Dünyaca Ünlü Anzer Bali'nin Bu Yil Kilogram Satis Fiyati 4 Bin TL Oldu

Rize’nin cografi isaretli dünyaca ünlü ürünü olan Anzer Bali’nin bu yil 1 kilogramlik satis fiyati 4 bin TL oldu.

Dünyaca Ünlü Anzer Bali'nin Bu Yil Kilogram Satis Fiyati 4 Bin TL Oldu
Essiz çiçek florasi ile ünlü Anzer Yaylasi’nda üretilen Anzer Bali’nin kilogram satis fiyati 2 bin 500 liradan bu yil 4 bin liraya çikarildi. Hacettepe Üniversitesi Anzer’deki bal üretiminin yogun oldugu 10 bölgeye kendi kovanlarini 1 ay sonra açmak için kurarak mühürledi. 1 ay sonra yeniden açilacak olan petekten alinan numune bu yilin referans ürünü olacak. Yani bal sagiminin sona ermesi ile Hacettepe Üniversitesi Ari ve Ari Ürünleri Uygulama ve Arastirma Merkezi’ne gönderilen bal numuneleri, üniversitenin elindeki çiçek listesi degil kendi kovanlarindan aldiklari referans ballar örnek alinarak tahlil edilecek.

“Tüketiciye de orijinal balin ulastirilmasi için böyle bir çalisma yapilmaktadir”

Bu yil Anzer Yaylasi’nda Hacettepe Üniversitesi tarafindan yeni bir uygulama yapildigini ifade eden Anzer Balliköy Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Baskani Muzaffer Deniz, “Ilk etapta yani haziran ayinda Anzer Yaylasinda havalarin iyi gitmesiyle birlikte verimli bir sezon olacagini düsünüyoruz. Zaten su an yaylada bir bal havasi var. Sagima daha var. Buranin bir bal akis dönemi var. Su an için umutluyuz ama biraz havalar bozdu. O nedenle biraz bir gerileme oldu. Agustos’un 1’i ile 20’si arasina kadar bal üretimi devam edecek. Insallah yeni sezonda iyi bir bal olacagini düsünüyoruz. Anzer Balinin sagim islemleri agustos ayinin 1’i ile 20’si arasinda olacaktir. Sagim yapildiktan sonra bizler kooperatif olarak üreticilerimizden ballari alarak Rize’deki dolum tesislerinde saklamaya aliyoruz. Ondan sonra Tarim ve Orman Il Müdürlügünden arkadaslar gelerek numune aliyor. Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi bölümüne gönderiliyor. Ballar uygun oldugu gösterildikten sonra cografi isaretli olarak dolumlar yapiliyor ve satisa hazir hale getiriliyor. Anzer Balinin flora incelemesi 1977-1978 tarihlerinde yapilmistir. Bazi iklim degisikleri sebebiyle Anzer Yaylasindaki florada degisiklik olup olmadigina dair arastirma yapiliyor. Asli Özkirim hocamiz Anzer Yaylasina gelerek bazi kovanlara gelerek mühürleme yapti. Yeni dönemde Anzer Yaylasinda çiçek kaybi veya artisi var mi diye çalisma yapiliyor. Bu da tüketici için önemli. Hem Anzer Yaylasinda ayirt edici özelliklerin belirlenmesi ve tüketiciye de orijinal balin ulastirilmasi için böyle bir çalisma yapilmaktadir” ifadelerini kullandi.

“Anzer Balinin yeni dönemde 1 kilogramlik fiyati 4 bin TL olarak belirlendi”

Anzer Bali’nin yeni sezonda fiyatinin arttigini belirten Deniz, “Anzer Bali’nin yeni dönemde 1 kilogramlik fiyati 4 bin TL olarak belirlendi. Yarim kiloluk Anzer Bali’nin fiyati da 2 bin TL olarak belirlendi. 250 gramligi ise 1 bin TL olarak belirlenmistir. Yakin zamanda güncelleme yapilacaktir. Tüketicilerimize buradan tekrardan duyuruyoruz. Cografi isaretli Anzer Bali ibareli hakiki Anzer Bali’ni, kooperatiflerden güvenle temin edebilirler” seklinde konustu.

Kaynak: İHA