Hitit Üniversitesi'nde Mühendis Adaylari, Uygulamali Egitimlerle Sektör Tecrübesi Kazaniyor

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafindan uygulanmaya baslanan ‘Uygulamali Mühendislik Egitimi Staji (UMES)’ ile ögrenciler egitim hayatlarinin son yariyilini isletmelerde geçirerek sektör tecrübesi kazaniyor.

Hitit Üniversitesi'nde Mühendis Adaylari, Uygulamali Egitimlerle Sektör Tecrübesi Kazaniyor
Gelecegin mühendis adaylarinin mesleki tecrübe edinmesi amaciyla hayata geçirilen egitim modeli ile 8 yariyil olan mühendislik egitiminin son yariyili isletmede tamamlaniyor. 7+1 egitim modeli olarak da bilinen uygulama ile ögrenciler mezun olmadan is yerinin mühendisi gibi çalisarak mesleki tecrübe ediniyor.

Hayata geçirilen uygulama ile egitim alan Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisligi Bölümü son sinif ögrencileri, Çorum Organize Sanayi Bölgesinde bulunan isletmelerde uygulamali mühendislik egitimi stajini tamamladi.

Uygulamali egitimler, Çorum Organize Sanayi Bölgesinde bulunan kentin öncü isletmelerinde gerçeklestiriliyor.

Hem ögrenci hem de sektör odakli uygulama hakkinda açiklamalarda bulunan Makine Mühendisligi Bölümü UMES sorumlusu Prof. Dr. Ali Kiliçarslan, uygulama modelini Çorum Organize Sanayi Bölgesindeki isletmelerle isbirligi içinde hayat geçirdiklerini ifade ederek egitim modelinin teorik bilginin yaninda uygulama altyapisina da sahip olacak mühendisleri yetistirmeye yönelik oldugu belirtti.

Kiliçarslan, uygulamadan basari ile mezun olan mühendislerin, Türk sanayisinin ihtiyaç duydugu mühendis profilini yüksek seviyede karsilayabilecegini de söyledi.



Makine Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Cengiz Baykasoglu da, 2019-2020 egitim-ögretim yilindan beri uygulanan UMES egitim modeli ile ilgili hem ögrenciler hem de isletmeler tarafindan oldukça olumlu geri dönüsler alindigini ifade ederek bu görüsler dogrultusunda egitim-ögretim planinda gerekli güncellemeler yapildigini kaydetti.

Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Sinan Çaliskan da ögrencilerin, tercih ettikleri isletmelerde uygulamali egitim stajlarinin, sorumlu ögretim elamanlari ve isletme egitim sorumlusu tarafindan planlandigini ve yürütüldügünü belirtti.

Türk sanayisinin, teorik bilgisinin yani sira uygulama yönü güçlü mühendislere ihtiyaci oldugunu ifade eden Prof. Dr. Çaliskan, “Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi olarak, sanayicimizin ihtiyaç duydugu donanima sahip mühendis yetistirmeye çalisiyoruz. Uygulama yönü güçlü mezunlarimizin ülkemize, sanayi alaninda önemli katkilar sunacagina inaniyorum” seklinde konustu.



Stajini tamamlayan ögrenciler, uygulamali egitimden memnun

Uygulamali Mühendislik Egitimi Stajini basari ile tamamlayan Mühendislik Fakültesi ögrencisi Recep Furkan Isler, uygulamali egitim modeli ile teorik bilgileri uygulama ve gelistirme firsati buldugunu ifade ederek bu model ile is hayatinda karsilasabilecegi problemler ve çözüm yollarina iliskin tecrübe edindigini kaydetti.

Umut Ketenci ise UMES egitiminin teorik bilgi ve pratigin mükemmel bir birlesimi oldugunu söyleyerek bu egitim sayesinde sadece teorik bilgileri ögrenmekle kalmadigini, ayni zamanda gerçek mühendislik problemlerini çözme becerisi kazandiginin altini çizdi.

Kamerunlu uluslararasi ögrenci Chamberlain Tagni Fossi de uygulamali mühendislik egitiminin ekip çalismasi ve iletisim kurma becerilerini kazanmasina yardimci oldugunu belirtti.

Kaynak: İHA