Baskan Uysal Açiklamasi 'Bambus Plaji Antalya'nin'

Antalya Muratpasa Belediye Baskani Ümit Uysal, belediyenin açtigi dava sonucunda Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nin Bambus plajinin özellestirme ihalesinin iptalinin ardindan koyun halka açilacagini ilan etti. Baskan Uysal, “Kiyilari halka açik tutma yükümlülügümüz nedeniyle 30 yil aradan sonra ilk kez kamu olarak Bambus plajina girmis durumdayiz” dedi.

Baskan Uysal Açiklamasi 'Bambus Plaji Antalya'nin'
Bambus, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1930’da Antalya’yi ilk ziyaretinde “Hiç süphesiz ki Antalya dünyanin en güzel yeridir" dedigi Erenkus mevkisinde yer aliyor. ’Nitelikli Dogal Koruma Alani’ statüsünde olan plaj, 2015’te kaçak insaatlar, ruhsatsiz yapilar, denizden getirilen is makineleriyle gündeme geldi. Korunmasi gereken falezlerin demir profillerle kaplandigi, kayaliklara duvar örüldügü ve koydaki plajin moloz doldurularak genisletildigi görüldü.

Muratpasa Belediyesi, gerçeklestirdigi yikimin ardindan plaji halka açmak için Antalya Tabiat Varliklarini Koruma Bölge Komisyonu’na defalarca basvurdu. Ancak sonuçsuz kaldi.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, plaji 8 Kasim 2022’de ihaleye çikardi. Muratpasa Belediyesi ihaleye sirketi Falez AS ile katildi.

Yillik kira bedeli 185 bin liradan baslayan ihalede belediye sirketi teklifini 1 milyon 100 bine kadar yükseltti. Ancak ihale 1 milyon 910 bin lirada tamamlandi.

Muratpasa Belediyesi, ihalenin iptali için açtigi davada Bambus’un devletin hüküm ve tasarrufu altindaki koruma statüsüne sahip bir alan olduguna dikkat çekti, ihale sartnamesinin Kiyi Kanunu’na aykiri oldugunu savundu. Ihalenin kiyilarin kamu yararina kullanilmasi amacini ortadan kaldirdigini vurguladi. Ankara 6. Idare Mahkemesi, ihaleyi iptal etti.

Baskan Uysal, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayrami dolayisiyla belediyenin 5 falez plaji için düzenlenen mavi bayrak töreninin ardindan koyda incelemelerde bulundu. Uysal, kisa bir temizlik ve düzenleme çalismasinin ardindan Bambus Koyu’nun halka açilacagini ilan etti. Baskan Uysal, sunlari söyledi:

“Ihale iptal edildigi için su an kiyilari halka açik tutma yükümlülügümüz nedeniyle 30 yil aradan sonra ilk kez kamu olarak Bambus plajina girmis durumdayiz. Burayi bir haftalik belki 10 günlük bir hazirliktan sonra basit büfe hizmeti vererek halkimiza açacagiz. Bakanligin yeniden ihale etmemesini diliyoruz. Eger ihale ederlerse hem yasalara uyacagiz hem de uygun olmayan idari tavirlara karsi hukuk yoluyla mücadele edecegiz. Makul bir denge içinde yerel yönetimlerce halka açik tutulmasi Türkiye’nin, toplumun, devletimizin, milletimizin menfaatinedir. Bu çerçevede çalismalarimizi sürdürecegiz. 30 yil aradan sonra ilk kez Bambus’ta kamu idaresi olarak bulunuyor olmaktan, yerel yönetim olarak bulunuyor olmaktan, burayi koordine ediyor olmaktan mutluyuz, hayirli olsun.”
Kaynak: İHA