Koruma Altindaki Kum Zambaklari Alanya'da Küresel Isinma Kurbani Oldu

Endemik bitki olmasi sebebiyle koruma altinda bulunan kum zambaklari küresel isinma kurbani oldu. Antalya’nin Alanya ilçesi Demirtas ve Yesilöz Mahalleleri sahilinde bulunan kum zambaklari küresel isinmadan nasibi alip kurudu.

Koruma Altindaki Kum Zambaklari Alanya'da Küresel Isinma Kurbani Oldu
Alanya Doga Koruma Sefliginde gönüllü Çevreci Güldane Sahin, Dünya Dogayi Koruma Birligince, dünyada nadir rastlanmasi ve neslinin tükenme tehlikesi nedeniyle koruma altina alinan kum zambaklarin Alanya’nin Demirtas ve Yesilöz sahillerinde çok sayida bulunduguna dikkat çekerek, "Dünya Dogayi Koruma Birligince, dünyada nadir rastlanmasi ve neslinin tükenme tehlikesi nedeniyle koruma altina alinan kum zambaklari (Pancratium maritimum), Demirtas ve Yesilöz sahillerimizde dogal sekilde yetisiyor. Haziran, Temmuz ve Agustos aylarinda çiçek açan kum zambaklarini koparanlara 244 bin 315 lira ceza kesiliyor. Tarim ve Orman Bakanliginca kum zambaklarinin tohumlarinin toplanmasini, koparilmasini, soganlarinin ihracatini yasaklayan yönetmelik 2016 yilinda yayinlandi" dedi.



300 kum zambagi tespit etti

Kum zambaklarini gelecek nesillere aktarilmasi için büyük mücadele verdigini söyleyen gönüllü çevreci Güldane Sahin, "Türkiye’nin birçok yerini gezdim. Ancak bu kadar genis alanda, bu kadar çok kum zambagi olan yer yok. Yesilöz’den Demirtas’a kadar bölgede yaptigim tespitlerde 300 kök belirledim. Kum zambaklarini resmi kayit altina alindigi yerler var. Ben buradaki kum zambaklarinin sayilarinin tespiti için basta CIMER olmak üzere birçok ilgili resmi kuruma yazi yazdim. Su ana kadar gelen bir görevli olmadi. Bunun üzerine ben kendime göre sayimlarimi yaptim. Yesilöz sahilinde 200 adet, Demirtas Çayi’na kadar ise toplam 300 tane kum zambagimiz mevcuttur" seklinde konustu.



Asiri sicaklar zambaklari kuruttu

Asiri sicaklardan etkilenen bitkiler arasinda kum zambaklarinin ilk sirada yer aldigini söyleyen Sahin söyle konustu:

"Açtiklari zaman çiçekler kizgin kumlarin altina adeta gelin gibi oluyorlar. Gördügünüz gibi dün burada 3 çiçek vardi bugün hepsi kurumus. Bir günde asiri sicaklardan dolayi kuruyorlar. Bunun sonucu çiçekler tohuma dönüsemiyor. Bu yil erken kurudu kum zambaklari. Çiçek açtiklari zaman muhtesem oluyorlar ve sahile müthis güzel bir koku yayiliyor. Yere düsen tohumlar ise yine sicaklardan dolayi zarar görüyor. Tohumlar hafif nemli olmaliydi ancak baktigimiz zaman tamamen içinin kuru oldugunu görüyoruz. En kisa sürede buradaki kum zambaklari resmi kayit altina alinarak kurumalarinin engellenmesi için gerekli önlemlerin alinmasi gerekiyor. Bu konuda resmi kurumlari defalarca yardima çagirdim, çagirmaya da devam edecegim."
Kaynak: İHA