'Asrin Projesi' Olarak Nitelendiriliyordu, Ihaleyi Iptal Karari Alindi

Yozgat Belediye Baskani Dr. Kazim Arslan, dün gerçeklestirilen Iller Bankasi ve yüklenici firma yetkilileriyle görüsmeler sonucunda ’Asrin Projesi’ olarak nitelendirilen “Büyük Altyapi Yenileme Çalismasi” projesinin ihalesini iptal etme karari aldiklarini açikladi.

'Asrin Projesi' Olarak Nitelendiriliyordu, Ihaleyi Iptal Karari Alindi
Önceki dönem Yozgat Belediyesi Baskani Celal Köse’nin “Asrin Projesi” olarak baslattigi “Büyük Altyapi Yenileme Çalismasi” projesini, “Asrin Belasi” olarak nitelendiren Yozgat Belediye Baskani Kazim Arslan, yüklenici firmanin euro karsiligi ihaleyi almasina ragmen artan maliyetler nedeniyle isi bitirme imkaninin bulunmadigini ilgili makamlara iletmesi üzerine, Iller Bankasi yetkilileriyle de görüserek proje ihalesini iptal etme karari aldiklarini söyledi.

Yapimina 15 Agustos 2022’de baslanip, 5 Agustos 2024 tarihinde bitirilmesi planlanan altyapi yenileme çalismalarinin kagit üzerinde yüzde 60’inin tamamlanmis gibi gösterildigini de hatirlatan Baskan Arslan, gelinen noktada yeni hattan su verilen hiçbir yerin bulunmadigini, dolayisiyla da yapilan hat çalisma oraninin sifir oldugunu vurguladi.

Yozgat il merkezinde yipranmis ve kullanim ömrünü tamamlamis 250 kilometre içme suyu hatti ve kanalizasyon hattinin yenilenmesi amaciyla geçmis dönem Yozgat Belediyesi tarafindan baslatilan altyapi yenileme çalismalari ile kayip kaçak oranin en aza indirilmesi, asbestli borularin degistirilerek, sebekeye saglikli su verilmesi amaçlanmisti.

“Yüklenici firmanin bu isi bitirme imkani olmadigini gördük”

Önceki dönem Yozgat Belediyesi’nce yapilan Büyük Altyapi Yenileme Çalismalarinin son durumu hakkinda bilgiler veren Yozgat Belediye Baskani Kazim Arslan, “Bu çalisma Yozgat’ta ’asrin projesi’ olarak hemsehrilerimizin takdirine sunuldu. Geçtigimiz dönem içerisinde Yozgat’in degisik yerlerinde çok ciddi manada kazi çalismalari yapildi. Birçok yer delik desik durumda bu proje sebebiyle. Geldigimiz noktada da müteahhit hak edisinin yaklasik yüzde 60’ini almis durumda. Ancak yapilan hattin çalisma orani yüzde sifir. Su anda yeni hattan su verdigimiz hiçbir yer yok. Bunun sebebi su. Müteahhit üç tane depo yapilmasi gerekiyordu, depo insaatlari tamamlanmamis. Ikincisi ana hatlarin depolara baglantisi yok. Üçüncüsü hattaki borularin birbiriyle baglantisi yok. Dördüncü konu da bu borularin abonelere, konutlara ve sokaklara baglantisi yok. Yani gelisigüzel kazilmis. Biz göreve geldigimiz günden bu tarafa Iller Bankasi yetkilileriyle üçü Yozgat’ta, biri de Ankara’da olmak üzere dört defa toplanti yaptik. Bu isi nasil düzeltecegiz diye. Çünkü hakikaten içinden çikilmaz bir noktada ve dün itibariyla Iller Bankasi yetkilileriyle yeni bir toplanti daha yaptik. Müteahhit de bu toplantiya katildi.

Onu da dinledik ve müteahhidin bu isi bitirme imkani olmadigini gördük. Bu isi bitirmeye yönelik enerjisi de yok, imkani da yok. Dolayisiyla da ihaleyi iptal etme karari aldik. Simdi önümüzdeki bir, bir buçuk ay içerisinde müteahhit bu üç tane deponun insaatini tamamlayacak, öyle anlastik. Ve depo insaatlari tamamlandiktan sonra isin tasfiye sürecini baslatacagiz ve yeni bir ihaleyle bu isi tamamlamaya çalisacagiz” dedi.



“Mahallelerde yapilan çalismalarin tamami bosa gidecek”

Yeni ihale sürecine kadar kentte alt ve üstyapi ile ilgili herhangi bir çalisma yapamayacaklarini da duyuran Baskan Arslan, “Bu durumun bizim için sikintisi su. Tabii ki biz yeni göreve geldik. Yapilan kazilardan dolayi Yozgat’in bütün mahalleleri delik desik, Yozgatli hemsehrilerimiz de dogal olarak mahallelerinin bir an üstyapisinin yapilmasini istiyorlar. Asfalta kavusmak istiyorlar. Kaldirimlari düzenli olsun, taslari düzenli olsun, asfalti düzenli olsun istiyorlar. Bizden böyle bir beklenti içerisindeler. Ancak bu proje tamamlanmadigi sürece bizim bu çalismalari yapmamiz mümkün degil. Bugün tekrar bir ikmal insaati yaptigimiz zaman ki yapacagiz, ilave bir ihale yapacagiz yeniden. Yozgat’in tamami yeniden kazilacak. Su anda gelisigüzel bir sekilde kazilmis, üzerine yama yapilmis ya da asfalt atilmis bölgelerdeki yapilan çalismalarin tamami bir manada da bosa gitmis olacak. Biz buralari tamamen kazimak zorundayiz. Dolayisiyla da bir ay, iki ay sonra kaziyacagimiz yerlere asfalt çalismasi da yapamiyoruz. Üst yapi çalismasi da yapamiyoruz. Bu yüzden hemserilerimizin biraz daha sabirli olmalarini istiyoruz. Ben zaman zaman da söylüyorum Yozgat’a bu asrin projesi diye sunulan çalisma aslinda Yozgat’in basina asrin belasidir. Bugüne kadar böyle bir sey bela edilmemisti. Bu derece bir sey bela edilmemisti. Yozgat’in ve Yozgatli hemsehrilerimizin basina bela edilen bir konu” seklinde konustu.



“Ihaleyi iptal etme karari aldik”

Geçmis dönemde çalismalarin belediye ve Iller Bankasi tarafindan yeterince denetlenemedigi için gelisigüzel bir sekilde ilerledigini söyleyen Baskan Arslan, “Burada belediye geçmis dönemde denetim ve vazifesini yeterince yapamamis. Iller Bankasi denetim ve kontrol vazifesini yeterince yapamamis. Müteahhit biraz da gelisigüzel çalismis bu yüzden. Bunun getirdigi sorunlari biz simdi yasiyoruz ve geldigimiz noktada da is tikandi. Dün itibariyla ihaleyi iptal etme karari aldik ve yeni bir ihale yapmak suretiyle bu isi tamamlamaya çalisacagiz. Su ana kadar müteahhide ödenen miktar 9 milyon avro civarinda geride de bir 8 milyon avro civarinda kullanabilecegimiz bir kredi var. Bu krediyle isin tamamini tamamlayabilir miyiz bilmiyorum, yetmeyecek gibi gözüküyor. Ama biz bir yerden baslayacagiz. Belediye imkanlarini da isin içerisine katmak suretiyle kendi elemanlarimizi da isin içerisine katmak suretiyle kisa sürede bu isi tamamlamaya çalisacagiz” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA