'Bayramiç Beyazi'nda 20 Bin Ton Üretim Bekleniyor

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinin Avrupa Birligi (AB) Cografi Isaret tesciline sahip nektarini ’Bayramiç beyazi’nda sezonda 20 bin ton üretim bekleniyor.

'Bayramiç Beyazi'nda 20 Bin Ton Üretim Bekleniyor
Mitolojik adi ’Ida’ olan Kazdaglari’nin kuzey yamaçlarindaki Bayramiç ilçesinde yetisen nektarin, Bayramiç Ziraat Odasi’nin yaptigi basvuru ile 2013 yilinda ’Bayramiç beyazi’ adiyla Cografi Isaret tescili aldi. 2016 yilinda Bayramiç beyazinin 4 çesit fidan tescili gerçeklestirildi.

Bayramiç beyazi, 5 yil önce Avrupa Birligi Cografi Isaret tesciline kavustu.

Kazdaglari’nin endemik meyvesi olan cografi isaretli ’Bayramiç beyazi’, erkenci, orta ve geç olmak üzere 3 dönemde hasat ediliyor. Rengi, tadi, kokusu ve aromasi ile dikkat çeken ürün, diger nektarin çesitlerine göre de daha uzun süre dayaniyor. Ihraç edildigi gibi Türkiye’de Istanbul, Izmir ve Ankara gibi büyük kentlerdeki hallere gönderilen ürün tüketicilerin sofralarina ulastiriliyor.

AB Cografi Isaret tescilli 2 üründen biri olan Bayramiç beyazinda hasat islemleri basladi.

Il Tarim ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, ilçede Bayramiç beyazi, elma, kiraz ve zeytin üretimi yapan çiftçi Ersin Karaca’yi ziyaret ederek, Bayramiç beyazinin hasat ve boylama isleminde eslik etti.

Bayramiç beyazinda sezonda 20 bin ton üretim bekleniyor.
Kaynak: İHA