Lapseki'de Tarim Arazileri Zararlilardan 'Dijital Tuzak' Ile Korunuyor

Çanakkale’nin kirazi, seftalisi ve nektariniyle ünlü meyve deposu Lapseki ilçesinde, ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan tarimsal üretimde ürünün verim ve kalitesini etkileyen ve tarimsal ürünlere zarar veren zararlilarin bölgedeki yogunlugunu ve gelisimlerini erken zamanda uzaktan takip edebilmek için dijital kamerali feromon tuzak sistemi kuruldu. Dijital kamerali feromon tuzak sistemi sayesinde entegre zararli mücadelesinde üreticilerin dogru zamanda dogru ilaci yeterli miktarda kullanarak ilaçlama yapmalarini saglamak hedefleniyor.

Lapseki'de Tarim Arazileri Zararlilardan 'Dijital Tuzak' Ile Korunuyor
Lapseki ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan hazirlanan proje kapsaminda geçen yil kirazi, seftalisi ve nektariniyle ünlü meyve deposu olan ilçenin belli bölgelerine yerlestirilen Dijital Feromon Tuzaklari zararli böceklere karsi adeta savas açildi.

ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan tarimsal üretimde ürünün verim ve kalitesini etkileyen ve tarimsal ürünlere zarar veren zararlilarin bölgedeki yogunlugunu ve gelisimlerini erken zamanda uzaktan takip edebilmek için dijital kamerali feromon tuzak sistemi kuruldu. Dijital kamerali feromon tuzak sistemi sayesinde entegre zararli mücadelesinde üreticilerin dogru zamanda dogru ilaci yeterli miktarda kullanarak ilaçlama yapmalarini saglamak hedefleniyor. Bilgisayarli tahmin ve erken uyari sistemi sayesinde bitki hastalik ve zararlilari konusunda mücadele çalismalari yil boyu takip ediliyor. Ilaçlama ilanlari SMS yolu ile üreticilere ulastiriliyor.

Son yillarda kullanimi artan ve saha gözlemlerinin kolaylasmasini saglayan, seftali meyvesinin ana zararlilarindan olan dogu meyve güvesi ve filiz güvesinin takibinin saglikli bir sekilde yapilmasina katki saglayan dijital feromon tuzaklara düsen zararli sayilarinin günü gününe yapilan takibiyle, ilk ilaçlama uyarisinin verilisi ve arazi kontrollerinde daha net sonuçlar elde ediliyor.

Lapseki‘nin adini seftali, nektarin ve kiraz üretim ile duyurmus olan bir ilçe oldugunu belirten ilçe Tarim ve Orman Müdürü Ali Kaçan, “Yogunluk olarak seftali ve nektarin üretmekteyiz. Tarimda yenilesme adina, yenilik adina da dijitallesme yolunda ilerlemekteyiz. Lapsekimize, Marmara Bölgesinde ilk defa ilçe Tarim ve Orman Müdürlügümüz olarak dijital toprak analiz cihazini kazandirdik. Akabinde dijital feromon tuzaklarini da ilçemize kazandirdik. Dijital feromon tuzaklar su sekilde islemekte, cografi isaret aldigimiz seftalimizin farkliligini diger bölgelerdeki üretilen seftalilerden farkli oldugunu ortaya koyarak, almis oldugumuz tescilli ürünümüzü bu sekilde dijital feromon tuzaklarla üreticimizi bilgilendirerek daha kaliteli, daha maksimum ürün almayi hedeflemekteyiz. Dijital feromon tuzaginin olayi sudur. Üreticimize gün, derece, saat toplamlarina göre tarlasinda bulunan bu dijital tuzak, dogu meyve güvesi, filiz güvesiyle ilgili mücadelesinin zamanini göstermektedir. Yogunluk, popülasyon burada arttigi zaman üreticimizin telefonla bilgi SMS yoluyla yogunluk artti, ilaçlamanizi kalintisiz bir sekilde yapmak için buyrun baslayabilirsiniz demekte ve ürünlerimiz bu sekilde üretilmektedir. Lapseki seftalisinin diger bölgelerde üretilen seftalilerden farkli olmasinin yegane sebepleri de geçis iklimi olmasi, toprak yapisinin gerçekten farklilik olmasi, arti neyi ne sekilde üreten kisilerin, üreticilerin bir araya geldigi yerdir. Halihazirda bu dijital feromon tuzaklarla bunu biz destekleyerek üreticilerimizin daha güzel bir sekilde, zirai faaliyetlerinde bulunmalarini ve üretecegi ürünleri maksimum bir sekilde hastalik zararlardan koruyarak üretmesini saglamaktayiz. Dijital feromon tuzaklarimizdan dört farkli lokasyonda var ayni zamanda monitör dedigimiz kendi astigimiz tuzaklarimiz var. O tuzaklarda da biz takibini saglamaktayiz. 40 bin dekara yakin alanda biz üretim saglamaktayiz. Gün geçtikçe bu artmaktadir. Çünkü biz seftaliyle var olan bir ilçeyiz. Seftali cografi isaretimizi bu yönde aldik. Üzerinde Lapseki yazan tüm ürünleri, tüketen tüm kisiler bilinçli saglikli bir sekilde tüketebilirler” dedi.

Kaynak: İHA