Internet Üzerinden Tatil Satin Alirken Dikkat Edin

Sosyal Medya Arastirmacisi Ümit Sanlav, bayram ve yaz tatili için online ortamlardan tatil alirken paranizi dolandiricilara kaptirmamak için dikkat edilmesi gereken konulara ve tatildeyken olusabilecek hirsizlik risklerine degindi.

Internet Üzerinden Tatil Satin Alirken Dikkat Edin
Hayatimizi her alanda kolaylastiran internet ortamlarinin en büyük tehlikelerinden birinin güvenlik sorunu oldugunu ifade eden Istanbul Aydin Üniversitesi Kurumsal Iletisim Direktörü ve Sosyal Medya Arastirmacisi Ümit Sanlav, dolandirilma riskine dikkat çekti. Toplumun duyarliliklarini, ihtiyaçlarini ve egilimlerini takip eden internet dolandiricilarinin bu kez de tatil rezervasyonu yapan vatandaslari hedef aldigini belirten Ümit Sanlav, tatil rezervasyonu yaparken dolandirilmamak için nelere dikkat edilmesi gerektigini anlatti.

Online acentelerin ve tesislerin gerçekligini arastirin

Tatilinizi online olarak satin almadan önce, hem acentenin hem de otelin gerçekliginin ve kurumsalliginin mutlaka arastirilmasi gerektigini ifade eden Sanlav, "Alan adinin yazildigi adres çubugunun yaninda yer alan ’site bilgilerini görüntüle’ seçenegi ile hem kurumu ifade eden sitenin teknik bilgilerine, hem de ilgili kurum hakkindaki bilgilere erisebilirsiniz" dedi.



Hizmet ve fiyat dengesi önemli

Sanlav, hizmet ve fiyat dengesinin önemine dikkat çekerek, "Müsteriyi çekmek için en ucuz fiyati veren tekliflerle, alinan hizmeti karsilastirin. Size vadedilen hizmetin diger muadil tesislerdeki fiyatini arastirin. En uygun pansiyon fiyatina 5 yildizli bir tesiste kalamayacaginizi bilin. Kuskulandiginiz ve referanslari saglam olmayan yerlerden tatil satin almaktan kaçinin" dedi.



Sikâyetleri arastirin

Sanlav, önlem uyarilarini ise su sekilde sürdürdü:

"Online tatil satan sitelerle ilgili, internet üzerinden sikâyet arastirmasi yapmak da önemli bir önlem. Hakkinda belirli bir çogunlukta olumsuz olan sitelerden uzak durmaya çalisin. Yeri uzak, çalisanlari güler yüzlü degil, kahvalti çesidi az gibi sikayetler o tesisin konforu hakkinda fikir verirken, asil konumuz olan internet dolandiriciligi konularinda; ’parami kaptirdim’, ’odaya çift rezervasyon yapmislar’ türündeki uyarilara dikkat edin."

"Acentenin otelle çalistigini teyit edin"

"Satin aldiginiz hizmetleri kullanmadan önce ve satin alma asamasinda mümkün oldugunca çapraz teyitler yapin. Otel hizmeti aldiysaniz oteli arayip satin alma islemi yaptiginiz firma-acente ile çalisip çalismadigini mutlaka kontrol edin. Sosyal medya ve internet ortamlarinda en fazla dijital marketinge bütçe ayiranin her zaman en üstte çikacagini, en üstte çikmanin bir ölçü olmadigini bilin."

"Rezervasyonunuzu kontrol edin"

"Operasyonel hatalara da mahal birakmamak için rezervasyon yapildiktan sonra ve otele giris yapmadan bir gün önce oteli arayarak adiniza rezervasyonun olup olmadigini kontrol edin."

"Hirsiza davetiye çikarmayin"

Anlik veri transferini mükemmel sartlarda saglayarak, hayatimizi kolaylastiran sosyal medya ortamlarinin kisisel güvenligi de tehdit edebilecegini belirten Ümit Sanlav, tatildeyken sosyal medyada yapilan paylasimlarin evde kimsenin olmadigini göstererek hirsizlara açik bir davetiye çikarabilecegi konusunda da uyarilarda bulundu. Sanlav, "Ben su an ailemle beraber tatildeyim" seklinde yapilan paylasimlarin hirsizlara evin adresini vermekle esdeger oldugunu belirtti.

Sanlav, "En büyük güvenlik açiklarindan biri de vatandaslarin tatildeyken aileleriyle sosyal medyada yaptigi paylasimlari. Tatilden fotograf paylasan ailelerin fertlerinden birinin bile profili herkese açiksa ya da tatilde olan aileyi taniyan, evinin yerini bilen, art niyetli birileri varsa bu paylasimlari görebiliyor. Sadece evin yerini bilen riskli kisiler degil, hirsizlar da tatil fotolari paylasan kisilerin profillerine girip evlerinin yerini anlamaya yönelik arastirmalar yapabilirler. Bu kisilerin profilde biraz asagi kaydirdiklarinda, evin yerini tahmin edebilecekleri paylasimlar bulabilirler, ya da açikça evinden konum bildirerek paylasim yapanlar var. Bu durum, hirsizlara açik davetiye anlamina geliyor" dedi.



Dikkat edilmesi gereken ipuçlari

Ümit Sanlav sözlerini, sosyal medya kullanirken dikkat edilmesi gereken bazi önemli ipuçlarini ifade ederek tamamladi:

"Gizlilik Ayarlari: Profilinizi herkese açik yerine sadece arkadaslarinizin görebilecegi sekilde ayarlayin.

Konum Bilgisi: Fotograf veya durum güncellemelerinde konum bilgisi paylasmaktan kaçinin.

Zamanlama: Tatildeyken nerede oldugunuzu paylasmak yerine, tatil dönüsü bu anilari paylasmayi tercih edin.

Paylasim Içerigi: Ev veya kisisel bilgiler içeren paylasimlar yaparken çok dikkatli olun ve bu bilgilerin kötü niyetli kisiler tarafindan kullanilabilecegini unutmayin."
Kaynak: İHA