Felce Neden Olan Kalp Deligi Bir Saatlik Islemle Kapatildi

Manisa Sehir Hastanesinde ilk defa gerçeklestirilen operasyonla felce sebep olan kalp deligi bir saatlik islemle kapatildi.

Felce Neden Olan Kalp Deligi Bir Saatlik Islemle Kapatildi
Manisa Sehir Hastanesi Kardiyoloji Birimi önemli bir operasyona daha imza atti. Manisa’da yasayan 60 yasindaki Meryem Toprak geçirdigi dört atak sonrasi Manisa Sehir Hastanesi Kardiyoloji Birimine basvurdu. Burada yapilan tetkiklerde Meryem Toprak’in kalbinde delik tespit edildi. Felce neden olan deligin kapatilmasi için harekete geçen Manisa Sehir Hastanesi Kardiyoloji Birimi hekimlerinden Doç. Dr. Ibrahim Halil Özdemir ve Doç. Dr. Ramazan Gündüz, Meryem Toprak’i ameliyata aldi. Basarili geçen operasyonla felce neden olabilen kalp deligi kapatildi. Toprak’a uygulanan islem hakkinda bilgi veren Doç. Dr. Ibrahim Halil Özdemir, “Bugün Manisa Sehir hastanesinde ilk defa yaptigimiz bir vakayi sizlere sunmak istedik. Meryem Teyze bize dört kez stroke geçirme sikayetiyle geldi. Stroke, geçici iskemik atak yani halk arasinda felç olarak bilinir. Nöroloji bransi tarafindan tetkikleri yapilmis fakat herhangi bir felç için bir neden bulunamamis ve kardiyolojiye yönlendirilmis. Hastaya yaptigimiz, halk arasinda yemek borusundan yapilan ultrason olarak da bilinen Transözofageal Eko (TEE) ile hastamizin kalbinde delik saptadik. Bunun üzerine bu deligi kapatmak için operasyon planladik. Benim görüntülemeci hekim, Doç. Dr. Ramazan Gündüz’ün islemi yapan hekim olarak görev aldigi operasyon islemi gayet basarili bir sekilde gerçeklesti. 1 saat içerisinde islemini sonlandirdik. Halk arasinda semsiye olarak bilinen yöntemle, kasik toplardamarindan igne ile girerek kalpteki delik kismini kapattik. Hastalarimiz genelde bayilma ya da bayginlik hissi, vücudunun belirli bölgelerini hareket ettirememe, hissizlik gibi sikayetlerle geliyor. Böyle oldugunda bir nöroloji hekimine yönlendirilirsiniz. Nöroloji hekimi arkadaslarimizda kardiyolojiden de fikir almak isterler. Bize geldiginde biz bu hastalarin EKG’lerini ve kalp ultrasonlarini degerlendirerek ona göre yardimci oluyoruz. Bu operasyon Manisa Sehir Hastanesi’nde ilk kez yaptigimiz bir islemdir. Aslinda PFO (Patent Foramen Ovale) dedigimiz dogustan kalpte olan bir delik . Insanlarin çogunda bu delik kapaniyor. Bazi hastalarda ise küçük bir açiklik kalabiliyor. Açik kaldigi durumlarda da felç gibi semptomlar ortaya çikabiliyor, tekrarlayan stroke ataklari oluyorsa, kalpteki deligi o zaman kapatmak gerekiyor. Her hastaya yapilmaz, bunun bir endikasyonu var, bu sebeple Nöroloji hekimiyle esgüdümlü götürülmesi gereken bir süreç. Ayni zamanda bu operasyon tek basina yapilan bir islem degil, büyük bir ekip isi. Nöroloji hekiminin, Kardiyoloji hekiminin, islem yapilacaksa Anestezi hekiminin oldugu ve Post-op yogun bakimin gerektigi önemli bir islemi. Bizlere de bu operasyon sirasinda Anestezi hekimimiz Uzm. Dr. Berkem Büyükakkus eslik etti. Vaka esnasinda bizlere eslik eden ve yogun bakimda takibini yapan tüm hekim, hemsire, teknisyen ve tekniker çalisma arkadaslarimiza tesekkür ediyoruz” dedi.

Ölümden döndügünü söyleyen hasta Meryem Toprak ise “Ben 3-4 kere ölümden döndüm. Oglumun biri kayinpederini ziyarete Trabzon’a gitmisti. Oglum yetis dedim ben ölecegim, ameliyatima yetisti. Allah sizden razi olsun. Allah benim gibi hastalara sifa versin. Tansiyonum, sekerim de normal su anda çok iyiyim” diye konustu.

Kaynak: İHA