Avrupa Parlamentosu'nda Komite Üyeleri Belli Oldu

Avrupa Birligi’nin (AB) yasama organi olan 720 üyeli Avrupa Parlamentosu’ndaki genel kurul toplantisinda, 10. yasama dönemindeki 20 parlamento komitesi ile 4 alt komitenin üyeleri belirlendi.

Avrupa Parlamentosu'nda Komite Üyeleri Belli Oldu
AB’nin yasama organi Avrupa Parlamentosu’nda (AP) bugün atamalar gerçeklestirildi.

AB ülkelerinin nüfuslarina oranla temsil edildigi 720 üyeli parlamentodaki genel kurul toplantisinda, 10. yasama dönemindeki 20 parlamento komitesi ile 4 alt komitenin üyeleri belirlendi. Atamalar çerçevesinde Avrupa Parlamentosu’nun 79 üyeli Dis Iliskiler Komitesi’nde eski Belçika Basbakani Elio di Rupo ve eski Litvanya Basbakani Andrius Kubilius’un yer almasi dikkat çekti. Dis Iliskiler Komitesinin baskanligini ise 2017’den beri bu makamda olan Alman parlamenter David McAllister’in sürdürmesi bekleniyor.

Göç politikasi üzerinde çalisacak Sivil Özgürlükler, Adalet ve Içisleri Komitesi’nde ise daha önce AB’nin sinir güvenlik ajansi FRONTEX’in direktörü olarak görev yapmis olan Fabrice Leggeri ve eski Belçika Basbakani Sophie Wilms gibi isimler yer aldi.

Komite atamalarinda Türk asilli isimler de yer aldi

Avrupa’nin yesil dostu politikalari üzerinde çalisacak Çevre, Kamu Sagligi ve Gida Güvenligi Komitesinde ise eski AB Saglik ve Gida Güvenligi Komiseri Vytenis Andriukaitis ve Fas dogumlu Hollandali parlamenter Mohammed Chahim gibi isimler yer aldi.

Almanya’dan Türk asilli milletvekili Engin Eroglu, Ekonomi ve Parasal Isler Komitesi’ne atanirken, Bulgaristan’dan üyelerinin çogunlugunu Türk ve Müslümanlarin olusturdugu Hak ve Özgürlükler Hareketi’nden (HÖH) parlamentoya giren Taner Kabilov, Bölgesel Kalkinma Komitesi, Ilhan Küçük ise Hukuki Isler Komitesi’nde yer aldi.

Atamalar çerçevesinde çevrimiçi video paylasim uygulamasinda 2,6 milyon takipçisi olan Kibrisli internet fenomeni Fidias Panayiotou, Ekonomi ve Parasal Isler Komitesi’nde, Macaristan Basbakani Viktor Orban’in en büyük siyasi rakibi olarak görülen Peter Magyar ise Tarim ve Kirsal Kalkinma Komitesi’nde yer aldi.

Ilk komite toplantilari 23 Temmuz’da

AP’nin genel görünümünü yansitan ve 25 ila 90 üyeden olusan komitelerin baskanlari ve baskan yardimcilarinin belirlenecegi ilk komite toplantilari, 23 Temmuz tarihinde gerçeklestirilecek.

Ayda bir veya iki kez Brüksel’de toplanarak genellikle halka açik tartismalar gerçeklestiren komiteler, AP çalismalarinin çogunlugunu hazirliyor ve AP’nin genel kurul oturumlarinin üzerinde uzlasi saglanmis olan konulari onaylamasi ve bu sekilde önemli siyasi tartismalara odaklanabilmesini sagliyor. Dis politikadan savunma ve ticarete, kültür ve egitimden balikçilik ve tarima birçok konuda yasama çalismalarindan sorumlu olan parlamento komiteleri ayrica, Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen’in baskanliginda çalismak üzere atanacak komisyon üyelerini sorgulama ve onaylamakla görevli olacak.
Kaynak: İHA