28 Subat Davasinin Görülmesine Devam Edildi

Yargitay’in bozma karari sonrasi, emekli orgeneraller Orhan Yöney ile dönemin YÖK Baskani Halil Kemal Gürüz’ün de içerisinde bulundugu 16 sanigin yargilandigi 28 Subat davasina devam edildi.

Ankara 5. Agir Ceza Mahkemesinde görülen durusmaya, tutuksuz saniklardan bazilari ile avukatlari katildi.

Mahkeme Baskani dava dosyasina gelen evraki okumasinin ardindan tanik dinlenecegini söyledi.

Durusmada tanik olarak dinlenen dönemin Devlet Bakani Namik Kemal Zeybek, 28 Subat’i ‘darbe’ olarak degerlendirmedigini söyledi.



Idamla yargilandigini söyleyen Zeybek sunlari söyledi:

“12 Eylül’de hükümeti devirmek suçundan idamla yargilandim ve aklandim. 28 Subat süreci diye adlandirilan bu süreçte bütün inancimla söylüyorum hiçbir sekilde darbe söz konusu degildir."

“Tanklarin yürütülmesinin bir mantigi yok, gülünç geliyor”

Zeybek, generallerin hükümet üzerinde bir baskisinin mümkün olmadigini savunarak, "Sincan’dan tanklarin yürütülmesinin bir mantigi yok. Bu iddia bana gülünç geliyor. Sonradan tanklarin siradan geçisi oldugunu ögrendik. O gün tanklarin Sincan’da yürümesiyle devletin degismesinin hiçbir iliskisi yok. O dönemin sartlarinda eger bir darbe düsüncesi olsaydi yapilirdi. Bunu kimse engelleyemezdi" ifadelerini kullandi. Söz alan sanik avukatlari, Adli Tip Kurumundan (ATK) gelen raporu inceledikten sonra beyanda bulunmak için mahkeme heyetinden süre talep etti.

Ardindan ara kararini açiklayan mahkeme, sanik avukatlarina dosyaya sunulan ATK raporuna karsi yazili beyanda bulunmalari için bir sonraki celseye kadar süre verdi.

Durusma 9 Eylül’de devam etmek üzere ertelendi.

Olayin geçmisi

Yargitay 3. Ceza Dairesi, eski orgeneraller Çevik Bir, Çetin Dogan, Fevzi Türkeri, Ahmet Çörekçi, Ilhan Kiliç, emekli korgeneraller Çetin Saner, Yildirim Türker, Vural Avar ve Hakki Kilinç, emekli koramiral Aydan Erol, emekli tümgeneraller Erol Özkasnak, Cevat Temel Özkaynak, Kenan Deniz ve emekli tuggeneral Idris Koralp hakkinda "hükümeti cebren vazife görmekten men" suçundan verilen müebbet hapis cezasini onamisti.

Ayni cezaya çarptirilan saniklar Halil Kemal Gürüz, Erdogan Öznal, Hayri Bülent Alpkaya ve Muhittin Erdal Senel’in ise "yardim eden" sifatiyla cezalandirilmalari gerektigi gerekçesiyle haklarindaki mahkumiyet kararini bozan Daire, haklarinda "zaman asimi" nedeniyle düsme karari verilen saniklar Orhan Yöney, Sükrü Sariisik, Izzettin Iyigün, Kamuran Orhon, Köksal Karabay, Altaç Atilan, Ersin Yilmaz, Sevket Turan, Yücel Özsir, Metin Yasar Yükselen, Refik Zeytinci ve Ibrahim Selman Yazici’nin ise diger saniklarla "gizli ittifaklari"nin oldugu gerekçesiyle cezalandirilmalarini istemisti.

Haklarinda bozma karari verilen 16 sanik, Ankara 5. Agir Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargilanmaya baslanmisti.
Kaynak: İHA