Reklamcilardan Yapay Zeka Uyarisi

Reklam ajanslari, hayati kolaylastiran yapay zekanin kurumsal ve yasal düzenleme olmadan kullanilmasinin eser hirsizliginin yani sira mahremiyetin ortadan kalkmasina ve verilerin kötü amaçla kullanilmasina yol açacagina dikkat çekti.

Reklamcilardan Yapay Zeka Uyarisi
Istanbul Aydin Üniversitesi Reklamcilik Bölüm Baskani Doç. Dr. Gonca Yildirim Öge’nin reklam ajanslarinin yapay zekaya yaklasimlarini inceledigi arastirma çarpici sonuçlar ortaya koydu. Yapay zekanin olumlu ve olumsuz yönlerine yönelik sorulari yanitlayan reklamcilar ile yüz yüze yapilan ve MAXQDA24 yöntemiyle çözümlenen verilere göre, reklamcilar yapay zekayi heyecan verici, yasam kolaylastirici, hizli tasarim ve içerik üretmek için faydali bulurken; veri güvenligi, mahremiyet ve telif haklari açisindan riskli gördü. Yapay zekanin ajanslar tarafindan hizla kabul edildiginin belirtildigi arastirmada hem bireysel hem de sektörel olarak veri güvenliginin saglanmasi, telif haklarinin ve özgün fikirlerin korunmasi konularinda önlem alinmasi gerektigine vurgu yapildi.

Yasal düzenleme sart

Yapilan görüsmelerde, yapay zeka araçlari gelistikçe tüm sektörlerde oldugu gibi reklam dünyasinda da issizlik korkusunun dillendirildigi ancak en büyük tehlikenin insanlarin eserlerini çalmasi oldugu ifade edildi. Yapay zekanin olumsuz yanlarinin gerekli yasal ve kurumsal düzenlemelerle en aza indirgenebilecegini söyleyen reklamclar, “Mahremiyetin ortadan kalkmasi, verilerin kötü amaçlarla kullanilmasi, telif haklari sorunlarinin büyümesi gibi risklerin önüne bir an önce geçilmelidir” görüsünde birlesti.

Yetenege tehdit ancak iyi bir asistan

Arastirmada, rutin isleri hizli bir sekilde yapan yapay zekanin reklamcilarin günlük is akislarini kolaylastirdigi ve asil önemli islere daha fazla zaman kalmasinda olumlu etkisi oldugu belirtildi. Öte yandan reklamcilarin çogu, kolaya kaçmanin insani körelttigi, yapay zekanin insan becerilerini degersizlestirecegi, insan kontrolünü kaldiracagi, insan yetenegini tehdit ettigi yönünde ortak görüste bulustu. Görüsmelerde yapay zeka araçlarinin her zaman istenilen sonuçlari dogru bir sekilde vermedigi fikrinde birlesen reklamcilar “Yapay zeka günlük yasamimizin bir parçasi, çaliskan, yorulmayan, ufuk açici bir ekip arkadasi. Alternatif fikirler sunan yapay zekanin duyusal olarak insan zekasina erismesi imkansiz” diyor.

Insanlik yararina kullanilmali

Arastirmayla ilgili konusan Doç. Dr. Gonca Yildirim Öge, “Yapay zeka bir yandan yeni is alanlari olustururken diger yandan birçok isin dogasini degistirecek gibi görünüyor. Yapay zekanin olumsuz yanlarini gerekli yasal ve kurumsal düzenlemelerle en aza indirgemek, olumlu yanlarini da insanlik yararina kullanmak asil olmalidir” dedi.

Kaynak: İHA