Bu Köyde Sigaraya Savas Açtilar Açiklamasi Tek Bir Sigaraya Bile Tahammülleri Yok

Tunceli’nin Çemisgezek ilçesine bagli Doganalan köyünde vatandaslar sigaraya karsi savas açti.

Bu Köyde Sigaraya Savas Açtilar Açiklamasi Tek Bir Sigaraya Bile Tahammülleri Yok
Çemisgezek ilçesine yaklasik 25 kilometre uzaklikta bulunan, doga harikasi Doganalan köyünde sigaraya karsi savas açildi. Köylülerin kararliligi sigara içen sayisini 4’e düsürdü. Yüksek rakimli ve güzel bir dogaya sahip Doganalan köyünde, kis aylari sert geçtigi için nüfus azalsa da yaz aylarinda köy nüfusu yaklasik 400 kisiyi buluyor. Köyde Asim Dogruer anisina yapilan spor sahasinda gençler kötü aliskanlik yerine spora, doga yürüyüslerine yönlendiriliyor. Sigara içenlerin de birakma çabasi içerisinde oldugu köyde, sigara içenlere tatli bir mobbing uygulaniyor. Köy sakinlerinin, köyü tamamen dumansiz köy haline getirmek için topyekun gösterdigi çaba meyvelerini veriyor.

"Köyümüzde sigaraya savas açtik"

Köyün kapilarini sigaraya kapatip spora açtiklarini belirten Doganalan Köyü Muhtari Yakup Sahinkaya, "Köyümüzde sigaraya karsi savas açtik. Köyümüzde sigarayi içen sayisi 4 ya da 5’i geçmez. Insanimiz genelde sporla ilgileniyor. Köyümüzde tatli bir Fenerbahçe - Galatasaray rekabeti var. Köyümüz 100 haneli bir köydür. Biz sigaraya karsi kapilarimizi kapattik, kapilarimizi spora açtik. Nüfusumuz yaz aylarinda yaklasik 400 kisiyi buluyor. Kis aylarinda dogamiz biraz sert oldugundan pek kimse kalmiyor. Kis aylari burada sakin geçer" dedi.



"Spora karsi bir ilgimiz var"

Köyde vatandaslarin sporla ilgilendigini belirten Doganalan Köyü Dernek Baskani Mehmet Yilmaz, "Bizler çalismalarimizla köyümüzü güzellestirmeye çalisiyoruz. Gençligimiz köye yeteri kadar ilgi gösteriyor, sag olsunlar. Insallah bu 15 gün içerisinde de köyümüz daha da kalabalik olacak. Köyümüzde sigara aliskanligi, yüzde 90 içilmiyor yani. Içenlerin sayisi 4 ya da 5’i geçmez. Onlari da ikna etmeye çalisiyoruz. Bakalim insallah onlari da ikna edecegiz. Is Insanlarimizdan Ilhan Dogruer köyümüze futbol sahasi yaptirdi. Köyümüzde Asim Dogruer anisina bir spor kompleksi yapildi. Köyümüzde spora karsi bir ilgi var" diye konustu.



"Sigara kullanan dört kisiden biriyim, dördümüz de hastayiz"

Köyde sigara kullanan 4 kisiden biri olan ve kendilerine çok baski uygulandigini kaydeden Aydin Karaköse, "Köyde sigaraya karsi savas açildi. Köyde sigara içen 4 kisiyiz, Dördümüz de hastayiz. Gençlerimiz hep spora yakinlar. Spor yapiyorlar. Biz de sigarayi birakmaya çalisacagiz. Insallah birakiriz. Sigara içen 4 kisiden biri de benim. Köyde sigarayi birakmamiz için üzerimize çok baski yapiliyor. Ailem baski yapiyor. Çocuklar baski yapiyor. Ama bir türlü birakmiyoruz. Insallah birakacagiz. Yani köyde dislanmis gibi hissediyoruz kendimizi. Biz oturuyoruz kalabaligin yaninda, sigara içemiyoruz" seklinde konustu.

Gençleri spora yönlendiklerini söyleyen Abdurrahim Akhoroz, "Sigara konusuna gelince sigarayi 2000 yilinda biraktim. Simdi sigaradan nefret ediyorum. Köyümüzde sigara kullanimi ortalamasi yüzde 3 civarinda Her yüz kisiden 3 kisi ancak içiyor. Biz tamamen Yesilayci bir toplumuz. Sigarayla savasa sonuna kadar devam edecegiz. Köyde spor sahalarimiz var. Onlari spora tesvik etmeye devam edecegiz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA