Hidirlik Kulesi'nde Tarih Yeniden Canlanacak

Antalya Büyüksehir Belediyesi tarafindan yapimi devam eden ’Hidirlik Kulesi Çevresi Arkeolojik Kazi ve Seyir Terasi Projesi’nde hummali çalisma sürüyor. Projede, antik kalintilarin izlenebilecegi cam yüzeylerin montaji tamamlandi.

Hidirlik Kulesi'nde Tarih Yeniden Canlanacak
Büyüksehir Belediyesi’nin, Antalya’nin kültürel mirasi ve tarihi yapilardan Hidirlik Kulesi’ni kültürel ve turistik çekim merkezi haline getirmek için 2020 yilinda Koruma Kurulu karari dogrultusunda baslattigi arkeolojik kazi çalismalari sonunda, bölgede antik dönem kalintilari ve yapilari ortaya çikmisti. Eserlerin ziyaretçilere Akdeniz manzarasi esliginde sunulmasi amaciyla Antalya Büyüksehir Belediyesi tarafindan yapimina baslanan ’Hidirlik Kulesi Çevresi Arkeolojik Kazi ve Seyir Terasi Projesi’nde çalismalar hummali sekilde sürüyor.

Cam ve ahsap zemin kaplamalar tamamlandi

Büyüksehir Belediyesi Fen Isleri Dairesi Baskanligi tarafindan alanda restorasyon ve koruma-onarim (konservasyon) isleri devam ediyor. Kulenin güney kismindaki alanin cam zeminlere ait tasiyici çelik imalatlari tamamlandi ve antik kalintilarin izlenebilecegi cam yüzeyler yerlestirildi. Kulenin Kuzey kismindaki alanin ahsap ve cam zemin kaplama montajlari da tamamlandi. Falezlerin siluetini etkilememesi için proje kapsaminda tüm alani çevreleyen seffaf cam korkuluklarin montaji da bitirildi. Tarihi Hidirlik Kulesi’nde yürütülen bitki temizligi ve dis duvar derz dolgu çalismasinda da sona yaklasildi.

13 metrelik hendek tespit edildi

Antalya Müze Müdürlügü ve KUDEB denetiminde sürdürülen proje kapsaminda tarihi kalintilarin konservasyon çalismalari devam ederken, arkeolojik kazi çalismalari da titizlikle sürüyor. Son olarak kulenin güney kisminda gün yüzüne çikarilan M.S 1. ve 2. Yüzyila ait oldugu tahmin edilen sütunlu yapi çevresinde kazi ve temizlik çalismalari devam ediyor. Arkeolojik kazi çalismalari sonucunda taban mozaikleri ile sütunlu yapi arasinda 13 metrelik bir hendek tespit edildi. Hendek dolgusundan agirlikli olarak 1900’lü yillara ait güncel bulgular ortaya çikarildi. Uzman arkeologlar tarafindan desenli taban mozaiklere konservasyon çalismasi da devam ediyor. Proje kapsaminda, bu sezon Hidirlik çevresinde bin metrekarelik alanda kazi yapildi. Kazilarda, 75 kasa dolusu seramik toplandi.
Kaynak: İHA