Giresun'da Kahverengi Kokarca Ile 20 Bin Samuray Arisi Mücadele Edecek

Giresun’da son yillarda Dogu Karadeniz’deki findik bahçelerinde görülen ve findigin olusumuna büyük oranda zarar veren Kahverengi kokarca ile mücadele kapsaminda 20 bin Samuray arisi dogaya salinacak.

Giresun'da Kahverengi Kokarca Ile 20 Bin Samuray Arisi Mücadele Edecek
Kahverengi kokarca (halyomorpha halys) zararlisi ile biyolojik mücadele çerçevesinde Giresun Findik Arastirma Enstitüsü laboratuvarinda üretilen samuray arilari Kahverengi kokarcanin en fazla bulundugu Giresun’un Kesap ilçesine bagli Düzköy köyünde belirlenen bir findik bahçesinde dogaya salindi.

Salinim için düzenlenen törene katilan Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, il genelindeki findik bahçelerinde dogaya salinacak toplam 20 bin Samuray arisinin, kokarca ile mücadelede büyük rol oynayacagini söyledi.



Vali Serdengeçti yaptigi açiklamada, “Kahverengi kokarca ile üç tür mücadele tespit edilerek bir eylem plani yapildi. Bu eylem planinda biyolojik, kimyasal ve mekan mücadele yer almaktadir. Bunlardan en önemlisi suanda yaptigimiz biyolojik mücadeledir. Kahverengi kokarca ile en etkin yol olan biyolojik mücadelede samuray arilarini bugün 2 bin adet, toplamda ise 20 bin adet olarak findik bahçelerimize salacagiz. Samuray arilari istilaci bir böcek türü olan Kahverengi kokarcanin yumurtalarina girerek hem imha ediyor hem de kendi yumurtalarini birakmaktadir. Böylelikle Kahverengi kokarca ile mücadeleyi uzun vadede yapmis olacagiz. Biyolojik mücadele yüzde 70 oraninda etkili bir çözüm olarak görülmektedir. Bunun yani sira mekânsal bir mücadele söz konusudur. Bu böcek türü kis aylarinda ev ahir gibi mekanlara siginmaktadir buralarda süpürme ve imha etme gibi bir tedbir gelistiriliyor. Bunun yani sira bir de kimyasal mücadele dedigimiz özellikle nisan ve temmuz aylarinda ilaçlama yapilmaktadir. Ilaçlama husussunda olusturulan bir fon araciligiyla ilaçlama destegi saglanmaktadir. Bütün bunlari Tarim Bakanligimizin kontrolünde yapmaktayiz” dedi.



Bu yil 150 bin samuray arisi üretilecek

Kahverengi kokarca ile mücadele için bu yil enstitülerde 150 bin civarinda Samuray arisi üretilecegini açiklayan Tarim ve Orman Bakanligi Gida Kontrol Genel Müdür Yardimcisi Doç Dr. Yunus Bayram ise “Uzun vadede Kahverengi kokarcayi ülkemizde sorun olmaktan çikartacagiz. Bunun için kimyasal, mekânsal ve biyolojik olmak üzere üç asamali mücadelemiz devam etmektedir. Bunlardan en önemlisi olan biyolojik mücadele için enstitülerimizin laboratuvarlarimizda 150 bin adet Samuray arisi üretimi planlanmaktadir. Suanda bu üretimlerin 15 ve 20 bin adet olarak salimlarini yapiyoruz. Sunda bunlarin altyapisini kurup üretimini yapanlar da var. Önümüzdeki yillarda bu üretim sayisinin katlanarak artacagini söyleyebiliriz” diye konustu.

Kahverengi kokarca ile mücadele için Samuray arisi salinimina Giresun Il Tarim ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angin, Giresun il ve ilçe ziraat odasi baskanlari, muhtarlar ve findik üreticileri katildi.

Kaynak: İHA