Türkiye'de 6 Üniversitede Bulunan O Bölümde 122 Proje Kiyasiya Yaristi

Bilecik Seyh Edebali Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarim Fakültesi Iç Mimarlik ve Çevre Tasarimi Bölümü son sinif ögrencilerinin bitirme projeleri ilgiyle incelendi.

Türkiye'de 6 Üniversitede Bulunan O Bölümde 122 Proje Kiyasiya Yaristi
Türkiye’de 6 üniversitede bulunan Güzel Sanatlar ve Tasarim Fakültesi Iç Mimarlik ve Çevre Tasarimi Bölümü ögrencileri dönem boyunca devam ettirdikleri iki ayri proje dersi kapsaminda hazirlamis olduklari projeleri geçtigimiz günlerde jüri karsina çikmisti. Ankara, Kocaeli, Eskisehir ve Istanbul’dan iç mimar ve mimarlar, 122 proje içinden ilk 3’ü seçmekte zorlandi. Bir projede 2 tane birinci çikarken, "Tasarim Stüdyosu 6" projesinde birinci Yunus Emre Mert, ikinci Muhammer Sicakter, üçüncü Zühal Kamis oldu. "Bitirme" projesinde birinciligi Yunus Emre Mert ile Muhammer Sicakter paylasirken, Zühal Kamis ikinci, Aysegül Orhan üçüncü oldu.

"Havalimaninda birinci, hastane projesinde ikinci oldum"

Bilecik Seyh Edebali Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarim Fakültesi Iç Mimarlik ve Çevre Tasarimi Bölümü son sinif ögrencisi Muhammer Sicakter, bu dönem kendilerine 2 adet bitirme projesi verildigi anlatarak, "Bu gördügünüz ’Tasarim Stüdyosu’ projesi ile ’Ruh ve Sinir Hastaliklari Hastanesi’ projesiydi. Hastane projesinde kendi bölümümüzde 2’inci oldum. Havalimani projesinde ise 1’inci oldum. Hastanemden bahsedecek olursam yapimiz keskin hatlardan olusmakta. Bende bundan kaynakli olarak peyzajimda, gerek aydinlatmalarim olsun arka bahçelerim olsun bunlarda keskin hatlar kullandim. Ruh ve Sinir Hastaliklari Hastanemiz 3 katli. Peyzaji iki farkli yerde. Ön bahçesi ve arka bahçesi ayri. Tasarimlarimda kent mobilyalarinda, gerek kendi özel aydinlatmalarimin tamami tasarimlari bana ait. Hastanemin adi ‘NeuroNova’ Bu hastanemin adini koymanin sebebi iki farkli kelimeden olusuyor NeuroNova. Neuro sinir demek, Nova ise yeni demek. NeuroNova’da modern bir tedavi sunan hastane anlamina gelmekte" dedi.



"Bu kompozisyonu olustururken hastanemizde önemli olan 3 alani düsündüm"

Bilecik Seyh Edebali Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarim Fakültesi Iç Mimarlik ve Çevre Tasarimi Bölümü son sinif ögrencisi Yunus Emre Mert ise "Tasarim Stüdyosu 6 dersimizde Ruh ve Sinir Hastaliklari Hastanesi, bitirme projemizde de Havalimani projesi verildi.

Su an bu gördügünüz Ruh ve Sinir Hastaliklari Hastanesiyle alakali. Öncelikle Ruh ve Sinir Hastaliklari Hastanesinde; Genel Psikiyatri Klinigi, Çocuk-Ergen Klinigi, Bagimlilik, Danisma, Arindirma ve Rehabilitasyon Merkezi (AMATEM), Çocuk ve Ergen Madde Bagimliligi Tedavi Merkezleri ( ÇEMATEM) ve nöroloji fiziklerini isledik. Bu hastanemin ismi ‘Tenere Ruh ve Sinir Hastaliklari Hastanesi’dir. Kisaca Tenere’yi açiklamak istersem Tenere; Sahra Çölü’nde bir agaç. 200 kilometre çapinda tek bir agaç bile yok. Yasamin gücünü temsil ediyor. Bu yüzden onun adini vermek istedim. Ayrica bu hastanede bir kompozisyon olusturmustum baslarken. Bu kompozisyonu olustururken hastanemizde önemli olan 3 alani düsündüm. Bunlar; ön bahçe, arka bahçe ve avluydu. Ruh ve Sinir Hastaliklari oldugu için hastanemiz ön bahçemde serotanin hormonunu, arka bahçemde de dopamin hormonunun bilesenlerini kullandim çünkü bunlar insan beynini etkiliyor. Avluda da insan beynini ekleyerek kompozisyonumu tamamladim" dedi.



"Ben havalimani projemde genellikle iç mekânda bir çizgimin olustugunu düsünüyorum"

Bilecik Seyh Edebali Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarim Fakültesi Iç Mimarlik ve Çevre Tasarimi Bölümü son sinif ögrencisi Zühal Kamis, "TS-6 Ruh ve Sinir Hastaliklari Projesi bu projemizde 3’üncü oldum. Digeri bitirme projemizdi. Onda da havalimaninda çalistik. O da 35 bin metrekarelik kapali bir alanda çalistik. Ben havalimani projemde genellikle iç mekânda bir çizgimin olustugunu düsünüyorum. O çizgimde de egrisel hatlar ve iç mekânda bitki kullanimi, su kullanimi gibi seyler kullanmaya çalistim. Projede her seyi birbiriyle bir bütün olarak ayarlamaya çalistim" ifadelerine yer verdi.

"Insanlarin konforunu düsünerek yaptigim bir proje oldu"

Bilecik Seyh Edebali Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarim Fakültesi Iç Mimarlik ve Çevre Tasarimi Bölümü son sinif ögrencisi Aysegül Orhan, "Havaliman" projesinde 3’üncü oldugunu anlatarak, "Iç mekânda bitkisel tasarima özen verdim. Dogru isiklandirma seçtigimi düsünüyorum. Onun disinda dogal malzeme olarak ahsap tercih ettim. Ahsap ve seramigin uyumunu yakalamaya çalistim biraz da. Insanlarin konforunu düsünerek yaptigim bir proje oldu" dedi.



"Ögrencilerimiz 4 yil boyunca egitim almaya devam ediyor"

Iç Mimarlik ve Çevre Tasarimi Bölüm Baskani Doç. Dr. Parisa Günes, ögrencilerinin çok basarili çalismalar gerçeklestirdiklerini söyleyerek, "Aslinda bizim bölümümüz Iç Mimarlik ve Çevre Tasarimi. Hem iç mimar hem de çevreyi kapsadigi için alana uygun bir konu seçmeye çalistik. ’Tasarim Stüdyosu’ 6 dersinde ’Ruh ve Sinir Hastaliklari’ projelerini vermemizin nedeni hem iç mekân çalisabilmeleri, hem de çevre düzenleme çalismalarini gelistirmeleri amaciyla böyle bir projede beraber yol aldik devam ettik. Çok basarili çalismalar çikti. Gerçeklestirdigimiz toplantinin sonucunda 4 ögrencimiz dereceye girdi. Iki 1’inci ve 2’inci ve 3’üncü ögrencilerimiz ödüllerini aldilar. Iç Mimarlik ve Çevre Tasarimi Bölümü Türkiye’de 6 üniversitede bulunuyor. Diger üniversitelerde YÖK’e bagli üniversitelerde sadece Iç Mimarlik olarak geçiyor. Bizde Iç Mimarlik ve Çevre Tasarimi olmasi nedeniyle tabi ki müfredatimizda diger bölümlerle farklidir. Ögrencilerimiz hem iç mekân tasarimi hem dis mekan çevre düzenleme, bitkisel tasarimla ilgili 4 yil boyunca egitim almaya devam ediyor" dedi.



"Toplamda 122 proje hazirlandi"

Iç Mimarlik ve Çevre Tasarimi Bölüm Dr. Ögr. Üyesi Serdar Kasap ise, "Proje kapsaminda ’Havalimani’ projesini 55 kisi aldi. Burada 1’inci, 2’inci ve 3’üncüleri belirledik. Tasarim Stüdyosu 6’da toplamda 67 ögrencimiz aldi. Burada da 1’inci, 2’inci ve 3’üncü ögrencilerimizi belirledik. Toplamda 14 tane jüri üyemiz bulundu. O jüri üyelerimiz de farkli sehirlerimizden geldi. Bilecik’te belediye baskanimiz geldi, mimarlar odamiz geldi. Ankara’dan, Kocaeli’nden, Eskisehir’den ve Istanbul’dan farkli bu konuyla ilgilenen iç mimar ve mimar olan hocalarimizin vermis oldugu notlarin ortalamalariyla 1’incimiz, 2’incimiz ve 3’üncümüz belirlendi.
Kaynak: İHA