Bagimlilarin Ibretlik Hayat Hikayeleri

Antalya’da Uluslararasi Uyusturucu Kullanimi ve Kaçakçiligi ile Mücadele Günü’nde uyusturucuyu birakmak için yardim alan gençler konustu. Küçük yasta uyusturucu ile tanistigini belirten eski bagimli genç kiz, “Uyusturucuya 13 yasinda daha adini bile bilmiyorken basladim. Simdi herkesi, geçmisimi sildim” dedi. Uyusturucu sebebiyle bir oglunu kaybeden anne ise, diger oglunu yasamasi için kendi elleriyle cezaevine teslim ettigini anlatti.

Bagimlilarin Ibretlik Hayat Hikayeleri
26 Haziran Uluslararasi Uyusturucu Kullanimi ve Kaçakçiligi ile Mücadele Günü nedeniyle uyusturucu bataginda yakinlarini kaybedenler ve madde kullanimini birakarak temiz bir hayata merhaba diyen gençlerin de aralarinda bulundugu dernek ve STK’lar yürüyüs düzenledi.

‘Uyusturucu gençligin katilidir’ ve ‘Benim çocugum içmez deme’ pankartlari açan grup, düdük çalarak yaklasik 1 kilometrelik yürüyüsün ardindan Saat Kulesi önünde toplandi.

Eski bir madde bagimlisi oldugunu ve su anda madde kullanan gençlere yardim etmeye çalistigini belirten Abdurrahman Bolat, “Madde bagimliligi tüm dünya genelindeki toplumlarin temel saglik sorunlarindan biridir. Sadece kullanilan maddenin ortaya çikardigi yan etkiler degil, yol açtigi sosyal sorunlar ve fiziksel hastaliklar ele alindiginda bireysel ve toplumsal maliyeti yüksek hastaliklar arasinda yer almaktadir. Ne yazik ki uyusturucu bagimliligi gittikçe artmaktadir” dedi.



"Çok çektik, hala çekiyoruz"

Uyusturucu kullanimi nedeniyle bir oglunu kaybettigini söyleyen Sevkiye Günes, “Oglum çok istekliydi birakmaya, bir süre birakti ama tekrar basladi.

Yillar boyuncu ilaçlar, antidepresanlar, uyusturucu derken bir sabah kalktim oglumu kaybettim. Su anda bir oglum kara toprakta, bir oglumu da uyusturucu yüzünden kendi elimle cezaevine attirdim. Sokakta ölmesin, nefes alsin, yasasin diye. Eskiden geçici bir ülkeydik, simdi içici olduk. Günde 4-5 genç uyusturucudan ölüyor. Ama maalesef insanlarimiz sagir, dilsiz olmus. Bir tek bana degil, her an her yerde birisinin kapisini çalabilir. Çok çektik, hala da çekiyoruz, cigerim yaniyor” ifadelerini kullandi.

Adini bile bilmiyorken uyusturucuyla tanisti

18 yasinda oldugunu ve 13 yasinda bir arkadasi tarafindan uyusturucuya alistirildigini, aldigi yardim sayesinde yaklasik 2 aydir kullanmadigini söyleyen Rabia Aktas ise, “13 Yasinda basladim, su anda 18 yasindayim. Bu sene birakma yoluna girdim. Uyusturucu gerçekten gençligi, çocuklugu, her seyi bitiriyor. Birakana kadar çok sey çekiyorsun. Basarmak çok önemli tabii, ama basarana kadar yaninda bir destekçi olmasi lazim. Uyusturucuya 13 yasinda daha çocukken, adini bile bilmiyorken bir arkadasim ile basladim. 18 yasima kadar içtim” seklinde konustu.



"Tüm herkesi ve geçmisimi sildim"

Uyusturucuyu birakma sürecini anlatan genç kiz, "Birakma süreci baslamaktan daha zor. Birakamiyorsun, çok emek sarf ediyorsun, gelgitlerin oluyor. Ama en sonunda basarabiliyorsun. Herkesin kendi iradesine kalmis bir sey. Su anda uyusturucuya karsi savas açmis durumdayim. Çok pismanim, simdiki aklim olsa 13 yasinda, ne o arkadaslarimla görüsürdüm ne de baslardim. Tüm herkesi, geçmisimi sildim. Tüm konustugum arkadaslarimi, arkadas sandiklarimi, herkesi sildim. Uyusturucu kullananlara çok üzülüyorum. Gerçekten farkinda degiller ne kullandiklarinin, ne yaptiklarinin, gün geçtikçe ölüme gittiklerinin farkinda degiller” seklinde konustu.



"Hayata tutunuyorum"

6 yil metamfetamin kullandigini ve 14 gündür uyusturucuyu birakmak için yardim aldigini belirten Orhan Dag da, “Bir ‘met’ kullanicisiyim ne yazik ki, 6 seneden bu yana hayatimi çalan, ömrümü çalan bir bagimli olarak. Bu süreçte 3 yasinda bir kizim var. 3 yasina kadar nasil geldigini, nerede büyüdügünü gözümle görüp, beynimle algilayamadigim bir süreç geçirdim. Aslinda met’i birakmak gibi bir düsüncem yoktu Abdurrahman ve Deniz gibi arkadaslarla tanisana kadar. Bir gün evde otururken, neden, niçin yaptigimi ve neler kaybettigimin farkina varir gibi oldum. 14 gündür temizim. 14 gündür kendi kanimla hayata tutunuyorum. Yeni biraktim. Met bir pismanlik degil, bir bagimliliktir. Birakmakta bizim elimizdedir” dedi.

Kaynak: İHA