ATSO Baskani Ali Bahar Açiklamasi 'Gri Listeden Çikilmasi Ülke Itibarini Yükseltecek'

Antalya Ticaret ve Sanayi Odasi (ATSO) Baskani Ali Bahar, Türkiye’nin gri listeden çikarilmasiyla ilgili yaptigi degerlendirmede, ülke itibarinin yükselecegini, dis borçlanma, sermaye girisleri ve dezenflasyon sürecine pozitif katki saglayacagini ifade etti.

ATSO Baskani Ali Bahar Açiklamasi 'Gri Listeden Çikilmasi Ülke Itibarini Yükseltecek'
Antalya Ticaret ve Sanayi Odasi (ATSO) Yönetim Kurulu Baskani Ali Bahar, Türkiye’nin Gri Listeden çikarilma kararini degerlendirdi. Baskan Ali Bahar, gri listeden çikilmasinin ülke itibarini yükseltecegine vurgu yaparak, dis borçlanma, sermaye girisleri ve dezenflasyon sürecine de önemli bir katki saglayacagini ifade etti.

Kara Paranin Aklanmasinin Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF)’nin Singapur’da yapilan toplantisinda Türkiye’nin, gri listeden çikarildigi haberini büyük bir memnuniyetle karsiladiklarini ifade eden ATSO Baskani Ali Bahar, “Küresel yatirim fonlarinin büyük bir kismi yasal düzenlemeler nedeniyle gri listedeki ülkelere yatirim yapamiyor. Bu engeli asmis olacagiz” diye konustu.



"Tereddütleri ortadan kaldiracak"

Türkiye’nin gri listeden çikarilmasinin en önemli etkisinin önümüzdeki dönemde daha net hissedilecegini ifade eden Baskan Bahar, sözlerini söyle sürdürdü;

“Türkiye’nin gri listeden çikarilmasinin en önemli etkisi önümüzdeki dönemde itibar kaybini telafi etme ve yabanci yatirimcilarin tereddütlerinin ortadan kaldirilmasi olacak. Küresel yatirim fonlarinin büyük bir kismi yasal düzenlemeler nedeniyle gri listedeki ülkelere yatirim yapamiyor. Bu engeli asmis olacagiz. Yabanci sermaye akisinin hizlanmasi ve dis borçlanma maliyetlerinin azalmasi, enflasyonla mücadelede Merkez Bankasi’nin elini rahatlatacak ve yil sonunda baslamasini bekledigimiz faiz indirim sürecinin daha rahat yönetilmesini saglayacak. Ekonomi yönetimimize ve bu süreçte emegi geçen herkese Antalya is dünyasi olarak mütesekkiriz.”

"Aksakliklar giderildi"

FATF’in 2019 degerlendirmesinde, Türkiye’nin 40 standarttaki temel eksikliklerinin ortaya çiktigini ve 2021’de bu eksikliklerin kismen giderildigini ifade eden Baskan Ali Bahar, “Kara para aklama ve terörizmin finansmani gibi konularda Burkina Faso, Kamerun, Haiti, Jamaika, Kenya, Mali gibi ülkeler ile ayni listede bulunmamiz büyük bir sikinti olarak karsimiza çikiyordu. 2023’te açiklanan izleme raporunda Türkiye’nin önceki yillara göre ilerleme kaydettigi ancak hala yapmasi gerekenler oldugu belirtilmisti. Son dönemde mevzuatimizda yapilan degisiklikler ile bu aksakliklar giderildi. Geçtigimiz günlerde TBMM’de kabul edilen kripto varliklara iliskin kanun bunun son halkasi oldu” dedi.

Kaynak: İHA