Baskan Bozbey'den 'Besas' Açiklamasi

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey, Besas ekmegine yapilan düzenlemeyle ilgili açiklamalarda bulunarak, “Yüzde 100 maliyet artislarina ragmen bizim yaptigimiz fiyat artisi yüzde 67’dir. Piyasada satilan ekmeklerin kilosu 50 lira civarindayken, Besas ekmeginin kilo fiyati 30 lira civarindadir. Fiyati yüzde 33 civarinda asagida tutarak Bursalilarin lehine adim attigimizi belirtmek istiyorum” dedi.

Baskan Bozbey'den 'Besas' Açiklamasi
“Ormanlara yakin alanlarda ates yakmayalim”

Bursa Büyüksehir Belediye Meclisi’nin Haziran ayi iki oturumu, Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey’in baskanliginda yapildi. Bursa Büyüksehir Belediyesi ekiplerinin Kurban Bayrami tatili boyunca yaptigi çalismalar hakkinda bilgi veren Baskan Mustafa Bozbey, Tarim Peyzaj AS marifetiyle kentin dört bir tarafinda 355 araç ve 1500 personelle temizlik, peyzaj ve yanginla mücadele çalismalari yapildigini söyledi.

Itfaiye Dairesi Baskanligi’nin da 550 personelle 481 yangin ve 104 kurtarma olayina müdahalede bulundugunu belirten Baskan Bozbey, cankurtaran ekiplerinin de toplam 51 bogulma vakasina müdahale ettigini hatirlatti. Özellikle Büyükorhan ilçesinde yasanan orman yangininin herkesi derinden üzdügünü ifade eden Baskan Bozbey, “Büyüksehir Belediyesi istirakleri ve BUSKI ekiplerinin de katilimiyla toplam 24 araçla yangin söndürme islemlerine destek verildi.

Tarim Peyzaj AS ekipleri de Büyükorhan’daki yangin bölgesine 14 tankerle ulasarak itfaiye teskilatinin en büyük destekçisi olmustur. Yurdumuzun çesitli yerlerinde de yanginlar olmus ve vatandaslarimiz hayatlarini kaybetmistir. Hayatini kaybeden vatandaslarimiza Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanlari cennet olsun. Yaralilara sifalar diliyorum. Aslinda yanginlarin müsebbibi insanogludur. Ormanlara yakin alanlarda ve ani tutusabilecek alanlarda asla ates yakmayalim. Lütfen yanan izmaritleri, cam ve benzeri esyalari gelisi güzel dogaya atmayalim. Bursalilardan özellikle ricamiz var. Ne olur ormanlik alanlarda piknik yapmayalim. Ormanlara atik atmayalim” dedi.

“Halk otobüslerinde klima kontrolleri yapildi”

Zabita Dairesi Baskanligi ekiplerinin de bayram tatili boyunca denetimlerine devam ederek kamu düzenini bozacak uygulamalarin önüne geçtigini dile getiren Baskan Bozbey, yaya yollarinin isgaline ve sahillere yönelik de kontrollerin ekipler tarafindan yapildigini anlatti. Baskan Bozbey, “Ayrica BURULAS Genel Müdürlügü’ne bagli özel halk otobüslerinde klima kontrolleri yapildi. Ekiplerimiz, klimasi açik olmayan otobüslerin soförlerini ikaz ederek klimalari açmalarini sagladi. Takiplerimiz ve kontrollerimiz devam ediyor. Otobüs soförlerinin bu konuda daha dikkatli olmalarini rica ediyoruz” diye konustu.

“Besas olarak para kazanmanin derdinde degiliz”

Besas ekmegine yapilan fiyat düzenlemesine de deginen Baskan Mustafa Bozbey, göreve geldikleri andan itibaren her adimi kamu adina attiklarini belirtti.

Isin hakkaniyet boyutunun gözetilmesi gerektigini de ifade eden Baskan Bozbey, “Besas ekmegine son zam Temmuz 2023’te yapilmistir. 400 gram ekmek 7.5 lira olmustur. Yaklasik bir yil geçmesine ragmen ana girdi olan unda yüzde 100’e yaklasan bir artis olmustur. Bununla birlikte isçilige ve diger kalemlere gelen zamlarla birlikte maliyetlerde yüzde 100’ün üzerinde artis yasanmistir. Buna ragmen biz ekmegin kilosunu 31 lira civarinda tuttuk. Yani 400 gram olarak üretilen ekmegi 12.5 lira yaptik. Besas olarak para kazanmanin derdinde degiliz. Tam tersine vatandaslarimizin ekmegi sofralarina maliyetine götürmesi için çaba harciyoruz. Artan girdi maliyetleri sebebiyle tamamen Belediye bütçesinden karsilanacak bir zarara dogru giden süreç vardi. Elbette ülkemizde enflasyon ve fiyat artislari olmasin istiyoruz. Bu sayede biz de 400 gram ekmegi ayni fiyata satabilelim. Geldigimiz süreçte yüzde 100 maliyet artislarina ragmen bizim yaptigimiz fiyat artisi yüzde 67’dir. Fiyati yüzde 33 civarinda asagida tutarak Bursalilarin lehine adim attigimizi belirtmek istiyorum. Piyasada satilan ekmeklerin kilosu 50 lira civarindayken, Besas ekmeginin kilo fiyati 30 lira civarindadir. Akaryakita veya una gelecek zamlarla Belediye olarak belki de tekrar Besas’i finanse etmek durumunda kalacagiz. Vatandasimizin alim gücünü de yasanan sorunlari da biliyoruz. Ama bir de isin sürdürülebilir olmasi gerekir. Bunun için de fiyatlarin zaman zaman yine Bursalilarin lehine düzenlenmesi gerekiyor. Biz de bunu yaptik” diye konustu.

Kaynak: İHA