Filistin Açiklamasi 'Bugün Yasananlar Isgalin Sona Erdirilmesi Yönünde Atilmis Önemli Bir Adimdir'

Filistin’in Birlesmis Milletler (BM) Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, Uluslararasi Adalet Divani’nin danisma görüsünü açiklamasinin ardindan yaptigi açiklamada, “Bugün yasananlar isgalin sona erdirilmesi ve Filistin halkinin kendi gelecegini tayin hakki olmak üzere devredilemez haklarinin elde edilmesi yönünde atilmis önemli bir adimdir” dedi.

Filistin’in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, Uluslararasi Adalet Divani’nin (UAD) Israil’in Filistin topraklarindaki isgali ve bu topraklardaki uygulamalarinin hukuki sonuçlarina iliskin danisma görüsünü bildirmesinin ardindan açiklamalarda bulundu. UAD’nin kararina “minnettar” oldugunu söyleyen Mansur, “Karar, bu yasadisi isgale karsi direnmeye devam etmek için sahip oldugumuz cephanelige ek bir güç” dedi.

Lahey’de açiklama yapan Mansur, “Halkimiz bu isgale son vermek istiyor. Bugün yasananlar isgalin sona erdirilmesi ve Filistin halkinin kendi gelecegini tayin hakki, devlet olma hakki ile mültecilerin geri dönüs hakki da dahil olmak üzere devredilemez haklarinin elde edilmesi yönünde atilmis önemli bir adimdir” ifadelerini kullandi.

Mansur, Filistinli yetkililerle birlikte karari “tüm ayrintilariyla” inceleyeceklerini belirterek, “Bir plan gelistirecegiz ve sonunda UAD’nin bu tarihi karari dogrultusunda Genel Kurul’da tarihi bir karar ortaya koyacagiz” ifadelerini kullandi.

"Israil isgalinin yasadisi oldugunu teyit eden bir adalet zaferi"

Filistin Devlet Baskanligi tarafindan yapilan açiklamada ise, memnuniyetle karsilandigi belirtilen UAD’nin görüsü, “Israil isgalinin yasadisi oldugunu teyit eden bir adalet zaferi” olarak nitelendirildi.

Açiklamada, “Baskanlik, UAD kararini Filistin halkinin kendi gelecegini tayin hakkinin, topraklarinin ve devlet olma hakkinin yeniden teyidi olarak görmektedir. UAD kararinin Kudüs de dahil olmak üzere Gazze ve Bati Seria’da devam eden Israil saldirganligi ve soykiriminin ortasinda, halkimizin sömürgecilikten arinmis bir gelecek, mutlak ve tartismaya kapali kendi gelecegini tayin etme ve özgürlesme hakkini elde etme yolundaki umutlarini tazeledigini vurguladi” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA