Kibris Gazilerinden Övünç Madalyasi Talebi

Erzurum Gazileri, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin Özgürlük Bayrami ve 20 Temmuz 1974 Kibris Baris Harekati’nin 50. yildönümünü unutmadi.

Kibris Gazilerinden Övünç Madalyasi Talebi
Türk Silahli Kuvvetlerince gerçeklestirilen Kibris Baris Harekati’nin 50. yildönümü münasebetiyle Türkiye Muharip Gaziler Dernegi Erzurum Subesi’nde bir araya gelen gaziler o günleri andilar. Kibris Gazileri dernek binasindan Erzurum Kongresi’nin yapildigi tarihi binaya geçerek burada günün anisina toplu fotograf çekildiler. Yapilan programa Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürü Hasan Aykut ve aileler de katildi.

Dernek binasinda yapilan törende konusan Sube Baskani Salih Mesci, 1974 yilinda gerçeklestiren Baris Harekati ile Kibris Türkü’nün özgürlügüne kavustugunu 1878 yilindan 1974 yilina kadar Kibris Türkü’nün özgürlügünden yoksun birakildigini, Baris Harekati ile yeniden bagimsizligina ve özgürlügüne kavustugunu belirterek, “Türk Ordusu 20 Temmuz 1974 günü Kibris’a basarili bir hareket icra ederek Kibrisli Türk’ün yok olmaktan 1878 yilindan beri hasret duydugu özgürlügüne kavusmustur. Yunanistan’in Enosis hayali Akdeniz’in karanlik sularina ebediyete kadar gömülmüstür. Kibris Türkü Mehmetçikle kucaklasana kadar Türklügünü varligini korumasini bilmistir. Bugün Kibris Türkü’nün esaretten kurtuldugu bir gündür. Kibris Türkü 50 yildir özgür yasamaktadir. 1974 de Türk tarihine altin harflerle isimlerini yazdiran gazilerimizle gurur duymaktayiz. Savas meydanlarinda Türk Milletinin yenilmezligini sizden önceki kahramanlar gibi ispat ettiniz. Yüce Meclis sizleri Gazilikle ödüllendirmistir” dedi.



“Devlet Övünç Madalyasi talebi”

Kibris harekatina 37 bin 567 asker katildigini ve 498 sehit verildigini anlatan Baskan Mesci, “Sehitlerin yedisi Erzurumludur. Bu savasa Erzurumlu 663 Mehmetçigimiz katilmistir. Kibris gazilerimiz 1974 yilinda Kibris’da bir destan yazarak tarihe altin harflerle isimlerini yazdiran vatan kahramanlaridir. Bu kahramanlarin hakki ödenmez Bu kahramanlar gögüslerini düsmana siper ederek büyük basarilara imza atmistir. Cumhuriyetinin ilanindan sonra Çanakkale Muharebelerin den sonra ilk defa yurt disinda bir toprak parçasi kazanan Kibris Gazileridir. Bu Kibris Gazilerimiz Türkiye Cumhuriyetimizin mihenk taslaridir, köse taslaridir. Kibris Gazilerimize Devlet büyüklerimiz bu camiayi bagrina basmasini verilmeyen sosyal haklarimizi vermelerini arzu talepte bulunmaktayiz. Bu vesile ile 1974 Kibris’ta sehit düsen vatan kahramanlarina Allah’tan rahmet diliyorum vefat eden Kibris Gazilerime rahmetle aniyor, hayatta olan Kibris Gazilerimize saglikli uzun ömürler dilerim” seklinde konustu.

Kaynak: İHA