Dolunun Araca Verdigi Zarari Araç Firmasindan Talep Edebilirsiniz

Tüketiciler Birligi Genel Baskani Mahmut Sahin; dolu yagisindan dolayi araçlari zarar gören vatandaslarin bu zarari araç üretici firmalarindan alabilecegini söyledi.

Dolunun Araca Verdigi Zarari Araç Firmasindan Talep Edebilirsiniz
Kayseri’de hafta sonunda etkili olan dolu yagisi birçok araca zarar verdi. Tüketiciler Birligi Genel Baskani Mahmut Sahin de, dolu yagisindan dolayi araçlari zarar gören vatandaslari ilgilendiren önemli bir açiklama yapti. Bu zararlarin tutanak karsiliginda araç üreticisi firmalardan karsilanabileceginin altini çizen Sahin, "Tüketiciler Birligi Genel Baskani Mahmut Sahin; "Bu tür durumlarda isin içerisinden dogal afet diye siyrilip çikamayiz. Bu dolu yagisiyla ilk defa karsilasmadik. "Gökten dolu da yagiyormus, bu enteresan bir sey" falan diyecek bir durum yok. Dolu her sene yagan, yagma ihtimali olan ve siddeti, büyüklügü, meteoroloji tarafindan sürekli uyarilan bir doga olayi. Ilk defa karsilasmadigimiz için üretimi yapan herkes her ne üretiyorsa, cam üreticisi, araba üreticisi, tente üreticisi ya da kaldirim tasi ya da çatilar. Bunlarin hepsinin imalatinin dolu, yagmur hatta hava sicakligi dikkate alinarak yapilmasi lazim. Dünyada eksi 50 derece sicaklik olan ülkeler de var. Arti 50 derece sicaklik olan ülkeler de var. Ikisindeki araba, yakit, donma derecesi ayni mi, hayir. Oraya göre yapmak zorundasiniz. Simdi bu dolu olayini, meteoroloji bildirir. Türkiye’ye araba satanlar burada dolu yagacagini, soguk olacagini ve firtinalarin siddetini bildikleri için ona göre dayanikli araba üretmek zorundadirlar. Dolayisiyla burada birinci sorumlu o araç üreticileridir. Araçlarinin camlari kirilanlar, kaportalari zarar görenler, araç firmalarindan bunu tahsil edebilirler. Fakat burada suna dikkat etmek lazim. Bir tutanak, mümkünse bunu polis karakollarinda, resmi bir kurumda ya da birbirlerine sahitlik edecek sekilde kamera görüntüleri, fotograf görüntüleriyle dolunun verdigi zarardan dolayi tespit altina alip eger kaskosu varsa bu kapsamda yoksa direkt araba üreticisinden yas ve model farkina bakilmaksizin talep edebilirler. Bunun da yolu zararin tespitinden sonra zarar 104 bin TL’nin altindaysa Tüketici Hakem Heyetlerine, fazlaysa Tüketici Mahkemesine basvurup bu zararlarini tazmin edebilirler" ifadelerini kullandi.

Daha önce doga olaylarindan dolayi olusan zararlar için emsal kararlarinda bulundugunun altini çizen Sahin; "Daha önce rüzgardan dolayi uçan çatilarda bunun yasamistik. Firtinada çatilar uçmustu. Orada sorumluluk kime firmaya ait olmustu ve onlardan alindi. Bunun bir sürü emsal karari var. Hatta sadece uçan çatiya degil, zarar gören diger binaya ve araçlara gelen zararda giderilmisti. Bu da ayni sey, hiç farki yok. Doludan dolayi zarar varsa bu emsal karar olarak gösterilir ve araba firmasindan talep edilir" dedi.

Kaynak: İHA