Siirt Valisi Kizilkaya Açiklamasi '2024 Yili Içerisinde 12 Faili Meçhul Asayis Olayi Aydinlatilmistir'

Siirt Valisi Kemal Kizilkaya, Asayis ve Güvenlik Degerlendirme Toplantisinda nisan ayinda kolluk kuvvetleri tarafindan gerçeklestirilen çalismalar ve operasyonlara ait verileri paylasti. Vali Kizilkaya, "2024 yili içerisinde 12 faili meçhul asayis olayi da aydinlatilmistir" dedi.

Siirt Valisi Kizilkaya Açiklamasi '2024 Yili Içerisinde 12 Faili Meçhul Asayis Olayi Aydinlatilmistir'
Vali Kemal Kizilkaya baskanliginda Siirt Il Jandarma Komutani Tuggeneral Emrullah Büyük ve Siirt Il Emniyet Müdürü Necmettin Öztürk’ün katilimiyla Asayis ve Güvenlik Degerlendirme Toplantisi düzenlendi.

Kolluk kuvvetleri tarafindan gerçeklestirilen çalismalar ve operasyonlara ait verileri paylasan Vali Kizilkaya, hangi büyüklükte olursa olsun, halkin huzurunu kaçiran basta terör örgütü olmak üzere, tüm suç örgütlerine ve zehir tacirlerine nefes aldirmayacaklarini söyledi.

Terörle Mücadele Sube Müdürlügü tarafindan nisan ayinda icra edilen 12 operasyon faaliyetinde 6 adet siginak-magara bulunarak imha edildigini belirten Vali Kizilkaya, 1 adet AK-47 piyade tüfegi, 3 adet av tüfegi, 1 adet EYP düzenegi, 3 adet el bombasi, 4 adet sarjör, 1 adet mutfak tüpü, 210 metre elektrik kablosu, 1 adet el dürbünü ve 630 adet muhtelif fisek ele geçirildigini dile getirdi.

Sosyal medya üzerinden terör örgütü Propagandasi yaptigi tespit edilen 2 sahsin yakalandigini aktaran Vali Kizilkaya, "Terör örgütü propagandasi yapma ve terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardim etme, PKK/KCK suçlarindan aranan 2 sahis yakalanmis ve tutuklanmistir. Yine PKK/KCK terör örgütüne yardim ve yataklik yaptigi tespit edilen 5 sahis yakalanmis, 2 sahis adli kontrol sarti ile serbest birakilmistir. Silahli terör örgütüne üye olmak suçundan aranan 1 sahis, kanuna aykiri toplanti ve yürüyüslere silahsiz katilarak ihtara ragmen kendiliginden dagilmama ve görevi yaptirmamak için direnme suçundan aranan 1 sahis yakalanarak, adli makamlarca tutuklanmistir" dedi.

Narkotik Suçlarla Mücadele Sube Müdürlüklerince nisan ayinda 59 olay gerçeklesmis olup, 80 sahis hakkinda adli islem yapildigini açiklayan Vali Kizilkaya, söyle konustu:

"Yapilan çalismalar neticesinde 593 gram kubar esrar, 94 gram eroin 334 gram metamfetamin, 2 adet uyusturucu kullanma aparati, 6871 paket bandrolsüz kaçak sigara, 1 adet kalesnikof tüfek, 145 adet kalesnikof tüfek mühimmati, 5 adet kalesnikof tüfek sarjörü, 2 adet ruhsatsiz tabanca ele geçirilmistir. Kaçakçilik ve Organize Suçlarla Mücadele Sube Müdürlüklerimizce il merkezi ve ilçelerimizde asayis yönünden yapilan çalismalarda, nisan ayi içerisinde 11 olay gerçeklesmis olup 53 sahis hakkinda adli islem yapilmistir. Yapilan çalismalar neticesinde; 7 bin 655 paket bandrolsüz kaçak sigara, çesitli kazi malzemeleri, 12 adet gümrük kaçagi cep telefonu, 1 adet kopya düzenegi olarak kullanilan ses ve görüntü kayit cihazi ele geçirilmistir. Icra edilen operasyonlarda, 2 süpheli sahis tutuklanmis, 4 süpheli sahis hakkinda da adli kontrol tedbiri uygulanmistir. Siber Suçlarla Mücadele Sube Müdürlüklerimizce yapilan çalismalarda, son 1 aylik dönemde 44 siber olayi meydana gelmis olup, 30 olay aydinlatilmistir. Terör Örgütü Propagandasi yapan 160 kisi, yasadisi bahis 232 ve müstehcen 148 içerikli paylasim yapan 380 sitenin kapatilma islemi yapilmistir. Adli Bilisim materyal incelemesi faaliyetleri kapsaminda 204 materyal gerekli islemleri tamamlanarak, sorusturmayi yapan birimlere teslim edilmistir."

Ülkeye yasadisi yollarla giren ve haklarinda adli islem yapilarak Il Göç Idaresi Müdürlügüne teslim edilen 1 Afganistan uyruklu sahis hakkinda islem yapilmis olup, Van Geri Gönderme Merkezine teslim edildigini ifade eden Vali Kizilkaya, "Bu olayla baglantili göçmen kaçakçiligi yapan bir süpheli sahista adli makamlarca tutuklanmistir. Ayrica yol izin belgesi bulunmadan seyahat eden 9 Suriye uyruklu sahis hakkinda da idari yaptirim uygulanmistir. Jandarma ve emniyet sorumluluk alaninda bulunan 419 okula güvenli egitim koordinasyon görevlisi olarak 482 Jandarma personeli görevlendirilmis, ayrica 38 emniyet ekibi ile okullarin giris ve çikislari kontrol edilmektedir. Il genelinde bin 558 okul çevresi, 101 ögrenci yurdu ve çevresi, 262 metruk bina, 203 isyeri, 3 bin 165 araç ve 10 bin 899 sahis denetlenmistir. Nisan ayi içerisinde Siirt il genelinde 549 Asayis olayi meydana gelmis, bahse konu olaylardan 367 olay aydinlatilmistir" diye konustu.

Aranan sahislara yönelik yapilan çalismalarda 96 sahis yakalandigi, 54 sahis ifadeleri alindiktan sonra serbest birakildigini, 42 süphelinin tutuklandigini kaydeden Vali Kizilkaya, sözlerini söyle tamamladi:

"Nisan ayinda toplam 42 aranan kisi, detayli ve titiz çalismalarin sonucunda yakalanarak adli makamlara teslim edilmistir. Türkiye ortalamasinin üzerinde bir basari gösteren güvenlik birimlerimizi can-i gönülden tebrik ediyorum. 2024 yili içerisinde 12 faili meçhul asayis olayi da aydinlatilmistir. Trafik Sube Müdürlüklerimizce Nisan ayi içerisinde 28 bin 255 araç denetlenmistir. Yapilan denetlemeler neticesinde 13 sürücü belgesi geri alinmis, 79 araç trafikten men edilmistir. Trafik kurallarini ihlal eden 960 sürücüye ceza uygulanmistir. Toplam 133 trafik kazasi meydana gelmis, bu kazalardan 73 tanesi yaralanmali, 60 tanesi ise maddi hasarli kazalardan olusmaktadir. Trafik egitimleri kapsaminda 3 bin 613 yol kullanicisi, bin 433 ögrenci, 45 personel, 39 okul servis sürücüsü olmak üzere toplam 5 bin 130 kisiye trafik güvenligi egitimi verilmistir. Ayrica Patpat/Tarim Aleti kazalarinin önlenmesi amaciyla 313 vatandasimiza egitim ve bilgilendirme faaliyeti yapilmistir."
Kaynak: İHA