Kibris Gazisi Kursunlar Arasinda Tarih Yazdi

Kibris Baris Harekati’na katilan 80 yasindaki gazi Ferhat Alkan, savasta yasadiklarini önce günlügüne yazdi simdi ise kitaba aktardi. Kibris Baris Harekati’nin 50’inci yilinda o günleri hala unutmadigini ve gelecege bir iz biraktigini anlatti.

Kibris Gazisi Kursunlar Arasinda Tarih Yazdi
Kibris gazisi 80 yasindaki Ferhat Alkan, 20 Temmuz 1974’te Türk Silahli Kuvvetlerince gerçeklestirilen Kibris Baris Harekati’nin 50. yil dönümü vesilesiyle, Kibris’ta Türklerin Rumlar tarafindan maruz kaldigi baski ile zulmü durdurmak ve Ada’da barisla birlikte huzuru saglamak amaciyla yasadiklarini Ihlas Haber Ajansi muhabirine anlatti. 2 Subat 1944 Yilinda Denizli’de dogan Ferhat Alkan, Kibris Baris Harekati’na 39. Tümen 39. Topçu Alayi 3. Tabur 3. Batarya Subayi Topçu Tegmen olarak görev aldi. 80 Yasindaki gazi Ferhat Alkan, askerlik yaptigi Kahramanmaras’tan seçilerek İçel’e oradan ise Kibris’a gittigi günlerini bir Rum evinde buldugu ajandaya gün gün not aldigini belirtti.

Gazi Alkan, “18 Temmuz günü aksama dogru kirmizi alarm verildi.

Kirmizi alarm ise harp basladigini belirtiyordu. 18 Temmuz günü biz Osmaniye’ye kadar intikal edebildik. Kibris’tan gelecek olan Truva feribotunu bekledik. İçel’den Kibris’a dogru feribotla ilerlemeye basladik. Çikartma bölgesine yanastik, bizden önce çikan 50. Piyade Alayi tarafindan temizlenmisti. 50. Piyade Alayi Komutani Halil Ibrahim Karaoglanoglu kendisi Denizli’nin Tavas ilçesindendir, onu orada sehit vermistik” seklinde konustu.



“Ben hala o günleri yasiyorum”

Kibris’ta piyadelere yetismeye çalisan Gazi Alkan, “Biz Lefkosa’nin kuzey tarafina dogru bizim birlik 39. Tümen mevzi aldi. Benimde ilerde bulunan piyadelere yetismem gerekiyordu. Birligimden ekibimle beraber ayrildik. Yolda artik aciktik, ihtiyaçlarimiz vardi. Bir Rum köyüne girdik ve sofralar açikti, ne yiyecegimizi sasirmistik. Bu sirada ben bir eve girdim, arkamdan da ekibim de geldi. Köyün en güzel evlerinden biriydi, içerisi kütüphane gibiydi ve ev sahibinin bir bilim insani olabilecegini düsündüm. O sirada gözüm çalisma masasina gitti. Yanimda Çavus Ali vardi ve ajandayi buldu, onu yanina almasini söyledim. Kalem ile mürekkebi de görünce onlari da yanina almasini söyledim. Yola çiktigimizda bana sordu ‘Komutanim bunlari ne yapacagiz’ dedi.

Bende ona ‘Birligimizden çiktigimizdan bu yana olanlari yazacagim’ dedim. Böylece firsat buldukça Kibris’ta geçirdigim her günü yazmaya basladim. Ajandayi ben elime aldigim müddetçe ben hala o günleri yasiyorum. Bu ajanda benim için ömrümün bir parçasidir. Bu ajandada 3-4 aylik bir hayatim var. Aileme, çocuklarima yeni nesillere, milletime böyle bir eser birakacagim için memnunum” dedi.



Kursunlar arasinda

Geçtigimiz yil 27 Aralik 2023 yilinda Gazi Ferhat Alkan, Kibris Baris Harekati günlügünün bir kopyasini Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar’a hediye etti. Kibris Baris Harekati’nin 50’inci yili dolayisiyla günlügünü ‘Kursunlar Arasinda 1974 Kibris Harekati Savas Günlügü’ adiyla kitabini yayimladi. Kitabin içerisinde yasadigi anlari ele alan ve Kibris’ta geçirdigi günlerin

fotograflari yer almasiyla dikkat çekti. Gazi Ferhat Alkan kitabin çikmasinda yardimci olan Editör Samet ve Melike Önder’e tesekkür etti.
Kaynak: İHA