Hava Sicakliklari Develeri Bile Bunaltti, Sahipleri Serpme Su Ile Serinletmeye Basladi

Antalya’nin Kumluca ilçesinde hava sicakliginin 40 dereceyi asmasi sonucu Türkiye’nin ünlü güres develeri dogal serinletme ile rahatlatiliyor.

Hava Sicakliklari Develeri Bile Bunaltti, Sahipleri Serpme Su Ile Serinletmeye Basladi
Kumluca’da hava sicakliginin 40 dereceyi geçmesiyle beraber Türkiye’nin ünlü güres develeri dogal serinletme ile rahatlatiliyor. Develerin sahibi Sait Öztürk, evlerini güres sezonu sonrasi özenle besliyor. 5 ayri güres devesi ile önümüzdeki güres sezonunda sahalarda boy gösterecek olan Sait Öztürk’ün Salih Bey kafilesi yaz mevsimi boyunca arpa, burçak, fink ve yonca ile besleniyor. Hava sicakliklarin 40 dereceyi asmasi nedeniyle güres develeri dogal yollarla serinletiliyor. Yedikleri yem ve samanlardan enerji elde eden develer aldiklari enerjiyi sicak hava nedeniyle atmakta zorlaniyor. Vücut sicakligi artan develer serpme su ile serinletiliyor.

"Develer haftanin iki günü yikaniyorlar"

Konuyla ilgili bilgi veren deve kafilesinin sahibi Sait Öztürk, "Mart ayindan sonra güresler tamamlaniyor. Devler bu süre içinde beslenmeye geçiyor. Tüylerini atiyorlar. Havalarin da çok isinmasi ile birlikte haftanin bir iki günü serinletiyoruz. Yikiyoruz. Çünkü malum havalar 40 derece. Nemle birlikte 45-50 dereceyi buluyor. Hayvanlarin da serinlemeye ihtiyaci var. Iyi bakilmasi lazim. Altlarinin çok temiz olmasi lazim. Eylüle kadar böyle yapacagiz. Eylülden sonra tüyleri yeniden çiktiktan sonra bu islemleri yapmayacagiz" dedi.

Daha önce 3 ayri güres devesi oldugunu artik 5 ayri güres devesi oldugunu belirten Öztürk, "Bu yil sahalarda 5 tane havutlu devemizle Salih Bey kafilesi olarak güresecegiz. Çanakkale’den asagi tüm güreslere davetliyiz. Sag olsun cemiyetler bizleri sevip sayip güreslere davet ediyorlar" diye konustu.

Sait Öztürk, Türkiye Sampiyonlarindan Salih Baron adli devesinin Türkiye’nin Kirkpinar’i sayilan Selçuk güreslerinde derece yapip birincilik kupasi aldigini ve Kumluca ilçesinin gururu oldugunu sözlerine ekledi.

"Bir deve günlük 100 litre su içiyor"

Öztürk son olarak, "Develerimiz günlük iki bag fink ve yonca yiyor. Ayrica 7-8 kilo yem yiyorlar. Ortalama 100 litre su içiyorlar" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA