Tokat'ta Ilk Kez Ekti, Simdi Satacak Yer Ariyor

Tokat’ta çiftçilik yapan Halil Bozkurt, ilde ilk defa aspir çiçegi ekti. Hasada hazirlanan Bozkurt, ürettigi aspir çiçeklerini satacak yer ariyor.

Tokat'ta Ilk Kez Ekti, Simdi Satacak Yer Ariyor
Tokat’in Sulusaray ilçesine 11 kilometre uzaklikta bulunan Uylubagi köyünde yasayan 54 yasindaki Halil Bozkurt, Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu’ndan (TKDK) destek aldi. Iddiaya göre kurum çalisanlari verilen destekle aspir çiçegi ekebilecegini söyledi.

Bunun üzerine internetten arastirma yapan Bozkurt, kendi imkanlari ile Yozgat’tan aspir çiçegi tohumu buldu. 2024 yilinin Mart ayinda 6 dönümlük arazisine aspir tohumu eken Bozkurt, agustos ayinda çiçegin hasadini yapmaya hazirlaniyor. Her gün arsasina giderek çiçeklere gözü gibi bakan Bozkurt, mahsulü yapilacak ürünün pazari bulunmamasi halinde ürünleri hayvanlarina yedirecegini söyledi.

Bozkurt, çiçegin dikenli olmasindan dolayi hayvanlar yemezse son çare nehre dökecegini belirtti.



“Hayvan yiyecek mi onu bile bilmiyorum”

Tokat’ta ilk defa kendisi tarafindan aspir çiçegi üretimi yapildigini söyleyen Bozkurt, “45 yildir çiftçilikle ugrasiyorum. Bu yil Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu’ndan malzeme aldik. Bize aspir ürünü ekmeyi önerdiler, biz de ektik. Ilk defa ekiyoruz. Neyin ne oldugunu da bilmiyoruz. Kendi imkanlarimla arastirdim, tohumunu Yozgat tarafindan aldim. Ruhsatli bir ot ilaci dahi yok. Kendim arastirarak internet üzerinden ilaç bulup kullandim. Bazi yerleri yakti, diger yerlerde güzel ama verim nasil olacak bilmiyorum. Bu ürettigimiz mahsulün pazarlamasini nasil yapacagiz onu da bilmiyoruz. Bunlari ne yapmak lazim bilmiyorum. Iyi verim alip da pazarlamasi güzel olursa bu ürünü daha çok ekecegim. Su anda 6 dönüm aspir ektim. Pazarlama ve verimi güzel olursa çogaltacagim. Dikenli bir bitki. Çiçekleri çok degisik. Ben de ilk kez ektigim için tam bilmiyorum. Insallah iyi bir ürün aliriz. Bildigim kadariyla çevrede ilk defa ben ektim. Bitkinin ne oldugunu tam bilmiyoruz. Önemli olan bunun pazarlanmasidir. Bu mahsul kucagimizda kalirsa o zaman hiç ekmeye de gerek yok. Pazarini da internetten arastirip degerlendirmeye çalisacagim. Degerlendiremezsem hayvan bunu yiyecek mi onu da bilmiyorum. Olmadi götürüp irmaga dökecegim” dedi.

Türkiye’de Eskisehir, Burdur, Isparta ve Konya gibi belli yörelerde üretilen aspir, ilaç basta olmak üzere kozmetik ürün, yemeklik yag ve boya maddesi olarak kullaniliyor.
Kaynak: İHA