi Halim Sahbaz ise baris mücadelesinde yasadiklarini su sekilde anlatti: "Isparta’da askerdim, hazir kitaydim. Olaylarin baslangicinda ’hazir kita toplansin’ denildi. Biz de toplandik, bölügümüze gittik. Bizi aldilar, Ankara’ya götürdüler. Bizi silahlandirdilar ve otobüslerle İçel Tasucu’na götürdüler. Giderken yol boyunca gece olmasina ragmen bütün insanlar yollarin kenarina dizilmislerdi. Öyle bir sey olamaz; ihtiyari, genci Tasucu’na kadar sasali bir gidisimiz oldu. Tasucu’ndan helikopterlerle Kibris’a girdik. Besparmak Daglari’nda Rumlar bir köyü ele geçirmis, o köye taarruza gidiyoruz. Aksam karanligina denk gelince nasil olduysa tankimiz mayina düstü. O sira kiyamet koptu. Karsimizda onlar bekliyormus, mayin patlayinca ates ediyoruz sanmislar, ates etmeye basladilar. Yaklasik 1 saat sürdü. O arada bir arkadasimiz ’Halim ben vuruldum’ deyince gerçekten o vurulmadi ben vuruldum. O kadar üzüntülü bir an yasadik."
Kaynak: İHA