Kibris Gazisi Emekli Piyade Kidemli Binbasi Yamaner Açiklamasi 'Kibris'i Belirtilen Zamandan Daha Evvel Ele Geçirdik'

Kibris Türklerini özgürlüge kavusturan 1974 Kibris Baris Harekâti’nin 50. yilinda Emekli Piyade Kidemli Binbasi, Kibris Gazisi Ahmet Serafettin Yamaner, “Türk alayinin icabinda yok olabilecegini belirtmemizin üzerine Türkiye’de bu hazirliklar basladi. Kibris’i belirtilen zamandan daha evvel ele geçirdik” dedi.

Kibris Gazisi Emekli Piyade Kidemli Binbasi Yamaner Açiklamasi 'Kibris'i Belirtilen Zamandan Daha Evvel Ele Geçirdik'
Türk Silahli Kuvvetleri (TSK) tarafindan yürütülen Kibris Baris Harekati’nin üzerinden 50 yil geçti. Kibris Baris Harekâti’nin 50. yilinda Emekli Piyade Kidemli Binbasi, Kibris Gazisi Ahmet Serafettin Yamaner, Kibris Baris Harekati’ni Yunanlilarin baslattigini ifade etti.

O yillarda Kibris Türk Kuvvetleri Alayi’nda görev yapan Yamaner, Yunan askerlerinin bölgede hareketlenmesi üzerine Türkiye’ye durumu bildirdiklerini ve Türkiye’de hazirliklarin basladigini anlatti. IHA’ya konusan Kibris Gazisi Yamaner, “Türk Alayinin icabinda yok olabilecegini belirtmemizin üzerine Türkiye’de bu hazirliklar basladi” dedi.

“Kibris Baris Harekati’na katilmak durumunda kaldik”

Kibris Baris Harekati’nin basladiginda Kibris’ta görevli oldugunu ifade eden Emekli Piyade Kidemli Binbasi, Kibris Gazisi Ahmet Serafettin Yamaner, “1969 Kara Harp okulu mezunuyum. 1973 yilinda Kibris Türk kuvvetleri alayina tayinim çikti. Kibris Türk kuvvetleri alayi, Zürih ve Londra anlasmalari 1960 yilinda Birlesmis Milletler karariyla kurulan bir alay. Biz orada 25 subay, 625 askerimiz vardi. 1973 yilinda gittik. 1974 yili 20 Temmuz’unda da Kibris Baris Harekati’na katilmak durumunda kaldik” dedi.

“Türk Alayinin icabinda yok olabilecegini belirtmemizin üzerine Türkiye’de bu hazirliklar basladi”

Yunanlilarin savasi baslatmak için harekete geçtiginin altini çizen Kibris Gazisi Ahmet Serafettin Yamaner, “Kibris Baris Harekati’nin biz baslatmadik Yunanlilarin Megali Idea dedikleri maddelerin içerisinde bir tanesinde Enosis var. Enosis demek Kibris’i Yunanistan’a baglanmasi demektir. Tanksavar takim komutaniydim, en agir silahlar ben de 4 tane 57 milimetrelik geri tepmesiz topumuz vardi. Bunun disinda agir silahimiz yoktu. Karsimizda da 900 mevcutlu bir Yunan alayi vardi. Bizim alayin karsisinda. Her türlü tanki, topugu, agir silahlari mevcuttu. O Megali Idea’nin bir maddesi Enosis’te, Yunanlilar Enosis’i bir an evvel yerine getirmek istediler. Orada bunlar Rum milli muhafiz birliklerinin basinda bulunan Yunan subaylar bir an evvel getirelim, Makarios ise ‘ben ekonomik baskiyla ekonomik zorluklarla yavas yavas Enosis’i yerine getirecegim’ düsüncesindeydi. Yunanlilarin 15 Temmuz’da karsimizda Lefkosa’nin havaalanina Yunan uçaklarinin gelmeleriyle silahlarinin tasinmalari bizim dikkatimizi çekti ve Türkiye ile irtibatimizda bunu belirttik. Geciktigimiz takdirde 650 mevcutlu Türk Alayinin icabinda yok olabilecegini belirtmemizin üzerine Türkiye’de bu hazirliklar basladi.

Ve 20 Temmuz sabahi bu harekât kara, deniz havadan olmak üzere müsterek harekat dedigimiz harekatla baslatmis olduk” diye konustu.

“Bizim bir nevi ileri karakolumuzdur”

Kibris’in Türkiye’nin ileri karakolu oldugunu dile getiren Yamaner, “Stratejik ve jeopolitik önemi çok fazladir. Bin 100 kilometre mesafede Yunan mesafesi, bizim kiyilarimizdan 70 kilometre mesafededir. Bizim Topraklarimizdan koptugu görülmüstür. Cografyada belirtilmistir. Bizim bir nevi ileri karakolumuzdur. Su anda Ege’de durum malumdur anlatmaya gerek yok. Burasi da elden çiktigi takdirde Türk deniz kuvvetleri, Türk Silahli Kuvvetleri tamamen kusatilmis. Türkiye kusatilmis durumda olacaktir. Nefes alamayacak durumda. Hatta 1974 yilinda Cumhurbaskani olan Fahri Koru Türk emekli Deniz Kuvvetleri Komutanimiz, ‘burasi elden çiktigi takdirde Türk Türkiye’nin bütün ihmal yollari kapanmistir’ hassasiyetini belirtmistir” ifadelerini kullandi.

“Bu mutlu gün hepimize kutlu olsun diyorum”

2 gün içerisinde belirtilen hedefleri Türk askerlerinin vurdugunu ifade eden Yamaner, “Kibris’i belirtilen zamandan daha evvel ele geçirdik biz. Makarios söyle demisti, ‘Kuzeyden güneye bes parmaklardan kus bile geçemez’ demisti. ‘Kuzeyden güneye alti ayda geçsinler ben sakalimi keserim’ diyen Makarios Bu kahraman gazilerimiz can veren sehitlerimiz 2 gün içerisinde belirtilen hedefleri ele geçirdiler. Ikinci harekatta da harekatin devam ederek basariyi elde ettiler. Sehitlik en büyük makam. Gazilikçe ikinci büyük makam olarak ben kabul ediyorum. Yalniz gazileri sehitlerden ayirmamak, sehitleri yalniz kendi basina kullanmamak gerektiginde özellikle söylüyorum. Sehit ve gazi kelimesi ikisi beraber kullanilsin. Allah sehitlerimize rahmet, kalan gazilerimize de uzun ömürler versin. Bu mutlu gün hepimize kutlu olsun diyorum” dedi.

Ayrica Emekli Piyade Kidemli Binbasi, Kibris Gazisi Ahmet Serafettin Yamaner, ‘1974 öncesi ve sonrasi’ adli kitabi yazarak Kibris’in önemine kitabinda degindi.

Ilk ve ortaokulu Bolu’da bitirdikten sonra Kuleli Askeri Lisesi’ne girdi. Askeri Lise bitiminden sonra 1969 yilinda Kara Harp Okulu’ndan mezun oldu. Yurdun çesitli bölgelerinde Türk Silahli Kuvvetlerinde vatan savunmasi için basarili görevler yapti. 1973 yili Subat Ayinda Kibris Türk Kuvvetleri Alay Komutanligi (Kibris Degistirme Birligi) Agir Silah Bölügü Tanksavar Takim Komutani olarak Kibris’a atandi. Birinci Kibris Harekâtinda Tanksavar Komutani olarak bütün Alay Cephesinde Muharebeye katildi.

2’nci Kibris Baris Harekatinda Takim Komutani olarak ikinci harekata katildi.

Yunan Alayina giren Subaylardan biri oldu. 1960 yilinda Birlesmis Milletler karari ile Kibris’ta bir Yunan Alayi ile Rum Milli Muhafiz Birligi ve Türk tarafinda da Kibris Türk Kuvvetleri Alayi ve Kibris Türk Mücahit Teskilatindan bir ve ikinci Kibris Harekâtina katilmasi dolayisiyla Serit, Rozet ve Berati aldi. Kibris Sehit ve Gaziler Dernegi Genel Baskani Ersan Ertan, Türkiye Emekli Subaylar Dernegi Genel Baskam Emekli Tüm General Melih Tunca’nin da bulundugu törende sahsina madalya verildi.

Genel Kurmay Baskanligi uhdesinde olan istihbarat okulundaki görevi esnasinda 1974 Kibris Baris Harekâtindan kalan rahatsizliginin nüksetmesi nedeni ile 1989 yilinda kendisi ve ailesinin istegiyle malulen emekli olmaya karar verdi.
Kaynak: İHA