Metin Lokumcu Davasinda Savcilik Yargilanan Polislerin Beraatini Talep Etti

Artvin’in Hopa ilçesinde 31 Mayis 2011 tarihinde düzenlenen miting öncesi çikan olaylarda hayatini kaybeden emekli ögretmen Metin Lokumcu ile ilgili Trabzon’da görülmeye baslanan davada 13 polisin yargilanmasina devam edildi. 2. Agir Ceza Mahkemesi’nde görülen durusmada savcilik yargilanan polislerin ayri ayri beraatini talep etti.

Metin Lokumcu Davasinda Savcilik Yargilanan Polislerin Beraatini Talep Etti
Artvin’in Hopa ilçesinde 31 Mayis 2011 yilinda miting öncesi çikan olaylarda sikilan biber gazi nedeniyle kalp krizi geçirerek hayatini kaybeden Metin Lokumcu’nun (55) ölümüyle ilgili Hopa Cumhuriyet Bassavciliginca yürütülen sorusturma kapsaminda aralarinda dönemin Il Emniyet Müdürü Muhsin Armagan’in da bulundugu 13 polis hakkinda ’taksirle ölüme neden olma’ suçundan 6 yila kadar hapis istemiyle iddianame hazirlanmisti. 13 polisin yargilandigi davanin durusmasi, Hopa Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan kamu güvenliginin tehlikeye düsmemesi için Trabzon’a alinirken, davanin 13. durusmasi Trabzon 2. Agir Ceza Mahkemesinde görüldü.

Trabzon Adliyesi’nden yogun güvenlik önlemleri alinirken, Metin Lokumcu’nun yakinlari, siyasi parti temsilcileri, baro baskanlari ile sanik ve müsteki avukatlari hazir bulundugu durusmada ya tutuksuz saniklar da katildi.



Raporda gaz miktarina iliskin detaylar da yer aldi

Durusmada esas hakkindaki mütalaasini açiklayan savci, davada yargilanan polislerin ayri ayri beraatini talep etti. Protestolarda polisin zor kullanma yetkisi oldugunu ve olay günü polisin uyari yaptigini belirten savci, Metin Lokumcu’nun ölüm nedeninin gazdan oldugunun ispatlanmadigini ifade etti.

Mütalaada ölümün kalp krizi nedeniyle gerçeklestigini belirten savci, bunun biber gazindan oldugu anlamina gelmedigini ifade etti.

Dava dosyasinda bilirkisi raporunda olay günü Artvin, Bayburt, Erzurum, Erzincan, Kars ve Rize’den görevlendirilen polisler tarafindan kullanilan gaz miktarina iliskin detaylar da yer aldi. Il Emniyet Müdürlüklerinden gaz miktarinin tespiti amaciyla istenilen görev sonuç belgelerin bulundugu raporda tam olarak kaç adet gaz kullanimina dair miktarin da tespit edilemedigi belirtildi.

Davada süre taleplerini kabul eden mahkeme, durusmayi 6 Eylül 2024 tarihine erteledi.

"Öfkeliyiz kizginiz; Ama vazgeçmiyoruz"

Trabzon 2. Agir Ceza Mahkemesinde görülen 13. durusmanin ardindan basin açiklamasi düzenlendi.

Metin Lokumcu’nun ailesinin de katildigi açiklama konusan CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, “Bugün bir kez daha memleketimizde adalet manzaralarini gördük. 13 yil üzerine hazirlanan ve yaklasik 15 sayfalik iddianamenin sadece birkaç satirinda dava dosyasinin içerigine iliskin bir degerlendirme yapildigini görmenin sasirtmasiyla karsilastik diyecegim ama artik Türkiye’de sasirmiyoruz. Bugün yine her seye karsin 13 yildir adalet mücadelesi veren insanlarin sasirmadigi bir iddianameyle karsi karsiya kaldik. Ama umudumuzu yitirdik mi hayir. Elbette ki adalet taleplerimiz bitmeyecektir. Devam edecektir. Biz 6 Eylül’deki durusmada mahkemenin kamu vicdanini rahatlatacak ve dosya kapsamina uygun bir karar verecegine olan inancimizi sürdürmek istiyoruz ve bunu bekliyoruz. Her seye ragmen yasasin adalet" dedi.

Avukat Meriç Eyüboglu ise, "Içeride de öfkeliydik disarida da öfkeliyiz. Biz bu davanin açilmayacagini düsündügümüz yollardan yürüyüp geldik. Dile kolay 9 yil 5 ay sonra ilk iddianameyle karsilastik. En basindan en sonunu tahmin ede ede, bile bile buraya kadar geldik. Elbette vazgeçmeyecegiz. Bu kizmayacagiz, öfkelenmeyecegiz anlamina da gelmiyor. Öfkeliyiz kizginiz. Ama vazgeçmiyoruz. Bütün Metin Lokumcu dostlarina, Metin Lokumcu’yu tanisin tanimasin adaletle bir derdi olanla, toplumsal olaylarda polis tarafindan gelisi güzel kullanilan bu kimyasal gazlarla bir derdi olanlarla, herkesi 6 Eylül Cuma günü burada bulusmak istiyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA