'Kurban Bayrami'nda Fazla Et Tüketimi Kan Sekerini Yükseltebilir'

Bayramda et tüketimine dikkat edilmesi gerektigini belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Uzmani Dr. Esra Tutal, “Kisa sürede yogun miktarda et ve yag tüketimi çarpinti, tansiyon yükselmesi ve kan sekerinde yükselmelere yol açabilir” dedi.

Liv Hospital Samsun’dan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Uzmani Dr. Esra Tutal, Kurban Bayrami’nda asiri et ve yag tüketiminin istenmeyen sonuçlara yol açabilecegini belirterek uyarilarda bulundu.

"Et ve tatli tüketimindeki artis kilo aldirabilir"

Kisa sürede yogun miktarda et ve yag tüketiminin, çarpinti, tansiyon yükselmesi ve kan sekerinde yükselmelere yol açabilecegini vurgulayan Uzm. Dr. Tutal, “Ayrica yine bu 4 günlük sürede et ve yag tüketiminin yani sira tatli tüketimindeki artis da kilo alinmasina neden olabilir” seklinde konustu.



"Serbetli tatlilardan uzak durun"

Diyabeti olan hastalarin bayram ziyaretlerinde serbetli tatli tüketiminden kaçinmalari gerektigine vurgu yapan Uzm. Dr. Tutal, "Serbetli tatli tüketimi yerine mümkünse az sekerli dondurma veya meyve tüketmeleri, içecek olarak ayran veya az sekerli ev yapimi komposto ya da bitki çaylarinin tercih edilmesi, kan sekeri kontrolünün bozulmamasi açisindan gereklidir" ifadelerini kullandi.

"Diyabetli hastalar diyet programlarina uymaya devam etmeli"

Bilinçli bir beslenme programi, ara ögün tüketimine devam edilmesi ve diyabetik hastalarin düzenli olarak kan sekeri takibine devam etmeleri sonucunda bayram döneminin sorunsuz bir sekilde geçirilmesinin mümkün oldugunun altini çizen Uzm. Dr. Tutal, "Diyabetli hastalar da doktorlarinin verdigi diyet programlarina harfiyen uyarlarsa, saglikli bir bayram geçirebilirler" diyerek açiklamalarini sonlandirdi.
Kaynak: İHA