Samsun Ve Sinop'ta, IPARD Projeleri Için 627 Milyon Lira Tutarinda Basvuru Yapildi

Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu (TKDK) Samsun ve Sinop Koordinatörlügüne IPARD III Programi 1. Basvuru çagri ilaninda 627 milyon liralik proje basvurusu yapildigi bildirildi.

Tarim ve Orman Bakanligi’nin ilgili kurumu olan ve Avrupa Birligi es finansmaniyla IPARD (Katilim Öncesi Kirsal Kalkinma Araci) Programini yürüten Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu (TKDK) 21 Mart 2024 tarihinde yeni uygulamaya aldigi IPARD III Programinin ilk proje çagrisini ilan etmisti.

TKDK Samsun Sinop Koordinatörlügünden yapilan açiklamada, IPARD III programi kapsaminda ilk basvurunun ’tarim ve balikçilik ürünlerinin islenmesi ve paketlenmesi’ sektörü kapsaminda oldugu ve basvurularin tamamlandigi bilgisi verildi.

Bu yil ilk defa Türkiye genelinden çagriya çikildiginin belirtildigi açiklamada Samsun Il Koordinatörlügünün sorumluluk alanina Sinop Ilinin de dâhil edildigi ve bu iki ilden proje kabullerinin yapildigi ifade edildi. TKDK Samsun Sinop Koordinatörlügü tarafindan yapilan açiklamada, “Ilk proje çagrisi kapsaminda 17 adedi Samsun’dan olmak üzere, toplam 21 adet proje basvurusu yapildi. Bu projelerin toplam yatirim tutari 627 milyon TL, talep edilen hibe destek tutari ise 224 milyon TL olarak gerçeklesti. Basvurularin sektörlere dagilimi ise söyle: 5 adet su ürünleri isleme ve depolama tesisi, 6 adet meyve-sebze isleme paketleme tesisi, 7 adet findik isleme depolama tesisi, 1 adet mantar isleme depolama tesisi, 1 adet süt isleme tesisi, 1 adet süt toplama tesisi" denildi.

Açiklamada su bilgiler verildi:

"Bu yil önceki yillardan farkli olarak baskanligimiz tarafindan yillik çagri takvimi önceden ilan edilerek yatirimcilarin, çiftçi ve üretici örgütlerinin projeleriyle ilgili daha genis bir planlama yapmasina imkân verilmistir. Yine bu programla beraber bakanligimiz tarafindan ilk defa Ziraat Odalarina da IPARD Programina basvuru yapma imkâni saglanmistir. Bu kapsamda Haziran ayi içerisinde çiftlik faaliyetlerinin çesitlendirilmesi ve is gelistirme sektörlerinden, Temmuz ayinda hayvancilik sektöründen, Agustos ayinda ise açik alanda bitkisel üretim projelerine yönelik çagrilar ilan edilecektir. Bu sektörlerden yatirim fikri olan kisilerin, ziraat odalarinin, kooperatif ve birliklerin daha detayli bilgi almak üzere yardim masamiza basvurmalarini veya telefonla (444 8535) ulasmalarini bekliyoruz. Ilk iki program dönemleri boyunca Samsun’da 1518 adet proje desteklenmis olup bu projeler sayesinde yalnizca Samsun’da yaklasik 3,3 milyar liralik yatirim hayata geçmis, bunun 1,3 milyar lirasi yatirimcilara hibe olarak ödenmistir. IPARD III döneminde de benzer desteklerle kendi sorumluluk alanimizda kirsali kalkindirmaya, yatirim, üretim ve istihdam anlayisiyla projeleri desteklemeye devam edecegiz.”
Kaynak: İHA