Bu Otomobilin Ikincisi Üretilmedi, Dünyada Tek

Sivas’ta baglama ve mobilya ustalari tarafindan yapilan ahsap arabanin ikincisi üretilmedi. Dünyada tek olan bu araba satilabilirse geliriyle okul yaptirilacak.

Bu Otomobilin Ikincisi Üretilmedi, Dünyada Tek
Sivas’ta yasayan baglama ustasi Sentürk Iyidogan ve mobilya ustasi Bahattin Okurkan, gelecek kusaklara örnek teskil etmek için Türkiye’de ve dünyada esi benzeri olmayan bir ahsap otomobil tasarladi. Satin aldiklari 1990 model bir otomobilin kaportasini tamamen söküp araci ahsapla kaplayan ustalar bu otomobil ile el isçiliginin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. 2.5 yillik emek ve özveriyle tamamlanan ahsap otomobil, Chrysler modelinden esinlenerek tasarlandi. Ustalar, bu özel projede maddi kaygilardan öte, gelecek nesillere ilham kaynagi olmayi ve el sanatlarinin degerini korumayi amaçladi. Sentürk Iyidogan, ahsap otomobilin satisindan elde edecekleri gelirle Sivas’ta veya Zara’da bir el sanatlari okulu açmayi hayal ediyor.

Arabayi satip el sanatlari okulu açmak istiyor

Baglama ustasi Sentürk Iyidogan, arabayi satip Sivas’ta el sanatlari okulu açmak istedigini söyleyerek, "Son ustalar olarak gelecek kusaklara bir örnek teskil etmemiz gerektigini ve bunun zorluklarina da katilmamiz gerektigini düsündüm. Ustayi da ikna edince, gittik bir tane araba aldik. Arabayi komple kestik yaklasik 2.5 yilda da böyle bir spor araba yaptik. Chrysler olarak tasarlamistik. Daha sonra Atatürk’ün bindigi spor arabaya da dönüstürdük. Yaparken maliyetini hesaplamadik. Ama üç tane usta ben, Bahattin ve Hamit usta 2.5 yil aracin üzerinde çalistik. Istanbul’dan birkaç kisi aradi. Özellikle galerici bir arkadas aradi. ’Ne istiyorsun’ dedi.

1.5 milyon dolar istiyorum dedim. ’Bize çok sonuçta ticaret yapiyoruz’ dedi.

15 gün sonra tekrar beni aradi. ’Üstadim merak ettim, eger para için satsaydin yillar önce çok zor durumda da Asik Veysel’in sazini 100 bin dolara satmistin. 100 bin dolara o zor zamanlarda Asik Veysel’in sazini satmadin’ dedi.

’Simdi 1.5 milyon dolara arabayi satip parayi ne yapacaksiniz’ dedi.

Ben de hayallerimiz var. Sivas’ta ya da Zara’da bir el sanatlari okulu açmak istiyorum, eger bunu satabilirsem. ’Yemin ediyorum eger bu kadar ticaretten fazla param olsa verir alirim bu hayalin için’ dedi.

Öyle bir beklentideyiz" dedi.



Keyif arabasi

Iyidogan, aracin keyif arabasi olduguna deginerek, "Sanatkarlar olarak artik kayboluyoruz. Bizim kaybolmamiz lazim. Bizim kaybolmamiz için ya birilerinin el atmasi ya da bizim kendi çabalarimizla bir zemin olusturmamizin gerektigini düsünüyorum. Bence Türkiye’de ilktir, dünyada da esi benzeri olmayan bir arabadir. Bunlarin her bir parçasinin hiçbir tanesinin ölçüsü bir degil. Trafige çikan bir araba degil. Keyif arabasidir. 19 Mayis’ta bu arabanin Samsun’a çikmasini, 4 Eylül‘de de bu arabanin Sivas Meydani’nda gezmesini istiyorum özel ruhsat olmasi gerekiyor. Buna yetkililerin bir çare bulmasi lazim" diye konustu.

Kaynak: İHA